úvod
homepage

Komentáře

článku: Svatováclavské slavnosti českého piva

 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

Dampfbier nebo Weissbier?, (Jiri.J, 17.10.2007 13:18) celé vlákno | reagovat
Také jsem měl Hefe Weissbier 5,3%obj. alk. z tohoto pivovaru, ale to byla v podstatě velmi průměrná "klasika" Nemohlo se spíše jednat o jejich Dampfbier (v lahvi s patentním keramickým uzávěrem.
To je inzerováno jako vařené podle receptury z r. 1889. Toto "parní pivo" (zde pod názvem Dampfbier) vaří ve skalní stěně zasazený pivovar s názvem 1. Dampfbierbrauerei Zwiesel. Jedná se však o odlišnou technologii výroby než u jeho parního kolegy ve Spojených státech (Anchor Steam). Recept na toto pivo pochází z 19 soletí, tedy z dob, kdy byla pšenice a chmel velmi drahým artiklem, tehdejší sládek Wolfgang Pffefer se rozhodl uvařit pivo méně chmelené a vařené z levnějšího ječného sladu. A jak vidět jeho receptura přečkala šťastně celé století. Zwieselské Dampfbier (12% plato,5% alc.)se vyrábí ze čtyř druhů ječného sladu, trojitým dekokčním systémem a chmelí se Hersbruckem a Tettnangem. Kvasí za vysokých teplot (18-20 C), zde však s kvasnicemi pro svrchní kvašení a dlouho leží za velice nízkých teplot kolem 0 C - což je pro svrchně kvašené pivo netypické.Při kvašení na spilce se na dece nahromadí větší množství CO 2 a čas od času zasyčí jako pára- tak se zrodil i název parní pivo.
Jeho barva je lehce hnědá, zvláštní vůně připomíná lehkou hnilobnost dřeva, v chuti dřevitá kouřovost s nádechem zeleného jablka v doznívání. Je velice živé a osvěžující. městečko Zwiesel je vzdáleno pouhých 15km od Železné Rudy.

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Vyhledávání