úvod
homepage

Komentáře

článku: Jsme nejlepší na světě...

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

Zlatý český ručičky..., (Vláďa Stuchl, 16.02.2010 14:42) celé vlákno | reagovat
Já myslím, že ten průzkum opravdu leccos vysvětluje. Pamatuji se jak jsem byl asi před pěti lety na dovolené v okolí Jihlavy. Těšil jsem se do hospody na jiný pivo, ale kamarád co tam má chalupu mě varoval. Pili jsme Ježek a Litovel v tak neuvěřitelně strašné kvalitě, že se to nedá popsat. Povídám "jdeme do jiný hospody", ale on se jen smál a říkal, že je to všude stejný. No po třetí hospodě jsem mu uvěřil. Nejhorší mně na tom přišlo, že místní patrioti jsou s tím pivem spokojený ba dokonce jsou na něj hrdí. U nás v Plzni už je to podobný (no kyselý pivo ještě přece jen netočíme, jen hořký sifon), ale většina obyvatel pořád věří tomu, že jsme nejlepší:-)
Taky si pamatuju jak jsem byl v r. 2007 na dovolené v jižním Polsku s očekáváním toho nejhoršího a po návštěvě první hospody jsem se štípal do nosu v domnění, že se mi zdá o Bavorsku. Několik druhů piv na čepu běžná věc, pivo s malinovou šťávou, zázvorová piva atd. atd., vše v slušné kvalitě. Ale Poláci kupodivu měli mindrák a pořád na mě soucitně koukali, že si jako Čech nemůžu u nich pochutnat. Proto možná mají lepší pivní kulturu.
Veselý, (Míra Šmíra, 15.01.2010 19:25) celé vlákno | reagovat
m momentem je i pan Veselý, který výsledek tohoto vpravdě vědeckého průzkumu okomentoval véren svému "plzeňskému" původu. Inspirovolo ho to i k přijímání závazků, což pobaví zejména nás, pamětníky dřívějších pořádků. Pravdu má v jednom - produkty jsou to určitě kvalitní, pochází ze sterilních a bezvadně fungujících chemiček. Ale české p i v o - to zrovna není.
interpretace výsledků, (Lukáš Provazník, 11.01.2010 23:04) celé vlákno | reagovat
Tak mě tak napadlo, jak interpretovat výsledky ankety, ze které vychází, že si lidé v ČR myslí, že zde máme nejvyspělejší pivní kulturu na světě. Za námi skončilo Německo i Belgie. Kam se poděla Velká Británie, Amerika, nebo např. Itálie? Co si budeme povídat i v ostatních zemích s přehledem vítězí většinou fádní ležák nad ostatními pivy a pivními styly, ale ostatní "pivní" národy mají alespoň větší výběr co pivních stylů týká i vzhledem ke kvalitě jednotlivých piv, často o mnoho lepší. U nás nemáme ani to. Většina průmyslových pivovarů nedělá nic lepšího než sotva průměrně zajímavá piva, ale spíše se rovnou jedná o fádní výrobky, kdy se stále více „racionalizuje“ výroba a v případě velkých hráčů se cpe hodně peněz do marketingu. A v případě minipivovarů také žádná sláva, opět se často stává, že pivo z minipivovaru je podobně o ničem jako v případě pivovarů velkých. Používají se i podobné „vychytávky“ – chmelový extrakt, dovařování piv v jiných pivovarech (pokud jste ještě neměli Chýni, ale ochutnal jste již dost z jiných minipivovarů, věřte, že jste Chýni zřejmě už měli) atd. A těch pivních stylů, které se u nás vyrábějí. Nebýt pár výjimek jako je např. Varnsdorf nebo Primátor nic jiného než světlé a tmavé spodně kvašené pivo bychom ani neochutnali. Aspoň že tu je pár kvalitních (mini)pivovarů, které nás jakž takž drží nad vodou. Ovšem nejvyspělejší pivní kultura na světě? To těžko! Co nám však výsledky ankety říkají? Ukazují nám, co si lidé myslí, že je fakt a ne co je fakt sám o sobě (což z hlediska marketingového stratéga stačí). Tím pádem to také ukazuje tupanství, hloupost, neoprávněné sebevědomí, neznalost, nedostatečný rozhled, trapné čecháčkovství a křupanství většiny. To je to, co nám výsledky ankety bohužel říkají. Zaujala mě v článku věta: "Pro Čechy je nejvýznamnějším aspektem kvalita piva jako výrobku, následovaná prostředím restaurace a také prvenství ČR v množství konzumovaného piva nebo možnost jeho výběru." Kvalita? Tak proč většina pije lehce chmelenou sodovku z Plzně, nebo si pomlaskává jak je to višňové pivo z minipivovaru výborné? A množství vypitého piva jako značka vyspělosti? Vždyť někteří respondenti zřejmě ani pořádně nepochopili, na co se je ptali. Přeci jenom rozdíl ve slovech kvalita a kvantita je poměrně velký.
Re: interpretace výsledků, (Petr Vácha, 13.01.2010 15:47) celé vlákno | reagovat
Řekl bych, že Lukáš Provazník uhodil přesně hřebíček na hlavičku větou: "Vždyť někteří respondenti zřejmě ani pořádně nepochopili, na co se je ptali".

Kolik lidí u nás vůbec ví, co to je pivní kultura? Tak jeden z tisíce .... (v lepším případě).
Re: interpretace výsledků, (Roman Holoubek, 14.01.2010 06:50) celé vlákno | reagovat
Naprostý souhlas s Lukášem Provazníkem.
Češi jsou vždycky a ve všem nejlepší, vašnostové!, (Weetek, 13.01.2010 10:55) celé vlákno | reagovat
Při čtení tohoto článku jsem si vzpomněl na mou oblíbenou scénu z Účastníků zájezdu od jinak neoblíbeného autora. Na konci pobytu u moře si máma plánuje, jak hned po příjezdu dá hadry děckám do pračky, zatímco táta jí zdatně sekunduje" "A já si dám pořádný pívo, protože tohle jejich pívo, to není pívo, ale takový teplý chcanky!". Kdepak my Češi, všechno umíme nejlíp na světě, kam se na nás ti troubové odevšad hrabou. Ostatně, tahle čecháčkovská mentalita prosakuje i z některých elaborátů na českých pivních serverech...
Re: Češi jsou vždycky a ve všem nejlepší, vašnostové!, (Edita, 13.01.2010 14:57) celé vlákno | reagovat
No ještě že tu máme Vás a Vám podobným...
Re: Češi jsou vždycky a ve všem nejlepší, vašnostové!, (Jiri.J, 13.01.2010 18:24) celé vlákno | reagovat
A nejlepší je desítka u nás za rohem! Tak tak, co vědí ve světě o pivu a o životě vůbec!
Já si zase okamžitě vybavím otce jednoho mého kamaráda pana Pavla Č. Tento pán, ještě několik let po převratu, při návštěvě západních zemí vozil s sebou lahvový Budvar. Ne snad z důvodu, že by mu chutnal, doma v paneláku pil Primus, ale proto, aby se stal v zahraničí zdrojem obdivu (jistě zcela oprávněného). Při poklidných večerech v kempu pak konzumací tohoto naprosto fenomenálního piva, dával na odiv ostatnímu osazenstvu, že jsou pouhý Untermensch. Mimo to jej dával jako prezent (např. majiteli kempu, na benzínce atd.). Nás pak ohromoval tvrzením: "Za Budvar Ti ve světě utrhnou ruce"! Polemizovat nemělo smysl, byl to muž světa znalý a moudrý, to je ostatně dodnes. Když mu můj kamarád dovez v r. 1993 z Belgie Chimay, tak o něm prohlásil, že je to "sladký a napitelný". Další otec jednoho mého kmaráda prohlásil o pivu Thomas Hardy´s, že je to "hovno z nutrie" a vnucoval svému synu , jako správný patriot, naše domácí Starobrno se slovy: "Znáš lepší?"
Český pivní patritismus, (Pavel Borowiec, 12.01.2010 17:37) celé vlákno | reagovat
Na druhou stranu text dr. Vinopala určité kvality má. Jsem přesvědčen, že Jaroslav Hašek by jej nechal číst na schůzích Strany mírného pokroku v mezích zákona, aby její účastníci v návalu českého pivního patritismu posléze vychlastali vše, co jim přišlo pod ruku, a odešli bez zaplacení.
Gambrihnus = pivní kultura?__, (Jiří Štěpánek, 11.01.2010 12:48) celé vlákno | reagovat
Jak někde může být nejvyspělejší pivní kultura, když se v oné zemi vypiji nejvíce piva jako je Gambrihnus? Ano, Češi vypijí nejvíce piva, máme útulné hospůdky a tradici a také máme i nějaké jiné, než nadnárodní pivovary, al eto je vše. Češi jsou největšími PIJÁKY piva, ale ne konzumenty a už vůbec ne znalci. Většina lemtá G a vesele do toho krká do taktu a připitomněle se směje, když jim někdo říká o jiném, třeb regionálním pivu. Oni vědí své - chuť dělá přátele a když se chtějí rozšoupnout, dají si Plzeň 12 a vůbec neví jestli to není ta licenční vyráběná z "nezaměnitelné plzeňské vody" v Rusku a Polsku.
tak to je něco, (pumpescu, 10.01.2010 21:57) celé vlákno | reagovat
trochu mim to připomíná vypovídací hodnotu ankety Zlatý slavík... Anketa s masou, kterážto nemá ani potuchy o tom, jaké může být také pivo
Haha!, (Colega, 10.01.2010 18:40) celé vlákno | reagovat
No, aspoň už to všechno chápu. Ta vezdejší mizérie je dána bezpochyby spokojeností.
Skoro by se chtělo říct - bez komentáře, (Tomáš Erlich, 09.01.2010 21:50) celé vlákno | reagovat
Osobně bych ten článek poslal do libovolných belgických novin. Jen nevím, jesli by poté protého Vláma či Valona článek ( výsledky v něm uvedené ) více rozesmál, rozplakal nebo naštval... A bohužel stále to svědčí o té nízké pivní kultuře u nás... :o(
první místo ?, (Petr kolařík, 09.01.2010 16:17) celé vlákno | reagovat
Vyhráli jsme protože si jen myslíme že jsme nejlepší.Skutečnost je,ale uplně jiná.Doporučoval bych vycestovat třeba do Belgie projít pár restaurací a barů a vidět vše na vlastní oči.Tam se pijí speciály,ochucená piva,svrchně kvašená piva atd.Co druh piva to sklo které se dává k dané značce.Těch kteří tady rozumí opravdu pivu odhaduji maximálně na 10%.
Tak to si teda Cesi hodne fandi, (Rudolg Beranek, 08.01.2010 18:04) celé vlákno | reagovat
Nebo si nevidi na spicku sveho po Gambrinusu zcervenaleho nosu! :-))
Vyhledávání