Komentáře
článku: Za dobřanským andělem - silákem
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Zobrazit komentáře:
podle času
Taky jsem se cestou na Šumavu stavil s rodinou v Dobřanech a musím souhlasit že tmavá čtrnáctka a polotmavá šestnáctka jsou skvosty. Na Anděla nedošlo jelikož rodina dojedla a muselo se jet dál. Mezi tmavou čtrnáctkou a polotmavou šestnáctkou jsem stihl světlou dvanáctku, která byla pro mě lehkým sklamáním. Pivo chutnalo po sladu a hořkost byla nepříjemně trpká. Ta trpkost mě připoměla příhodu s domácím pivem Venci Bednáře z Karlinek u Liberce domácího léčitele, který se výrobou piva včetně pěstování ječmene zabýval ji v osmdesátých letech- "Venco to pivo je nějaký trpký" jako jediný z ochutnávačů jsem ho dokázal polknout," dal jsem tam bodlák, to je dobrý na potenci".
Pokud vim, tak pouzili ty kvasnice, ktere maji bezne v pivovarku, zadne specialni.
Ono se sice uvadi, ze spodne kvasene kvasnice maji limit kolem 7% alkoholu, ale napriklad Platan svoji 21 svetlou kvasi budvarskyma, a dosahli kolem 11% alkoholu.
Nektere kmeny svrchnich kvasnic si hrave poradi i s 15%.
Ono se sice uvadi, ze spodne kvasene kvasnice maji limit kolem 7% alkoholu, ale napriklad Platan svoji 21 svetlou kvasi budvarskyma, a dosahli kolem 11% alkoholu.
Nektere kmeny svrchnich kvasnic si hrave poradi i s 15%.
Zde uvedené pivo 23% s 9% alkoholu je jistě zajímavé, jenom mám skromný dotaz- jaké byly použity kvasnice při výrobě tohoto piva, běžně používané pivovarské kvasnice jsou od určité hranice obsahu alkoholu inhibovány a tudíž takový obsah alkoholu nevyprodukují nebo se mýlím?
... a to teď nemám na mysli místní ústav, ale Modrou hvězdu ... ještě by to chtělo něco v okresech Plzeň-sever a Rokycany - třeba minipivovary v Plasích a ve Zbirohu, to by bylo něco :-)
Vyhledávání