úvod
homepage

Komentáře

článku: Svatováclavské slavnosti českého piva

 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

Weizen oder Weissen, (Jan Šuráň, 05.10.2007 08:56) celé vlákno | reagovat
Zdravím všechny české ležáky. Téma W x W je pěkné a pro nás trošku neuchopitelné. Proto, když mne Honza Kočka vyzval do diskuze, jsem si vzal na pomoc Německou technologickou bibli profesora Kunzeho a cituji následující :
Weizen je svrchně kvašené pivo s podílem 50 - 100 % pšeničného sladu o koncentraci původní mladiny nejčastěji 11 - 13 Plato. Pozor může být i tmavé.
Weissen je rovněž svrchně kvašené pivo s podílem 35 - 50 % pšenice, sladované inesladované. Koncentrace původnímladiny bývá slabší 7,5 - 10 Plato. Svrchní kvašení bývá obohaceno mléčnými bakteriemi (typický představitel je Berliner Weisse nebo Leipziger Gose) a pH se pohybuje kolem 3,5 takže kdo ochutnal (pije se s přídavkem sladkých ovocných sirupů) už ví kde je rozdíl mezi W a W.
V Bavorsku tyto dvě kategorie často splývají a Weisse zde znamená poředevším obsah živých kvasinek způsobující značný zákal a tedy "bílou" barvu piva. Proto mohli v Bavorsku Michalu Jacksonovi tvrdit, že je to totéž. V Lipsku nebo Berlíně by mu to asi neřekli.
Takže milí čeští ležáci, tato debata by mohla být základem budoucích debat o kategoriích piva. V USA jich mají 69. Někdy by jsi nám je měl Honzo vyjmenovat. Podle mého názoru je to zbytečně moc, ale pořádek bychom si v tom mohli udělat.
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Vyhledávání