úvod
homepage

Komentáře

článku: Piva z Varnsdorfu

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

Rýpnutí do legislativy, (petrbrew, 18.05.2008 19:55) celé vlákno | reagovat
Předně gratuluju k rozběhnutí pivovaru a přejuhodně úspěchů a ať se daří, kde se pivo vaří... :-) Neodpustím si postřeh, který mě už dlouho rozčiluje. Zatímco třeba v Anglii na láhvi naleznete údaje o OG a FG, u nás pořád ještě platí po zrušení stupňovitosti piva, rozdělení na piva lehká, výčepní, ležáky, speciální a portery. Tak se třeba stává, že právě scrchně kvašený Stout 12°P musí být na etiketě označený jako "ležák". To je blbost, co? Nebo 10°P pivo s nějakým zvláštním kořením nebo extaktem, bramborama, česnekem nebo bůhví čím je sice specialita, ale nemůže být označené jako speciální pivo. Není čas uvažovat o změně legislativy? Rovnou by se mohlo zavést povinné označování stupňovitosti v Plato, klidně s tolerancí 0,3°, a povinné uvádění výrobce, aby se nestalo, že pijeme polský Prazdroj. :-)
Re: Rýpnutí do legislativy, (Petr Buriánek, 19.05.2008 08:58) celé vlákno | reagovat
Nebo psát stupňovitost na 1 desetinné místo (jako např. některé německé pivovary).
V Itálii mají velké pivovary místo výroby ošetřeno písmenem v označení šarže a vysvětlivkou na etiketě.
Vyhledávání