Geniální ladiči
Hodnocení: 1 Hodnotících: 2 Zobrazeno: 4650x
Husarský pivní kousek se povedl fanouškům Baníku. To co předvedli, by se jen tak někomu nepodařilo.
V září loňského roku si vybírali příznivci Baníku vzhled, chuť, název a další atributy nového piva. Piva, na které by měli být hrdí. Piva, které by jim chutnalo a jež by pravidelně popíjeli, pravíc svým známým a rodině: „To i díky mě je toto pivo takové, díky mě má tuto sílu, barvu, vůni i chuť“.
Pominu-li originalitu ladění piva samotnými pijáky, kde tento model v ČR poprvé použil Budvar. Pak jde vskutku marketingově o podařený tah. Vždyť stovky lidí se nyní stane pijáky a „obchodními zástupci“, propagující „svůj“ výrobek.
Ano Budvar dal dohromady desítky chlapů majících rádi pivo. V Budvaru tito lidé porovnávali a hodnotili předložené vzorky, lidé, kteří měli především rádi G pivo a také byli především v hospodách s G oslovováni. Není divu, že pak chuť Pardála je vzdálená chuti Budvaru a blízká chuti Gambrinusu. Také to bylo i záměrem a předpokládám, že předložené vzorky oscilovaly okolo G chuti.
Jak to prováděl ostravský pivovar? Byly výsledky dány jen anketními otázkami na webu, nebo i chutnáním vzorků skupinou Baníkovců? Opravdu většina se přiklonila k polotmavému pivu? To pak jsou Baníkovci výjimkou mezi většinou národa, která dává přednost světlému pivu. Už jen to by stačilo, abych začal pochybovat. Šel jsem dál a koupil jsem si níže opisovaná piva a jal se degustovat.
Pokud by nové pivo bylo laděné obdobným způsobem jako Pardál, pak bych smekal před genialitou ladičů – fanoušků Baníku. Jak jen to je v té pohádce? Ladili, ladili, až vyladili barvu, vůni i chuť naprosto identickou s barvou, vůní i chutí v Ostravě rovněž vyráběného piva Staropramen Granát. Alespoň dle mých očí, čichu a chuti.
Protože se můžu pyšnit Osvědčením o způsobilosti posuzovatele, že jsem byl přezkoušen z organoleptických schopností a odborných znalostí a zkoušky jsem úspěšně obstál, opírám se tedy často o výsledky svých senzorických hodnocení piva. Tentokrát jsem své výsledky ještě podpořil i objektivními měřeními. Výsledek?
Tak jak jsem psal ve svém článku 2 v 1 – podvod nebo umění.
Dle mne je Staropramen Granát, Bazal a Velvet až po zrání v ležáckých tancích jedním pivem. Teprve pak se liší. Velvet je při filtraci dosycen dusíkem. Granát oproti Bazalu je pak etiketován jiným obrázkem. To jsou dle mne největší rozdíly v těchto pivech.
Tož tak…
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 16 komentářů, poslední komentář: 24.08.2009 21:41 | Komentovat |
Je Bazal Granátem? David Ručka | 24.08.2009 21:41 |
---|---|
Toto tvrzení mě tedy zaskočilo. Nevěděl jsem, že Granát je dělán v Ostravě a navíc mi... | |
Re: Vyladěný Pardál Stanislav Jakoubek | 02.08.2009 20:27 |
Tak jsem letos ochutnal nového Pardála Echt. V souvislosti s tím, jak maníci pijáci... | |
Re: Re: Nu což. Jiri.J | 31.07.2009 10:02 |
Zatím nejlepší poličské v Brně bylo přímo z tanku stočené do 15l KEGu (12%) u Hluché... | |
Re: Nu což. Roman Holoubek | 30.07.2009 10:54 |
Díky, potěší to. Snažíme se u nás, a tím mám na mysli všechny lidi nejen ve výrobě,... | |
Re: P není jako G, ale G je jako B Petr Kaluža | 29.07.2009 13:52 |
Hezké shrnutí laboratorních výsledků, leč pár věcí proti: a) zcela jistě barva až... | |
Re: P není jako G, ale G je jako B Felčar | 29.07.2009 12:08 |
Mě by zase zajímalo snižování hořkosti PU v čase. Nemáte to tam? | |
Re: P není jako G, ale G je jako B phrabina | 29.07.2009 11:35 |
docela by mě zajímalo srovnání Pardálu Echt s PU, nemáte i tyto údaje? | |
P není jako G, ale G je jako B Slávek | 29.07.2009 11:10 |
Trochu si dovolím poopravit tvrzení, že Pardál je kopii G. Skutečnost je totiž zcela jiná... |