Nejsem 100% znalec norem a vyhlášek ohledně adjustáže piva u nás či jinde, ale zhruba na vysvětlenou mohu uvést asi toto: za "komančů" se procenta alkoholu uváděla v hmotnostních %. Když si uvědomíte, že alkohol je lehčí než voda, přijdete na to, že u stejného piva se stejným obsahem alkoholu je absolutní hodnota vyjádřená v hmotnostních % nižší než abs. hodnota vyjádřená v % objemových. Dnes se u nás udává obsah alkoholu v objemových %, proto to vypadá, že jsou nyní piva silnější než před 17 lety. Navíc je dnes povolená tolerance od udávaných hodnot % alkoholu stylem plus-mínus. Jde tedy v podstatě o střední hodnotu.
Myslím, že na Slovensku udávají minimální obsah alkoholu (taky v obj.%), takže na etiketách jsou čísla o něco menší než u nás (a než je skutečně v pivu obsaženo).
A třeba v Polsku mohou udávat maximální hodnoty asi obj.% alkoholu, tak se nenechte zmást: regulerní desítka má na etiketě údaj tuším 5,6% alc.!
Takže stejné pivo může mít v různých zemích Evropy úplně jinak označený obsah alkoholu...
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Myslím, že na Slovensku udávají minimální obsah alkoholu (taky v obj.%), takže na etiketách jsou čísla o něco menší než u nás (a než je skutečně v pivu obsaženo).
A třeba v Polsku mohou udávat maximální hodnoty asi obj.% alkoholu, tak se nenechte zmást: regulerní desítka má na etiketě údaj tuším 5,6% alc.!
Takže stejné pivo může mít v různých zemích Evropy úplně jinak označený obsah alkoholu...