úvod
homepage

Komentáře

článku: Jsme národ pivařů?

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

Oprava, (Roman Holoubek, 05.07.2007 20:08) celé vlákno | reagovat
Pardon molochům
To Petr Žalio, (Roman Holoubek, 05.07.2007 19:46) celé vlákno | reagovat
Na jedné straně nám díky molochúm zanikají tradiční pivovary - a to je vždy škoda.
Na druhou právě také díky "pusté planině" vznikají nové minipivovary. Nejmarkantněji je to vidět na západě Čech (kde přežil mimo PPAS jen Chodovar a dnes si můžeme ochutnat v tomto širším regionu piva z 10 mini a další vznikají. Stejná situace je i u nás na severu Moravy - BON je příkladem vzniku, kdy majiteli již nechutnala jediná piva dostupná v jeho blízkosti (opět PPAS) a rozhodl se postavit vlastní podnik.
Takže vlastně PPAS díky :-(, ale i :-)
Uhel pohledu, (honza, 27.06.2007 15:44) celé vlákno | reagovat
V jednom mate pravdu - ty stavby, ktere nas mohou zaujmout uz treba svym slohem, tu po urcitych zmenach vlastvnickych struktur nebudou.

Ale Petr ma zase pravdu v tom, ze napriklad v USA vzniklo za tech tricet let na cca tisic malych pivovaru. I kdyz je pravda, ze v dnesnich dnech na stejny pocet otevrenych pivovaru jich je zavreno.

A treba to u nas za deset let bude jak na zacatku dvacateho stoleti, kdy kazde mesto melo svuj pivovar, ci cpise pivovarek.

Takze bych to nevidel jako ovdoveni, ta budova tam bude, ale bude slouzit jinym ucelu. Mozna tedy rozvod, na kterem je hezke, ze muze prijit neco noveho a zajimaveho:)
optimismus PŽ, (Míra Šmíra, 27.06.2007 14:56) celé vlákno | reagovat
Pane Žalio, to byl ale velmi, velmi morbidní humor ve vašem příspěvku pod tímto článkem, ty dva smajlící to moc nezachraňují! Jásat nad tím, že buldozery jako US Bud nebo Heineken naprosto zdecimují vše kolem sebe a na tomto smutném "ground zero" pak ze zoufalství vyraší pár homebrůvářů? To je útěcha leda tak pro filozofa. Ale pivaři je do breku. Nic proti homebrůwářům, jen víc a houšť, některý z nich možná časem doroste do malého či středního pivovaru. Ale co všechny ty krásný stavby, historická zařízení, staleté tradice... Toho je přece sakra škoda! (Mimochodem, co je s branickým areálem, víte někdo?)
Je to jako by se šťastně ženatý muž radoval z toho, že ovdověl což ho časem donutí naučit se štepovat ponožky a vynést koš.(
Porter House, (honza, 27.06.2007 12:54) celé vlákno | reagovat
Porter House mam rad, i kdyz jsem zatim navstivil jen ten v Londyne. jinak mame pripraveny clanek o Irsku od Zbynka Holana, ktery se tu co nevidet objevi.
kam se hrabeme na Irsko?, (pavel hrabina, 27.06.2007 12:45) celé vlákno | reagovat
nechal jsem unést, pivni kultura je v Irsku jistě vyšší, ale se sortimentem piva v pubech je to bídné.
kam se hrabeme na Irsko?, (pavel hrabina, 27.06.2007 11:08) celé vlákno | reagovat
Já si naopak myslím, že situace v Irsku je velmi podobná naší. Nabídka je po celé zemi prakticky stejná, celý trh ovládá několik nadnárodních gigantů. Zvlášť v turistických centrech jako Temple bar jde hlavně o objem. Ten připomíná spíše Stodolní než "čtvrť plnou útulných irských pubů". Existují samozřejmě vyjímky, např. kvůli samotnému Porter House se návštěva Dublinu určitě vyplatí.
Paradox Heinekenu, (Petr Žalio, 26.06.2007 19:16) celé vlákno | reagovat
Jirko, myslím, že to vidíte moc pesimisticky:) I když jsem také skeptik:) Např. právě v Nizozemí paradoxně napomohl Heineken, stejně jako v USA Anhauser-Bush, v 80 letech k velkému boomu minipivovarů a homebrewingu. Tyto velké společnosti zlikvidovali velkou část středních a malých pivovarů, vytlačily tradiční druhy piv a zavedli monopol unifikovaného piva (které nejde zařadit ani mezi pivní druhy:).
Tím, že nebyla prakticky žádná nabídka jiných druhů piv , začali si lidé vařit různé jiné pivní styly podomácku (homebrewing) v nájemních pivovarech a později zakládat minipivovary. V Holandsku se dnes počet mini+hb blíží ke stovce a v USA je jich několik set. V 80 letech se dali počítat na prstech jedné ruky. Belgii již má na starost jiný moloch - InBev. Naštěstí není tak agresivní a zachovává stále některé místní speciály. Jinak s prvním odstavcem souhlasím:)
pivaři, (jirka, 26.06.2007 18:51) celé vlákno | reagovat
konečně někdo napsal pravdu. češi pivu nerozumí a jenom ho chlemtají. pokud se snažím někoho pozvat na pivo, vždy na kvalitní a dobré, je nutno ho přemlouvat a popisovat ono pivo.

marketingově úspěšný pivovar v plzni kalí vodu se svým tzv. alkalickým pivem, což je blbost, protimluv, takové pivo nemůže být.

je asi pravdou, že dokud nevznikl tento měštanský pivovar, vařilo se na území státu mnoho dobrých piv, ale tento je pak postupně ničil.

měl jsem na návštěvě obchodní přátele z nizozemí, kteří pocitují totéž nebezpečí se strany heinekenu, jejich sračkovaru. už zničil takřka celé nizozemí a brusí si zuy na belgii, pakliže se mu to povede, pivo v evropě končí
Jsme mistři světa ve spotřebě piva !!!, (Zbyněk Holan, 26.06.2007 12:17) celé vlákno | reagovat
Pokud se týče států jsme jasně první !!! Světový průměr je 25 litrů na hlavu a my máme 159 litrů !!! Včetně kojenců... Nicméně u "někoho" do nebe vynášené Bavorsko...má spotřebu ještě vyšší cca 200 litrů na hlavu...u tohoto údaje prosím případně o korekci. Vemu-li v potaz počet obyvatel Bavorska je to naprosto rovnocený stát z ČR cca 10 mil obyv., hl. město 1,2 mil - stejně jako ČR! Halt zbytek Německa jim to kazí, takže se propadli až na třetí místo!

pivo a duševní aktivita, (Standa Jakoubek, 25.06.2007 13:10) celé vlákno | reagovat
líbila se mi věta z článku "Znám jednoho staršího člověka, jenž se učil ovládat PC tak, že si před zasednutím otevřel pivo. Což mu možná udělalo lepší náladu, ale boj se znalostí trvá dodnes."
K tomu malou poznámku - pravda, nejsem starší člověk, 34 roků není kmetský věk :-); nicméně - dělám si dálkově ČVUT a k učení se málokdy dostanu před desátou večer (práce, rodina, ... ); nicméně - je to doba, kdy bych po celým dnu usnul snad i ve stoje; ale když si k učení otevřu nějakou pochoutku, momentálně Krakonoše z Trutnova, jsem schopnej smysluplně fungovat třeba do dvou do rána; takže ono to asi na každýho funguje jinak :-);
moje vysvětlení je, že malý množství alkoholu rozšíří cévy, i v mozku, tím se lépě okysličují a funguje to; ale je to jen moje pivní vysvětlení, těmhle věcem nerozumím, takže třeba se najde někdo fundovanější :-)
.. je známo, že ti, co se bez piva žádný den neobejdou, jsou postavy hubené .., (Hud, 25.06.2007 11:40) celé vlákno | reagovat
Zajímavý názor, který možná vysvětluje váš rychlý metabolismus a střídmé pití, ale obecně to neplatí :-)

Někdo pije pivo na litry denně a dělá se mu panděro (zvětšuje se žaludek, který pak musíte k utišení hladu více naplňovat) - tloustnete z následku chlastání velkého množství piva. Někdo pije 1-2 denně a břicho se mu jaksi nedělá. Pochopitelně.

Pivo mám rád, rád za ním cestuju. Jinak se přikláním k názoru, že jsme národ průtokových ohřívačů piva (POPů). V mém nejbližším okolí neznám nikoho, kdo by vyhledával značky, které nezná, cestoval za pivem nebo se pachtil za tajemstvím výroby toho a onoho. Chodí se na jednu osvědčenou, ostatní je hnus nebo nás to nezajímá, "dám jich vole deset, kolik ty?" a tak podobně. Točené pivo je pořád ještě levné a tak se spíš bere jako prostředek k levnému ožrání než předmět obdivu.
Souhlas, (jizik, 23.06.2007 22:59) celé vlákno | reagovat
Souhlasim s Vami, pivni kultura veskera zadna. Zaplatpanbuh za minipivovary a lidi co maji zajem pit neco jineho nez Gambrinus. Ti drzi celou nasi povest "znalcu piva
" jeste jakz takz nad vodou. Verim, ze bude lepe. Kam se bohuzel hrabeme na Irsko, Nemecko nebo Belgii.
Vyhledávání