úvod
homepage

Piva z Varnsdorfu vytisknout článek

Přidáno: 15. května 2008  •  Autor: Petr Žalio
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 3072x

Nejlepší pivní událostí letošního roku v České republice je zcela určitě první várka Rauchweizenu a zejména Stoutu z pivovaru Varnsdorf.

Degustace proběhla poslední dubnový týden na Flédě v Brně a měla takový úspěch, že jsme se rozhodli podělit se o tento skvělý pivní zážitek.

 

Rauchweizen (14,4 Plato, 6,2 alk.) byl uvařen z pšeničného, ječného a kouřového sladu (cc 25%) ze sladovny Weyerman Bamberg s využitím svrchních kvasnic pro pšeničná piva.

Barva byla tmavě jantarová až hnědá, kvasnicově opalizující. Aroma po karamelu a ovoci s lehkým kouřovým nádechem. V chuti se příjemně zkloubila sladová karamelovost s lehkou kouřovostí, obohacená kořeněnou ovocností v doznívání. Pivo bylo překvapivě tělnaté s hřejivým alkoholovým závěrem. Tento Rauchweizen se velmi blížil výborným franckým lahůdkám z oblasti Bambergu.

 

Stout (12 Plato, 5% alk.). Kromě barvícího a praženého sladu byl použitý i nesladovaný ječmen a nepatrné množství kouřového sladu, žatecký chmel a svrchní kvasnice na Stout.

Protože pivo bylo vařeno dle receptury nejlepšího českého sládka ing.Šuráně, tak jsme sice očekávali dobrý Stout, ale to co jsme ochutnali bylo zcela mimo naši představu.

Již při natočení jsme byli překvapeni krásnou tmavě hnědou olejnatou pěnou. Aroma nás omráčilo úžasnou vůni pražené Mocca kávy a hořké čokolády s ovocnými a marmeládovými nuancemi.

V chuti naprosto fantastické! Výrazně pražené, kávové až dehtově suché se stopou po tabulce hořké čokolády a vínově ovocnými tóny. Chyběl jen čokoládový desert, který by vše ještě umocnil. Doznívání bylo svíravě suché až dehtové, extra chmelené s výraznou chutí pálivé mátovosti pravděpodobně žateckého chmele. Když se později pivo otevřelo začala se chuť rozvíjet a byla zřetelná ovocně drsná suchost vína Cabernet Sauvignon s náznaky tmavého lesního ovoce (ostružiny?).

Nepatrné množství kouřového sladu udělalo pomyslnou třešničku a praděpodobně dodalo pivu obilnou plnost(ala Oatmeal Stout) při zachování lehké tělnatosti a vazkost s laktatickou stopou (ala Milk Stout).

Tento Stout bylo vynikající Cuvée spíše amerického než evropského druhu Porteru, Baltic Porteru, Oatmeal a Milk Stoutu. Komplexní, složité, přitom velmi pitelné společenské pivo.

Troufáme si tvrdit, že jedno z nejlepších piv v kategorii Porter/Stout na světě. Díky pivovarskému umu ing.Šuráně i mladé sládkové Nikol, si vedle takových názvů piv jako jsou Anchor Porter, Hair of the Dog Adam , Barney Flats Oatmeal Stout či Sinebrychoff Porter můžeme připsat také Varnsdorf Stout.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 9 komentářů, poslední komentář: 27.05.2008 11:23 Komentovat
Re: Re: Re: Stout v Brně Dwarf27.05.2008 11:23
ok, srovnával jsem nesrovnatelné, uznávám... nicméně rozpačitý dojem ze stoutu od Kocoura...
Re: Re: Stout v Brně Petr Žalio27.05.2008 10:41
Problém je ve sklenici, ne v pěně. Pokud se Stout točí do kríglu na ležák, tak jak to...
Re: Stout v Brně Dwarf24.05.2008 13:02
kdyby pěna byla nízká, nebylo by to tak špatný... ale pěna byla řekněme žádná (aspoň...
Re: Rýpnutí do legislativy Petr Buriánek19.05.2008 08:58
Nebo psát stupňovitost na 1 desetinné místo (jako např. některé německé pivovary). V...
Re: Ano petrbrew18.05.2008 20:00
To, že by stout nepěnil je dost divné. Bývá to spíš právě naopak, že po přidání...
Rýpnutí do legislativy petrbrew18.05.2008 19:55
Předně gratuluju k rozběhnutí pivovaru a přejuhodně úspěchů a ať se daří, kde se pivo...
Kocour v Rožňave Laco K.18.05.2008 10:05
Pivovar Kaltenecker organizoval v Rožňave počas prvého májového víkendu v poradí už...
Ano Ludwig16.05.2008 15:13
I ja jsem mel tu moznost ochutnat v Brne na Flede tohle vynikajici pivo. Je pravda, ze penivost...
Vyhledávání