úvod
homepage

Komentáře

článku: Pivní fundamentalismus v Čechách

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

ze zahraničí..., (Tomáš Semrád, 17.07.2007 12:24) celé vlákno | reagovat
"...pokud si vemu nabidku naseho 20tis mestecka tak vidim pouze Heineken (beztak vareny v Brne) a Stellu (beztak varenou v Praze)..."
A já dodávám, že v našem 400 tisícovém městě, kromě zmíněných dvou giga značek, jsem od soboty zahlédl v regálu jednoho řetězce další cizí skvost. Taktéž vařený v Polsku. "Dánský" Carlsberg, pravda o 40 haléřů levnější než česká Stella ze Smíchova a Heineken ze Zywce, rovněž z Polska. Alespoň mě na něm na rozdíl od dvou zmíněných zaujal zajímavý tvar sytě zelené barvy láhve, avšak stejně jsem šáhnul po vedlejším "obyčejném" neobyčejně však chutném Vyškovu...
Jo a za chvilku už i ten Heineken bude vlastně "českým pivem", ze středočeských Krušovic....
Odvaha !, (Petr Žalio, 28.11.2006 17:52) celé vlákno | reagovat
100% souhlas. Ale aby Tě fundamentalisti neukamenovali.
Chtěl jsem v dobrém úmyslu doporučit francká piva a vrhli se na mně jak hyeny:). Jinak IPA i Pale Ale od Tebe vynikající!
Jen tak dál!
pro lidi nechtějí zkoušet nová zajímavá piva..., (Martin Štros, 25.11.2006 18:48) celé vlákno | reagovat
http://ekonomika.idnes.cz/cechy-tahne-do-hospody-zabava-ne-jidlo-a-piti-fz7-/ekonomika.asp?c=A061124_163542_pivo_plz

To je odpověď. Pivnímu národu ve skutečnosti o pivo moc nejde. Potvrzuji z vlastní zkušenosti.
souhlas, (Martin Borský, 08.11.2006 21:38) celé vlákno | reagovat
Souhlasím úplně s Njorlojem. Nějak tak bych to taky napsal.
Jen myslím, že ten skvělý Heineken, co ho vidím v každé větší sámošce (0,5l láhev) je stále ten "pravý" z Polska...

Věřím, že všichni, kteří u nás chtějí být in a pijí Heineken by si polský pivo v životě nedali (to aby nebyli pro smích). Tak až někoho takového potkáte, poučte ho co vlastně pije...

PS: Nechci se rozhodně dotknout polského pivovarnictví. I tam se ještě dá narazit na zajímavá a dobrá piva, ale H mezi ně jistě nepatří.
Pivni fundamentalismus "naruby", (honza, 07.11.2006 13:51) celé vlákno | reagovat
A co ten opacny fundamentalismus, takovy jako by naruby?:) Myslel jsem,ze to tu nekdo nakousne...

Ono se da opovrhovat leccims - tedy i velkoznackama, tema, co piji jen to, co vidi v reklame...o to veselejsi pak byva sledovat dotycne, jak neveri svym ocim a chutovym bunkam, kdyz se spocitaji vysledky anonymni moderovane degustace. Neni prece mozene, ze on/ona/oni, priznivci piv z pivovaru s vystavem do 100 tisic hl mohli pripustit, ze i napr. lezak z velkovyroby jim muze zachutnat...:)
Dve hranice, (Njorloj, 07.11.2006 12:06) celé vlákno | reagovat
Ja bych rekl, ze obecny cesky pivar by mel prekracovat dve hranice, ta prvni je ta, ze od sveho G by mel vzhlednout a poznat, ze zije v republice se spoustou pivovaru co vari bajecne pivo rozmanitych chuti a ta druha, ze za hranici republiky jsou schopni varit take chutne pivo. Z praxe "osvetare" :-) vidim, ze tu prvni hranici je ochoten prekrocit skoro kazdy, tu druhou jiz malo kdo. Priznavam, ze i ja sam se vracim zpet do luna ceskeho lezaku a i kdyz uznavam kvality svetovych pivovarniku a rad ochutnavam, nedam na ten nas lezak dopustit. Osobne v tom vidim jakysi nacionalismus ceskeho clovicka a nemyslim si, ze by to bylo neco spatneho, pokud se jedna o zdrave narodni citeni, myslim, ze obdobna situace panuje treba u francouzskeho vinare a prikladu najdeme jiste spoustu... K cenam zahranicnich piv dodam snad jen, ze v samotne cene problem nevidim, ale u nas na venkove to bude spise dotupnost kvalitniho zahranicniho piva - pokud si vemu nabidku naseho 20tis mestecka tak vidim pouze Heineken (beztak vareny v Brne) a Stellu (beztak varenou v Praze) - takze pokud chci ochutnat dobre zahranicni pivo musim vyrazit do maticky pHy. Jinak krasne napsany clanek, autor ma cit pro tema i spravne vyjadreni myslenky.
Poděkování, (Zbyněk Holan, 07.11.2006 11:29) celé vlákno | reagovat
Děkuji za info J.Š.! To víte, statistika no.

Zaznělo tu mnoho správných postřehů. Vypíchnu dva.

První je, že zde se opravdu scházejí lidé alespoň minimálně poučení a ti se tomu nebrání. Je potřeba proniknout mezi většinu a šířit "pravdu"! Ne vážně, šířit osvětu. Najde se dost lidí, co si to alespoň poslechnou a několik, co to i zkusí.

Druhý je ten o ceně. No samozřejmě, že tu hraje roli cena! Aby ne když v nejmenované pivní galerii koupím belgický speciál za 157,50 za 0,33 l. Bohužel velmi, velmi málo lidí má pravidelný přísun zahraničních piv a nemusí řešit cenu!! I poměrně slušně situovaný člověk si rozmyslí třetinku za tuto cenu, když neví, co může očekávat. Viděl jsem jednoho, co si koupil lambic za 157,50 a po prvním doušku by ho nejraději vrátil! Musel jsem ho ujistit, že to opravdu není zkyslé pivo (lidé, co pili lambic ví o čem mluvím) ale naprosto přirozená chuť tohoto typu piva. Úplně jsem mu však viděl na očích, že "toto" už si nikdy nekoupí!! A mám obavy, že už nebude radši experimentovat vůbec a radši zůstane u ležáku.
Aktivity, (honza, 07.11.2006 07:48) celé vlákno | reagovat
no, ja myslim, ze pro to delame dost. Mozna by SPP mohlo neco zacit delat, ze pane predsedo:)))
Ale vazne. Ja myslim, ze kazdy se snazi podle svych moznosti. Podle poctu vznikajicich novych mikro, mini a restauracnich pivovaru to vypada, ze se blyska na lepsi casy. Navic je to celosvetovy trend. Takze az o tom bude psat i bezny tisk, nejen lidi okolo piva, dockame se vetsiho rozsireni...
kam tento článek vlastně patří?, (Tomáš Erlich, 07.11.2006 07:17) celé vlákno | reagovat
Divíte se té otázce v nadpisu? Není čemu, neboť ta otázka je zde v skutku na místě. Čtenáři Světu piva jsou totiž bohužel většinou stále ti samí lidé a to ti "poučení". Proto zde budeme všichni nadávat na to, jak neexistuje u nás pivní kultura, jak neznalci a "fundamentalisti" pijí stále dokola jen ten svůj ležák, ale bohužel asi s tím nic nenaděláme. Nesmírně si vážím znalostí a schopností pana Šuráně a i tento jeho článek je dobrým počinem pro to, aby se něco změnilo. Bohužel všihni víme že to nestačí. Co tedy pro to udělat? Vedle všech aktivit které se dějí???? Možná by to stálo na samotnou diskuzi bez úvodního článku, kde by každý mohl říci co ještě lze dělat víc pro změnu "pivního čecháčka". ( Co ty na to pan šéfredaktor?? )
PS: Zeptejte se někdy takového "pivaře" co nezná nic jiného než ležák, a to ještě G-ležák, zda také má celý rok k obědu stejné jídlo.....
no ale..., (Martin Štros, 06.11.2006 20:20) celé vlákno | reagovat
Ono možná většině Čechů nejde o pivo samotné (ač tvrdí, že ano), ale je s tím spojený určitý životní styl. Hospůdky, pokec a tak podobně. Většina běžných lidí nestojí o to, aby ochutnávala kdejakou splašilost. Když se podívám kolem sebe, pro většinu lidí jít na pivo znamená sejít se s kamarády, určitou socializační akci. A tam si dají to svoje, na co jsou zvyklí. Není to drahé a chutná to dobře, tak proč sem tahat nějaké blbinky. Nemluvím o sobě, ale chci vzkázat, mějme pochopení. Lidi jsou s běžný českým pivkem spokojení, nemají důvod ochutnávat něco jiného, tak jim to přejte. Nemyslím, že by se o něco ochuzovali, ba naopak, neutrácejí zbytečně peníze za něco, co by stejn ě nedokázali ocenit.
Nechápeme náboženský fundamentalismus, (Roman Holoubek, 06.11.2006 19:53) celé vlákno | reagovat
Zdá se nám nesmyslné prolévat krev za tu svou jedinou správnou víru. Uznáváme, že každý má právo na své naboženství.
Ale jak píšeš Honzo. V pivu jsme tvrdí zastánci jedné víry. A po ochutnání jiného pivonáboženství se od něj odvracíme často s hanlivými slovy.
Děkuji za roztrhnutí železné opony - svět pivních rozmanitostí je tak úžasný a to stále stojím na začátku svých zkušeností, stále mám co objevovat.
Nezjednodušujme jednoduché!, (Colega, 06.11.2006 19:36) celé vlákno | reagovat
O tom, že weizeny jsou původně český druh piva, Baboráky pouze okopírovaný - a to masově ještě poměrně nedávno (do poloviny minulého století vařil z pšenice jediný mnichovský pivovar) - se člověk něco málo doslechne. O tom, že nejstarší bavorské záznamy o spodních pivech vypráví, že byl učiněn dovoz správných kvasnic z Čech, se už člověk doví jedině z anglických zdrojů. Ale přesto, že tu máme plný nárok cítiti se pivním pupkem světa, důvod "konzervativismu" bych shledával jinde - jádro spotřebitelské tvoří člověk normální, homo boemicus, a ten prostě bude pít to, co je v blízké hospodě za rozumnou cenu. Jó, kdybych byl finančně zainteresován na prodeji všemožných cizokrajných a cizokrajně se tvářících moků, také bych neměl vlídného slova pro nebohého konzumenta. Takhle si ale mohu dovolit jistou schovívavost a pochopení, neb krátiti si nervy ještě s tímto zapotřebí nemám.
obsah alkoholu, (Jan Šuráň, 06.11.2006 18:45) celé vlákno | reagovat
Oat Pale Ale a Pale Ale měly 11,5 % původní stupňovitost a obsah alkoholu 5,2 % obj. IPA je 15,5 % původní stupňovitost a 6,5 % alc. obj. Zde se musím všem fandům omluvit, protože se mi nepodařilo správně naladit hořkost a slibuji, že předvánoční repete bude lepší.
pivní fundamentalismus v ČR, (Jiří Jobánek, 06.11.2006 13:32) celé vlákno | reagovat
Nemohu než 100% s Honzou souhlasit. Ta zarputilost naších pivařů je naprosto nepochopitelná. Vždyť tím ochuzují jen sami sebe. Tak si říkám zda to není také v ceně piva.
Já mám naštěstí možnost mít neustálý přísun zahraničních piv a cena mě až tak netrápí, raději si připlatím za nějakou tu lahůdku. S kamarádem máme solidní archiv trappist, lambic. ad. Je to nádhera otevřít si pak takový starší ročník. Holt je to otázka priorit. Jinak Honzovi Šuráňovi musím poděkovat za jeho piva ALE. Všechna se mu skvěle podařila! Už se těším na IPA. Měl jsem teď několik vzorků tohoto typu piva z USA, tak jsem příjemně naladěn.
IPA, (Zbyněk Holan, 06.11.2006 12:44) celé vlákno | reagovat
Ochutnal jsem u nás uvařený IPA a moc mi chutnal i předchozí PaleAle.cz i Oat PaleAle.cz. Rád bych se ovšem o nich dověděl více a to kolik je obsah alkoholu v PaleAle a jeho stupňovitost a v IPA obsah alkoholu, stupňovitost znám:15,5 je to tak správně? Údaj to není nepostradatelný obecně, ale důležitý pro zápis do mé sbírky. Předem děkuji.
Vyhledávání