úvod
homepage

Komentáře

článku: Malá piva v pražských minipivovarech II.

 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

Pelmel, (Zbyněk Holan, 11.07.2007 00:05) celé vlákno | reagovat
Potvrzuji slova pana Davida S., v dobrém kolektivu se o dýžka dělí s kuchařem/kuchaři. Také bych ho rád vyzval, jestli by nechtěl napsat něco o praktikách číšníků, jak oseknout svého chlebodárce = provozovatele/majitele restaurace (jako provozovatel to má určitě vypozorované).

Ještě k dýžkům: v diskuzi zaznělo, že pokud Vám jídlo nechutná, tak nedáte žádné. No a co když je obsluha v pořádku, jen kuchař zklamal ?
Nejvyšší dýžko o kterém vím je v USA a to 20% z celkové útraty (pokud je mi známo nemají v USA číšníci žádný stálý plat - výdělkem je jen dýžko), Italové a Španělé naopak nedávají žádné nebo jen velmi malé. Jinak je opravdu ustálené dávat 5 až 10% z celkové útraty.

Nyní z druhé strany: vyprávěl mi jeden barman, že musel přestat dělat svou práci, protože už nevydržel výčitky svědomí. Protože už ho jeho slovy "nebavilo dělat z lidí zvířata" jak pak vysvětlil: "když vidíš ty slušné lidi přicházet a pak po vypitých drincích se stále více a více mění ve zvířata ba prasata, tak je mi z toho těžko" ! A je to moje vina, protože jim nalévám já!!"

Tuším, že J.J. v některém svém komentáři nabízel něco z psychologie... možná by nebylo špatné udělat si studii o tom, jak těžké na psychiku střízlivého člověka (tím říkám, že ne všichni číšníci jsou v práci střízlivý) je být denně v kontaktu s opilými lidmi. Jaké to je vidět se radovat a vesele bavit své "klienty", když já jsem v práci (16hodin na nohou, jak bylo psáno) chce se po mě automaticky, abych zůstával přesčas tzn. do posledního hosta, byl rychlý, komunikativní, usměvavý, atd. Být stále na očích. Pracovat s pocitem, že jsem takový "sluha" na zavolanou, který plní přání "pána", o kterém zároveň tuší, že má třetinový příjem než on...

Viděl jsem na vlastní oči, že to jde. Samozřejmě ne úplně každý den (i číšníci jsou lidé) takže některý den se prostě nepovede nebo jen část dne. S tím se musí počítat.

Ale zpět k tématu, kterým bylo chování vrátného a číšníků v jednom konkrétním minipivovaru, a které nemá obdobu nikde jinde, kde jsem dosud byl (myslím podnik). To je skutečně špatné, ano velmi špatné ! Ale co s tím my čtenáři uděláme ??!! Myslím, že když tam přestaneme úplně chodit, tak se vůbec nic nestane. NP si toho ani nevšimne ! A to je konec (komentáře) ...
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Vyhledávání