úvod
homepage

Komentáře

článku: Francie a pivo?

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

Biére de Garde, (Petr Žalio, 07.12.2009 21:16) celé vlákno | reagovat
Jakube, jestli se chystáte ochutnávat francouzská piva, doporučil bych Vám francouzský typ piva,jenž patří k nejzajímavějším a nejchutnějším na světě a který se nikde jinde na světě nevaří(snad jen v minipivovarech USA).Jedná se o starý a tradiční místní styl, který se jmenuje Biére de Garde (ve volném překladu pivo k uskladnění).Vaří se ve starých malých řemeslných a farmářských pivovarech (Brasserie Artisanale) podél belgicko-francouzské hranice, nejvíce však ve francouzských flandrech.
Biére de Garde je svrchně kvašené pivo, ovšem kvasí, dozrává a leží za velmi nízkých teplot (cc 0-2C, podobně jako ležáky). Výsledkem je velmi zvláštní, jakoby sklepově-korková typická chuť s náznaky koření(anýz ap),v některých nejmenších pivovarech dokonce nepatrné stopy jakoby po láku či zelenině. Prodává se v 0,75l láhvích s korkovým špuntem (podobné těm ze champagne) a seženete je všude v super hyper marketech. Jako jediný typ piva doporučuji pít přímo z láhve! navíc čerstvé (nejlépe tam ve Francii, převoz škodí) a vychlazené přirozenou teplotou (cc 13C). Mezi nej značky patří 3 MONTS, Jenlain, La Choulette, La Goudalle, La Bavaisienne, L´Angelus atd..
Pokud budete mít zájem, můžu poskytnout podrobnější info i o pivovarech, kde se tento styl vaří. Jedná se o velmi zajímavý a okrajový styl piva, který si rozhodně zaslouží velkou pozornost.
Re: Biére de Garde, (Jiří Kaňa, 07.12.2009 21:41) celé vlákno | reagovat
To zní hodně zajímavě! Jen tak pro orientaci - na kolik € takové pivo vyjde?
Re: Re: Biére de Garde, (Petr Žalio, 07.12.2009 22:43) celé vlákno | reagovat
korková láhev 0,75l od 1,90 eur - 2,40 eur
Re: Re: Re: Biére de Garde, (Jiří Kaňa, 08.12.2009 09:33) celé vlákno | reagovat
To je krásná cena. Kdyby to sem někdo dovezl a za 3 eura prodával, tak není co řešit...
Re: Re: Re: Re: Biére de Garde, (Jakub, 08.12.2009 12:46) celé vlákno | reagovat
Děkuji za připomínku, místní markety mám celkem prochozené, ale asi jsem to pořádně jěště neprohlédl. Každopádně v místní hospůdce nabízejí (mám pocit, že i točený) vánoční speciál La Choulette brune 0,25l s alk. 10% asi za 4.80euro. Minule jsem odmít, ale vypadá to, že to budu muset napravit.La Goudalle je snadno k sehnaní. Ještě pro doplnění La Choue stoji okolo 3,75 euro za lahev 0,75l. P.S. za každě další info budu vděčný.
Vyhledávání