úvod
homepage

Komentáře

článku: Ležák a Pilsener

 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

Anketa, (Zbyněk Holan, 05.07.2007 21:38) celé vlákno | reagovat
Posílám příspěvek do ankety. Za dobu od poslední mé návštěvy zde.

Posvítil jsem si na Černou Horu (pro T.S.): degustace čepovaného a lahvového piva v Megasportbaru v OC Chodov Praha: čepované: 11° Páter - bodově na stupnici 1 až 9 (1 božské, 9 naprosto nepitelné, tj. po prvním loku vylíváte do kanálu) hodnotím 4 = lehce nadprůměrné; barvu nehodnotím vzhledem ke světelným podmínkám (i u ostatních piv viz níže); vůně ovlivněná cigaretovým kouřem, nicméně příjemná; v chuti plné s příjemnou hořkostí, vyvážená chuť, pitelné = vybízí k další objednávce. 12° hodnotím 5 = průměrné, nepříjemná sladkost ve vůni a hlavně v chuti, s lehce medovým dozníváním, absence hořkosti, mdlé, nevybízí k dalšímu objednání. 14° Kvasar hodnotím 4,5 = mírně lehce nadprůměrné; zde med očekáván nicméně slabší vjem než u 12° ! Plná chuť s medovo minerální příchutí, svěží, pitelné vybízí k dalšímu objednání. 12° tmavá hodnotím 3,5 nadprůměrné; příjemná vůně po praženém sladu, vyvážená karamelovo-kávová chuť, vyvážená sladkost, plné, pitelné. 15° Black Hill (lahvové) - pivní aperitiv, hodnotím 3,5 nadprůměrné; plná bylinná chuť, příjemně vyvážená sladkost, dostatečné množství je však jedna lahev 0,33 nevybízí k dalšímu napití, vzhledem ke svému charakteru je to však na místě! 10° Sklepní-nefiltrované (lahvové) - hospůdka Království Praha; hodnotím 4 lehce nadprůměrné, svěží chuť i vůně, chuť ovšem ne moc výrazná, nicméně plná, pitelné - vybízí k další objednávce (barvu vzhledem ke světelným podmínkám nehodnotím).

Podkováň - restaurace U Radnice Praha, čepované: 10° světlá, hodnotím 4, pitelná, plná chuť, hustá pěna, barva světle zlatožlutá, vůně příjemná. 12° kvasnicová, hodnotím 9, po prvním loku jsem nechal pivo vylít, chuť nepivní, ve vůni citit savo či podobné čistící prostředky v chuti to samé - tragedie ! 12° hodnotím 5, na 12ku slabší plnost, v porovnání s 10° nudné pivo, nevybízí k dalšímu objednání (pod dojmem 10°). 11° tmavá (dle servírky) myslím, že to byla však 10° tmavá... hodnotím 4, pitelná, vůně příjemná, vyvážená karamelovo-kávová chuť, barva tmavěrubínová proti světlu. Řezané 10°/10° tmavá hodnotím 3,5 - velmi pitelné, s krásnou tmavě jantarovou barvou, v chuti převládá karamel s medem (káva není vůbec cítit), naprostý favorit. 14° (lahvové) hodnotím 5, zvláštní vůně - jakoby po čerstvě upečeném chlebu, v chuti plné avšak nevýrazné. Nevybízí k další objednávce.

Cizina:
Edelstoff Exportbier - J.W. Augustiner Braeu München, vařeno dle Müncher Reinheitsgebot z roku 1487, tedy dřívější Gebot než samotný Reinheitsgebot 1516! Pil jsem lahvové (doma - nalité - dle mé metody: vezmu půllitr, vypláchnu studenou vodou, pivo liji šikmo zprudka po skle zhruba do půlky sklenice, poté liji doprostřed sklenice až do vyčerpání lahve zhruba z výšky 10 cm. Hodnotím 5 = průměrné, barva světle žlutá, vůně mdlá trochu mi připomínala vůni Blanického Ratíře (osmička pivovaru Benešov), chuť mdlá, nezřetelná hořkost, alkohol krásně schovaný, byť obsahuje 5,6 vol. Jinými slovy (brněnsky) kchain šlágr!

Hefe Weisse - Hacker-Pschorr Bräu GmbH München, pšeničné nefiltrované (alc 5,5% vol, Stammw. 12,5°) hodnotím 3 nadprůměrné, barvy sytě zlatooranžové, vůně svěží pšeničná, v chuti plné s velmi mírným citrónovým nádechem, dobrůtka!

K reakcím pod článkem: Honzo K. prosím čti reakce pečlivě než začneš komentovat ! Hodnotíš spíše své dojmy z komentářů než komentáře samotné !!!

Obecně: J.J. a P.Ž. (zvláště) jsou burcíři, proto se nenechte vyprovokovat k hloupým reakcím. Myslím, že to myslí dobře nicméně mi to přijde, že pláčí na nesprávném hrobě... Většina čtenářů SP jsou poučení lidé, kteří si samozřejmě nemyslí, že český ležák (obecně) je ten nejlepší na světě a žádné jiné pivo (myslím druh) se nedá pít!!! Ale samozřejmě vědí, že v každé zemi se vaří dobré, ale i nedobré pivo. Myslím však, že jsou jen rozhořčení, když někdo šmahem odsoudí celé pivovarnictví v některé zemi bez rozdílu !!!

Pivu zdar a degustátorům zvlášť !
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Vyhledávání