úvod
homepage

Komentáře

článku: Malá piva v pražských minipivovarech II.

 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

Číšníci a ti ostatní..., (Zbyněk Holan, 09.07.2007 16:28) celé vlákno | reagovat
Koukám jaká se tu rozproudila debata. Rád přispěji. Co se týče platů číšníků a servírek vím, že většina má minimální mzdu na pásce, tedy cca 8.000,- Kč hrubého (přesnou částku si bohužel nepamatuji). Nicméně jak mi mnozí potvrdili jdou měsíčně domu za 30.000,- Kč čistého a to prosím nikoli v centru, ale v obyčejné hospodě v Praze. V centru mají údajně přes 50.000,- Kč čistého měsíčně... 30.000,- čistého odpovídá platu 45.000,- hrubého (uvažte kolik z Vás čtenářů má takový plat...). Čili jak vidno naprosto podstatnou částku tvoří dýžka a řeknu to natvrdo: "nekorektnosti" vůči zákazníkům a samozřejmě vůči majitelům hospod či restaurací !!! Toť o penězích. Nyní malá psychologická studie: "no a pak přijde nějaká úřednická "socka", která má 15.000,- čistého (hovoříme stále o Praze, pozn. autora pro mimopražské) a nechá Vám max. 5,- Kč dýžka a někdy ani to ne a chce po mě po "borcovi" co dělá 2x a vícekrát tolik, abych se mu věnoval, byl milý, vstřícný, atd. ??!! To je vrchol !!! Navíc mi tady v centru zabírají místo pro cizince, pro kterého je 50,- Kč stejné jako pro ty "socky" 5,- Kč...." a v tom si myslím, že to je. Jakási příjmová nadřazenost nad většinou hostů a samozřejmě i přirozená lidská potřeba dobrého příjmu (to v té volbě cizinců před domácími). Tak to cítím. (pro méně bystřejší - nejsem číšník...)

Poctivým číšníkům zdar !
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Vyhledávání