re Petr Žalio,
(Zbyněk Melichar (Dwarf), 23.07.2007 11:39)
celé vlákno | reagovat
děkuji za poučení, ale já samozřejmě vím, že ALE je svrchně kvašené, kdežto LAGER spodně...
taky se nechci hádat, jen prosím, zkuste se na problematiku kategorizace piv (které bezesporu rozumíte a baví vás to) podívat 'obyčejnýma' očima běžného spotřebitele laika, kam se řadím já: LEŽÁK je z gramatického hlediska odvozenina od slovesa "ležet", tudíž je to pivo, které před distribucí určitou dobu leží (může to být 5 týdnů, 12 týdnů, rok...) a toto slovo oddělme od kategorie piva LAGER (jaxe třebas překládá)..
běžného konzumenta na prvním místě zajímá, jak pivo chutná (eventuálně jestli je pivo světlé, tmavé, nebo polotmavé), až teprve potom, z jakých konkrétních surovin (slad, kvasnice, chmel...) je pivo uvařené...
abych to shrnul: rád si přečtu Vaše články, rád se nechám poučit, ale nechci být v oboru pivní kategorizace dokonalý... i nadále budu např. stoutu říkat prostě tmavé (silnější) pivo a pivu typu 'ale' budu prostě říkat ležák (pokud to pivo před distribucí k zákazníkům leželo), ať se Vám to líbí nebo ne (neplést s lagerem - tady bych ten překlad viděl jako nešťastný), rád budu i nadále ochutnávat všechno, k čemu se dostanu - k dobrým se budu vracet, i méně dobrá časem opět ochutnám, abych se přesvědčil, jestli to byla výjimka či standard, ale v oblasti piva chci zůstat sice poučeným, přesto však nedokonalým :)
PS: za nedobrou pokládám v tomto ohledu naši legislativu, dle které se ležákem může nazývat kdekterá rychlokvaška nadnárodních pololochemiček, která splňuje nutnou podmínku obsahu extraktu mladiny, čímž vybočuje i z mé definice ležáku... (a proto to nepiju)
přeju pěkný den!
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
taky se nechci hádat, jen prosím, zkuste se na problematiku kategorizace piv (které bezesporu rozumíte a baví vás to) podívat 'obyčejnýma' očima běžného spotřebitele laika, kam se řadím já: LEŽÁK je z gramatického hlediska odvozenina od slovesa "ležet", tudíž je to pivo, které před distribucí určitou dobu leží (může to být 5 týdnů, 12 týdnů, rok...) a toto slovo oddělme od kategorie piva LAGER (jaxe třebas překládá)..
běžného konzumenta na prvním místě zajímá, jak pivo chutná (eventuálně jestli je pivo světlé, tmavé, nebo polotmavé), až teprve potom, z jakých konkrétních surovin (slad, kvasnice, chmel...) je pivo uvařené...
abych to shrnul: rád si přečtu Vaše články, rád se nechám poučit, ale nechci být v oboru pivní kategorizace dokonalý... i nadále budu např. stoutu říkat prostě tmavé (silnější) pivo a pivu typu 'ale' budu prostě říkat ležák (pokud to pivo před distribucí k zákazníkům leželo), ať se Vám to líbí nebo ne (neplést s lagerem - tady bych ten překlad viděl jako nešťastný), rád budu i nadále ochutnávat všechno, k čemu se dostanu - k dobrým se budu vracet, i méně dobrá časem opět ochutnám, abych se přesvědčil, jestli to byla výjimka či standard, ale v oblasti piva chci zůstat sice poučeným, přesto však nedokonalým :)
PS: za nedobrou pokládám v tomto ohledu naši legislativu, dle které se ležákem může nazývat kdekterá rychlokvaška nadnárodních pololochemiček, která splňuje nutnou podmínku obsahu extraktu mladiny, čímž vybočuje i z mé definice ležáku... (a proto to nepiju)
přeju pěkný den!