úvod
homepage

Komentáře

článku: Historie: Egypt, antika, Vikingové, Čína

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

Autor: Pavel Houser, (Dr. Stanislav Šebek alias Thovt, 09.03.2003 08:41) celé vlákno | reagovat
Egyptskou mytologii znám dost dobře , za znalce typu profesora Žáby, Lexy, Černého či Vernera se nepovažuji, ale také se nepovažuji za laika a přezdívka Thovt není "rádobvyznalecká" , zrovna tak jako já nepíši o "rádobyznalectví piva".
Takže na objasněnou:
Hathor:
Bohyně nebe a ztělesnění nebe, bohyně lásky a radosti, hudby a pití, ochránkyně žen a zemřelých, pomáhala při porodu a výchově dětí. Toto je jen zlomek z funkcí připisovaných bohyni Hathor, nejdůležitější však byla funkce bohyně lásky. Byla matkou a manželkou boha slunce Rea, její jméno doslova znamená "Horův dům". Hathor byla jednou z nejuznávanějších božských bytostí. Zobrazována byla v podobě krávy, nebo ženy s hlavou, či ušima krávy, a proto byly krávy nejctěnějším zvířetem v Egyptě. Původ Háthořina kultu není úplně přesně znám, byla uctívána na řadě míst celého Egypta, významný byl zejména její chrám v Dendeře, kde byla pokládána za manželku Hóra. Byla rovněž považována za ochrannou bohyni různých území za hranicemi Egypta
(Byblos, Sinaj, Núbie), často ve spojení s vyhledáváním a dobýváním polodrahokamů nebo jiných surovin. Výčet není pochopitelně z důvodu rozsahu funkcí i působnosti této bohyně úplný a ani to není cílem této diskuse.
Díky podobnosti mnohých funkcí, resp. atributů s ní postupně splývala řada původně samostatných bohyň, zejména > Eset, ale také > Sachmet, > Basket, > Tefnut, aj.
Teprve od Střední říše dochází k definitivnimu „přerozdělení“ jejích funkcí, takže část těchto funkcí přebírají výše zmiňované bohyně a teprve v období Nové říše je zmiňován mýtus o zničení lidstva.
Viz. mimo jiné : Miroslav Verner a spol. v Knize encyklopedie Starého Egypta 1. vydání z r. 1997:
„Zajímavé paralely v jiných starověkých kulturách lze nalézt k mýtu o zničení lidstva bouřícího se proti nadvládě bohů, někdy v novodobé literatuře označovanému jako - Kniha - doloženému z Nové říše, ale pocházejícímu možná až z 1. přechodné doby. Ústřední postavou tohoto mýtu je lví bohyně, obvykle ztotožňovaná se Sachmetou, která na pokyn slunečního boha Rea ničí lidstvo do té doby, než se nad ním tento bůh slituje. Na radu Thovta bylo pak Reem Sachmetě předloženo červené pivo , která se tímto pivem „opila“ a postupně ztratila svoji agresivitu. „
Sachmet:
Bohyně války v podobě lvice, či ženy s lví hlavou. Na hlavě má korunu ze vztyčených kobřích hlav a sluneční kotouč. Jedna z nejvýznamnějších bohyň války (z počtu asi 12-ti). Doprovázela faraona na válečných výpravách a to v podobě kobří čelenky (uraeu), řídila jeho šípy, spalovala svým dechem těla nepřátel, vysílala ničivé síly a oheň proti temným silám. Pro svou moc ovládání kouzel se stala i bohyní lékařství. Zároveň však byla obávanou bohyní, která mohla nemoc i přivodit (přisuzovaly se jí hlavně každoroční morové epidemie).

Takže pro autora: nejsem rádobyznalec, ale co do měření se znalostí ohledně Starého Egypta si troufám směle měřit své znalosti s Vašimi znalostmi ohledně historie piva, to přinejmenším. Vzhledem k tomu, že čerpám své znalosti především z literatury odborné, jak české tak zahraniční , nepovažuji za nutné sem citovat autory a díla všech knih z mé knihovny o Starověkém Egyptě, která čítá kolem 150 děl.
Ale když autor udává link z netu dovoluji si i já zmínit:

Literatura fakulty egyptologie při UK
http://www.phil.muni.cz/relig/RLKAB03-Starovek.htm#_Toc27214780


Knihovna Jiřího Mahena v Brně - katalog Clavius
http://katalog.kjm.cz/lwww.dll?h~S=egyptská+mytologie

Btw. Nemožnost použít alespoň některé html kody v příspěvku nepovažuji za nejšťastnější.
Krásný den přeji .

thovtovi, (pavel houser, 04.03.2003 13:15) celé vlákno | reagovat
hm, což se podívat do nějakého díla o egyptské mytologii, a nedávat si rádobyznaleckou staroegyptskou přezdívku thovt? (pokud se tak opravdu jmenujete, pak se za tuto poznámku omlouvám)
no a pokud zrovna nemáte po ruce nic o staroegyptské mytologii (řada vcelku kvalitních děl a slovníků apod. vyšla i česky), můžete zadat třeba hathor + beer do googlu a vyjede vám - mezi mnoha dalšími adresami, viz http://www.google.com/search?q=hathor+beer&ie=ISO-8859-2&hl=cs&lr=

- např.
http://sobek.colorado.edu/LAB/GODS/hathor.html

"Re sent the Eye of Re in the form of Hathor to destroy humanity, believing that they were plotting aganist him. However, Re changed his mind and flooded the fields with beer, dyed red to look like blood. Hathor stopped to drink the beer, and, having become intoxicated, never carried out her deadly mission."

starý Egypt, (Standa Thovt, 02.03.2003 07:37) celé vlákno | reagovat
Nevím kde čerpal autor poznatky, ale Hathor rozhodně nebyla krutá bohyně, tím spíše, že její hlavní funkcí byla: láska, radost , mateřství apod. Ve zmíněné pověsti se mohlo jednat jedině o bohyni Sachmet, ale ta zas neměla podobu krávy, ale lvice. Takže moje hodnocení článku je "za 5" - smazat, přepsat.
historie, (Karel, 02.03.2003 06:46) celé vlákno | reagovat
Ve škole jsem dějepisu a historii vůbec moc nedal, ale tenhle druh "pivní" historie, mě zaujal:) Možná mě na stará kolena dokonce začne bavit.
Vyhledávání