Komentáře
článku: Geniální ladiči
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času
docela by mě zajímalo srovnání Pardálu Echt s PU, nemáte i tyto údaje?
Mě by zase zajímalo snižování hořkosti PU v čase. Nemáte to tam?
Hezké shrnutí laboratorních výsledků, leč pár věcí proti:
a) zcela jistě barva až tak výrazně neovlivňuje chuť (pokud tam ovšem nenasypete barevného sladu pytel)
b) měřit hořkost jednotkami EBC je trošku zavádějící - to spíš poměřovat. Definicí jde o měření koncentrace isoalfahořkých kyselin standardní metodou EBC. V důsledku nám hodnota tohoto parametru neříká NIC, a to zejména o charakteru hořkosti!
Dále si troufám tvrdit, že tak jeden z milionu pozná rozdíl dvou desetin extraktu původní mladiny (postaru stupňovitosti) v hotovém pivu.
Nemyslím si, že by v Plzni chtěli kopírovat Budějovice či naopak. Prostě uvařili levnou a zároveň (v tom vězí ta magie) pitelnou (ne požitkářskou, ale pitelnou) desítku a hlavně ji podpořili mamutí reklamní kampaní. 80% lidí je úplně jedno, co pijou, hlavně, že věří tomu, že je to dobré.
Třikrát hurá tomuto webu pro zbylých 20%!
a) zcela jistě barva až tak výrazně neovlivňuje chuť (pokud tam ovšem nenasypete barevného sladu pytel)
b) měřit hořkost jednotkami EBC je trošku zavádějící - to spíš poměřovat. Definicí jde o měření koncentrace isoalfahořkých kyselin standardní metodou EBC. V důsledku nám hodnota tohoto parametru neříká NIC, a to zejména o charakteru hořkosti!
Dále si troufám tvrdit, že tak jeden z milionu pozná rozdíl dvou desetin extraktu původní mladiny (postaru stupňovitosti) v hotovém pivu.
Nemyslím si, že by v Plzni chtěli kopírovat Budějovice či naopak. Prostě uvařili levnou a zároveň (v tom vězí ta magie) pitelnou (ne požitkářskou, ale pitelnou) desítku a hlavně ji podpořili mamutí reklamní kampaní. 80% lidí je úplně jedno, co pijou, hlavně, že věří tomu, že je to dobré.
Třikrát hurá tomuto webu pro zbylých 20%!
Vyhledávání
Pro chuť piva jsou důležité parametry barvy, prokvašení a hořkosti, ve kterých je Pardál v porovnání s Géčkem zcela odlišný.
Analytické hodnoty:
Budvar 10 * G * Pardál
Stupňovitost: 9,70% * 9,50% * 9,50%
Barva: * 9,50 j. EBC * 10,8 j. EBC * 13 j. EBC
Prokvašení: 79 % * 80% * 74%
Hořkost: 19 MJH * 18 MJH * 28 MJH
Alkohol: 4.1 % obj. * 4 % obj. * 3,7 %