Komentáře
článku: Piva z Varnsdorfu
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času
Předně gratuluju k rozběhnutí pivovaru a přejuhodně úspěchů a ať se daří, kde se pivo vaří... :-) Neodpustím si postřeh, který mě už dlouho rozčiluje. Zatímco třeba v Anglii na láhvi naleznete údaje o OG a FG, u nás pořád ještě platí po zrušení stupňovitosti piva, rozdělení na piva lehká, výčepní, ležáky, speciální a portery. Tak se třeba stává, že právě scrchně kvašený Stout 12°P musí být na etiketě označený jako "ležák". To je blbost, co? Nebo 10°P pivo s nějakým zvláštním kořením nebo extaktem, bramborama, česnekem nebo bůhví čím je sice specialita, ale nemůže být označené jako speciální pivo. Není čas uvažovat o změně legislativy? Rovnou by se mohlo zavést povinné označování stupňovitosti v Plato, klidně s tolerancí 0,3°, a povinné uvádění výrobce, aby se nestalo, že pijeme polský Prazdroj. :-)
Nebo psát stupňovitost na 1 desetinné místo (jako např. některé německé pivovary).
V Itálii mají velké pivovary místo výroby ošetřeno písmenem v označení šarže a vysvětlivkou na etiketě.
V Itálii mají velké pivovary místo výroby ošetřeno písmenem v označení šarže a vysvětlivkou na etiketě.
Vyhledávání