úvod
homepage

Komentáře

článku: Ležák a Pilsener

 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

Ještě k Maibocku, (Jiri.Jobánek, 25.06.2007 13:27) celé vlákno | reagovat
Ještě k Maibocku

Je pravda, že toto označení se vztahuje spíše k situačnímu kontextu. Některé pivovaru dokonce navaří Maibock tmavý jak bota (obvykle ty, které vaří jen tmavé pivo), ale naprostá většina je světlá. Panuje takový nikde přesně nekodifikovaný úzus, že by se mělo jednat spíše o prvotřídní světlý bock. Když jsme se jednou ptal v bamberském pivovaru Klosterbrau na rozdíl mezi jejich světlým zimním a světlým májovým bockem (se stejnou stupňovitostí). Dostal jsem odpověď, že Maibock má být více sladový. Svůj zimní si prý více chmelí. Totéž nám, řekli potom i v dalším pivovaru. Takže to potvrzuje domněnku M. Jacksona.
Jinak bock se vaří velmi často i na Josefa a další svátky, tady už neplatí žádné nepsané pravidlo. Prostě je to bock v různé barvě.
Co se dortmunder /export týče, tak k tomu bych klidně napsal něco podrobněji, neboť i tady je to složitější.
PS: Ale napadlo mě udělat na SP takový malý výzkum ohledně českých piv. Pořád se zde zveřejňují různé výsledky soutěží, ale co sami čtenáři SP? Mě by zajímalo, kterému z našich pivek nejvíce fandí a dávají přednost. U cizích by to byl problém, jelikož každý ozkoušel něco jiného, ale ta česká jsou nám všem dostupná vcelku snadno. Např. nejlepší z průmyslových pivovarů atd.
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Vyhledávání