úvod
homepage

Francie a pivo? vytisknout článek

Přidáno: 7. prosince 2009  •  Autor: Jakub Rybníček
průměrné hodnocení Hodnocení: 1 hodnotících Hodnotících: 3 počet zobrazení Zobrazeno: 9491x

Ač se většina z nás nad tímto spojením pozastaví, není to až tak nepravděpodobné.

Je bezesporu pravda, že Francie dává přednost vínu, ale přesto hraje pivo v této zemi svou roli. Francouzi mají své dobré i špatné stránky, ale záliba v gastronomii v nejednom z nás zanechá pozitivní dojem. Tak, jak si dávají záležet na jídle a na vínu se určitým způsobem promítá i do pivovarnictví. Dějiny zanechaly v tomto národě mnoho estetičnosti a kultury a konzumace piva není výjimkou. Člověk při procházce městy nemůže přehlédnout nespočet barů a hospůdek, které nejenom, že nabízejí možnost posezení i za nevlídného počasí na teráskách, ale i různé druhy piv. Pro našince dosti nezvyklý pohled na různě tvarované sklenice na stopkách s objemem 0,25l. Každá značka má své vlastní sklenice. Dalším rozdílem je i množství, které si místní debatující muži dopřávají. Jednu či dvě sklenky pijí opravdu dost dlouho. Čech se tomu může zasmát, ale oni si to vychutnávají a nezávodí – někdy až moc. Ono by to v podstatě ani jinak nešlo při průměrné ceně obyčejného ležáku v rozmezí 2-2,50 euro.

Francouzská pivnice
Francouzská pivnice

Ale dost bylo srovnávání. Francie nejenže pivo pije, ale i vyrábí. Existuje mnoho pivovarů i pivovárků. Škála sahá podobně jako všude v Evropě od nadnárodních velkovýrobců přes menší, až k těm nejmenším nezávislým soukromým. Všechno toto je příkladně sjednoceno v Asociaci francouzských pivovarníků - http://www.brasseurs-de-france.com (bohužel jen ve francouzštině). Stránky jsou velmi líbivě vytvořené s obrázky a videi a dávají možnost základních informací ohledně piva, jeho výrobě a samozřejmě i pivovarech. Nalezneme zde i různé recepty s pivem, vztah piva ke zdraví, jak jej servírovat, něco o historii a další informace o dění okolo piva.

Zajímavostí je i to, že Francie je pátým největším producent piva v Evropě, byť v konzumaci na jednoho obyvatele za rok připadá pouze cca 30l, oproti českým cca 160l, avšak francouzská spotřeba stále stoupá. Francie díky své geografické poloze má i příznivé podmínky pro výrobu sladu. Už delší dobu se v jeho exportu drží na prvním místě na světě. Celkem 78% domácí produkce jde na vývoz, což činí 1.500.000 tun.

Francie dle údajů eviduje stoupající počet mikro-pivovarů a v roce 2008 jich bylo po celém státě rozeseto přes dvě stě. Mnoho podniků je sjednoceno právě na stránkách francouzských pivovarníků. Lze je najít pod abecedním seznamem- http://www.brasseurs-de-france.com/#/adresses/1/, kde se dají sehnat základní informace o daném pivovaru, anebo podle regiónů přímo kliknout na mapu - http://www.brasseurs-de-france.com/#/carte/.

Po celém území se na čepu dá sehnat především Kronenbourg, je to největší francouzský výrobce spadající pod dánskou skupinu Carlsberg (4m. na světě, se 120 mil. Hektolitry). Pivovar byl založen v roce 1664 ve Strasbourgu a v současné době produkuje 7,5 mil. hl. ročně. Vyrábí mnoho druhů piva, jako je např. Grimbergen, 1664, Kanterbrau, ale i Guinness.

Další s velkých hráčů na trhu nesmí chybět Heineken France s výrobou 6,5 mil. hl., k jeho značkám patří Desperados, Pelforth, 33 export, Amstel i George Killian´s.

InBev nabízí své značky jako je hlavně Stella Artois, k tomu se často vidí Jupiler, Leffe a Hoegaarden.

Oproti těmto gigantům nabízejících své standardní spektrum značek, nemálo kdy si dosti podobných, stojí už zmíněné nezávisle, převážně jen regionálně známé pivovárky. Jelikož nemám zmapovanou ani zdaleka francouzskou pivní scénu, mohu uvést pivovar, který se mi podařilo lépe poznat. Jedná se o rodinný pivovar Vauclair ležící kousek od městečka Chaumont v regiónu Champagne-Ardenne. Pivovar nabízí (pro našince) poněkud nevídanou škálu piv neb své pivo, výhradně svrchně kvašené, prodává v lahvích s korkovým špuntem „zadrátované“ stejně, jak to známe z lahví šampaňského. Pivo značky La Choue v lahvích o objemu 0,75l a 0,33l dokvašuje (dozrává) a dají se ochutnat Blonde, Brune, Blanche, Rousse a Triple. Pivo po nalití krásně pění a má kvasnicový zákal. I přesto, že jsme národem preferujícím spodně kvašené ležáky, doporučuji toto pivo ochutnat, neboť je opravdu vynikající. Jinak se dá sehnat v okolí i na čepu (v případě zájmu můžu přivézt).

La Choue
La Choue

V místních „hoposdách“ se s trochou trpělivosti dají sehnat i piva mimo škálu velkovýrobců. Převážně se pak jedná o piva z Belgie, o klášterní speciality jako trappistický dubbel a tripel, plus další nabízená v lahvích. Na výčepu se pak objevují i belgická klášterní piva, která nesplňují kriteria, aby byla nazývána trappistická jako například Maredsous, nabízející mimo jiné silný, svrchně kvašený Brune. Samozřejmě i zmiňované pivo La Choue a další regionální pivovary, které se budu snažit i nadále ochutnávat, abych si rozšířil pivní obzor.

Maredsous
Maredsous

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 16 komentářů, poslední komentář: 31.05.2011 23:54 Komentovat
Re: Re: Francouzská piva k dostání u nás!! Mirek31.05.2011 23:54
Díky :-)
Re: Francouzská piva k dostání u nás!! felčar31.05.2011 22:58
Trochu to dejte do pořádku, např. mylně máte danou pšenici:...
Francouzská piva k dostání u nás!! Mirek31.05.2011 19:37
Kdo by měl zájem ochutnat tato francouzská piva a pivní limonády, navštivte náš e-shop...
Re: Re: Biére de Garde Lukáš Provazník09.12.2009 22:30
Hmm, určitě by nebylo na škodu udělat nějakou akci typu francozko-belgické pohraničí....
Re: Re: Biére de Garde Honza Kočka09.12.2009 15:47
No, sever pivni Francie mam v planu uz nejaky ten rok. Mozna by se to dalo spojit v breznu s...
Re: Biére de Garde Jakub09.12.2009 13:15
Ohledně dovozu některého z piv: nebráním se tomu, avšak do ČR se dostávám zřídka a...
Biére de Garde Lukáš Provazník09.12.2009 12:00
Musím se připojit s chválou pivního stylu Biére de Garde. Již jsem měl tu čest (i díky...
Biére de Garde Jiri.J08.12.2009 17:35
Biére de Garde je také můj oblíbený styl. Možná by někomu připadl méně náročný a...
Vyhledávání