úvod
homepage

Komentáře

článku: Ležák a Pilsener

 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

vyprázdněné pojmy, (Lukáš Houska, 22.06.2007 10:13) celé vlákno | reagovat
Hezký, leč trošku stručný článek. A na můj vkus poněkud povrchní, když už jsou pánové takoví experti, jistě by nám nevzdělaným mohli alespoň nastínit pár souvislostí - ne jen "německy" strohou a přesnou stupňovitost a výpis pivních druhů s překladem.
A když pan Jobánek píše o vyprázdněném pojmu březňák u nás, pak mně se zdá, že jeho zde v komentářích uvedená definice pojmu březňák je také dosti prázdná... Zrovna toto pivo je historicky velmi zajímavé a je škoda omezit se pouze na exaktně danou stupňovitost a barvu... Historický aspekt např viz: "Síla březnového piva byla dávána do souvisloti s mocí a účinky jarní rovnodennosti. Březen byl pokládán za období, kdy se příroda nejvíce pohybuje, vše pučí a obnovuje se. Také březnová voda byla pokládána za absolutně nejtrvanlivější. Proto i březnové pivo z ní uvařené mělo prý větší sílu a déle vydrželo než pivo uvařené v jiné době." Leč o tom asi pivní guru M.J. nepíše.
Na závěr zvídavý dotaz pro autory: nevíte, kde je pivo březnové "doma"? Asi to bude těžké takhle přesně určit. Ale aspoň zda Čechy, Německo, či úplně jiné území?
Doufám, že se o "marcovém" pivu dočkáme samostatného článku, jistě by si ho zasloužil.
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Vyhledávání