No vzpomněl jsem si na svou první várku někdy na podzim v roce 2004...
To jsem místo 20 litrů asi 11% navařil a zakvasil 8 litrů čehosi odporně přehořčeného a po zakvašení jsem si nechal mladinu zanalyzovat v pivovaře a vylezla z toho stupňovitost 23,9% ! Tak jsem to šábnul z poloviny vodou a vylezla pak 10,98% hořčina, kterou jsem neuhlídal a prokvasil až na 1,99 % a nekroužkoval jsem - tudíž to bylo propadlé zvětralé pivo bez pěny ( pak jsem ho ještě řezal do své další várky, abych se ho zbavil...).
Teď vařím asi 16%, protože nemám sacharometr a tak vařím přibližně na chuť a viskozitu... Totéž s chmelením...
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
To jsem místo 20 litrů asi 11% navařil a zakvasil 8 litrů čehosi odporně přehořčeného a po zakvašení jsem si nechal mladinu zanalyzovat v pivovaře a vylezla z toho stupňovitost 23,9% ! Tak jsem to šábnul z poloviny vodou a vylezla pak 10,98% hořčina, kterou jsem neuhlídal a prokvasil až na 1,99 % a nekroužkoval jsem - tudíž to bylo propadlé zvětralé pivo bez pěny ( pak jsem ho ještě řezal do své další várky, abych se ho zbavil...).
Teď vařím asi 16%, protože nemám sacharometr a tak vařím přibližně na chuť a viskozitu... Totéž s chmelením...