úvod
homepage

Komentáře

článku: Francie a pivo?

 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

Biére de Garde, (Petr Žalio, 07.12.2009 21:16) celé vlákno | reagovat
Jakube, jestli se chystáte ochutnávat francouzská piva, doporučil bych Vám francouzský typ piva,jenž patří k nejzajímavějším a nejchutnějším na světě a který se nikde jinde na světě nevaří(snad jen v minipivovarech USA).Jedná se o starý a tradiční místní styl, který se jmenuje Biére de Garde (ve volném překladu pivo k uskladnění).Vaří se ve starých malých řemeslných a farmářských pivovarech (Brasserie Artisanale) podél belgicko-francouzské hranice, nejvíce však ve francouzských flandrech.
Biére de Garde je svrchně kvašené pivo, ovšem kvasí, dozrává a leží za velmi nízkých teplot (cc 0-2C, podobně jako ležáky). Výsledkem je velmi zvláštní, jakoby sklepově-korková typická chuť s náznaky koření(anýz ap),v některých nejmenších pivovarech dokonce nepatrné stopy jakoby po láku či zelenině. Prodává se v 0,75l láhvích s korkovým špuntem (podobné těm ze champagne) a seženete je všude v super hyper marketech. Jako jediný typ piva doporučuji pít přímo z láhve! navíc čerstvé (nejlépe tam ve Francii, převoz škodí) a vychlazené přirozenou teplotou (cc 13C). Mezi nej značky patří 3 MONTS, Jenlain, La Choulette, La Goudalle, La Bavaisienne, L´Angelus atd..
Pokud budete mít zájem, můžu poskytnout podrobnější info i o pivovarech, kde se tento styl vaří. Jedná se o velmi zajímavý a okrajový styl piva, který si rozhodně zaslouží velkou pozornost.
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Vyhledávání