úvod
homepage

Komentáře

článku: Branické nostalgické vzpomínky

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

Pangamin, (Roman Holoubek, 06.11.2006 20:09) celé vlákno | reagovat
Nevíte, jak to dopadne s Pangaminem?
Budou jej i nadále Pivovary Staropramen vyrábět? A kde?
Skutečně?, (Zbyněk Holan, 24.10.2006 11:51) celé vlákno | reagovat
Maxi jak to víš?
a) mě sládek tvrdil na poslední prohlídce, že v Braníku zůstanou jen holé stěny, všechna technologie (varnu nevyjímaje) se převeze na Smíchov...
b)kdo jiný vařil pivo než pan sládek? co potom dělal on? tím se mi nepochlubil
c)souhlas, to jsem uvedl, že s Martinem nesouhlasím, ale jak jsem psal ověřené informace nemám, je to jen můj názor
d)obešel jsem areál kol dokol a skrz na skrz, pokud by se zbouraly nějaké budovy, tak možná, ale jinak dost těžko - nevím jaká je plánovaná cílová kapacita výstavu, ale mám zato, že zde v Braníku by se dalo přidat jen málo a kam? Dle mého střízlivého odhadu max. 4 CK tanky. Nevím jak varna, atd. atd. Na Smíchově je to postaveno na zelené louce, tudíž efektivně. Chceš říct, že ve smíchovském Braníku nebude varna a že bude jen ve Staropramenu, bude to stíhat? A ty důvody?? Jaké jsou?? Tuším snahu vydělat na prodeji pozemků a historických budov, které by se možná mohly citlivě (jde o památku) přeměnit na byty? Možná...
e) to nikdo nepopírá, nejde o nemodernost, ale o kapacitu

Na závěr říkám: jsou to jen mé názory - nikoli vědomosti, jsem člověk zvenku a usuzuji jen podle toho jak to vypadá - co mohu vidět a co jsem zaslechl a ze zkušeností. Nemám informace od lidí, kteří dělají rozhodnutí.
proč tedy?, (Colega, 23.10.2006 19:57) celé vlákno | reagovat
jaké jsou ty podivné důvody pro zrušení prosperujícího pivovaru?
Pravda je jinde, (Max Podskalský, 23.10.2006 12:50) celé vlákno | reagovat
Zbyňku je to rošku jinak,
a) na smíchov se z brániku stěhují jen CKT a stáčírny - tak ne dvojpivovaří
b) ano pan sládek a receptůra jdou na smíchov, ale to pivo tam vařil někdo jiný než pan sládek a o tyto lidi na smíchově zájem nebyl - tudíž Bránik jiný bude a rozdíl také znát bude
p.s. na smíchově se už o Bránik pokus byl a nedopad nejlíp
c) Bránik vydělával tak že by mu to mohl smíchov zavidět - licenční výroby
d) Bránik je sice v uzavřeném prostoru ale místo pro rozšíření výroby tu je, za uzavřením tohoto provozu jsou jiné důvody
e) Branický pivovar byl v 90letech min.století nejmodernější provoz u nás
Přesun Praha Braník - Praha Smíchov, (Zbyněk Holan, 19.10.2006 09:36) celé vlákno | reagovat
Úplně jsem si představil při čtení článku to rozkrádání a líné povalování a klídek za socíku...nostalgie...a zároveň dobrý pocit, že už je to pryč!

Co se týče prostoru v Braníku: areál pivovaru je sevřen dvěma železničními koridory a silnicí - tvořící trojuhelník, který je plně zastavěný a není se opravdu kam hnout. Navíc k výrobě piva (záměrně nepíši k vaření, protože Braník je velkovýrobce) se užívá zadní část, která je schovaná za historickými budovami. Moderní stavba (ošklivá) kde je varna a naproti CK tanky (velké válce, co vypadají jako sila- pro ty kdo neví jak to vypadá). Pak opět moderní budova lahvárny a stáčírny. V historických budovách jsou nyní jen kanceláře a nevím co ještě - výroba nikoliv.

Teď k přesunu a místu na Smíchově: kdo zná prostor pivovaru ze slavností, tak na místě velikánského dvora mezi ulicí Svornosti a Hořejším nábřežím (ano tam kde se odehrávali slavnosti) je postavená obrovská hala - lehké konstrukce spojená s pivovarem krytým mostem (hala je řešena velmi vkusně a barvou a výškou tam krásně zapadá-jako by tam byla odjakživa - pochvala). Tam se přesune Braník, který si ze svého působiště přetáhne všechny technologické části - varnu-CK tanky-stáčecí linku, atd., v Braníku nezůstane nic. Nevím jak se to technicky propojí se Staropramenem, ale určitě to dobře vymyslí. Přesune se i pan sládek s receptem a vlastními kvasnicemi, voda bude stejná = vltavská jen o pár stovek metrů níže po proudu. Troufnu si tvrdit, že nikdo nepozná rozdíl. Jen už to nebude branické pivo - ale - prostě Braník - jméno! Takový smíchovský Braník! A tak na Smíchově vznikne "dvoupivovaří." Určitě si nemyslím, na rozdíl od Martina, že Braník - značka zanikne (je to druhé nejprodávanější lahvové pivo po Gábině) a nevím, kde bere Martin info, že moc nevydělává - to si také nemyslím, ale nejsem pracovníkem Staropramene obeznámeným s finanční situací, tudíž říkám na rovinu je to můj názor.

Na závěr bych chtěl popřát šťastnou cestu, pardon stěhování a ať se daří na novém místě!

osud značky Braník, (Martin Štros, 18.10.2006 23:05) celé vlákno | reagovat
Zajímalo by mě, jaký bude další osud značky Braník. Mám tušení, že se jí bude Staropramen postupně chtít zbavit, nebo z ní udělá low-cost pivo a zruší Měšťan. Nevěřím, že budou chtít udržovat výrobu dvou desítek. Braník stejně moc nevydělává, vypije se ho sice hodně, ale je levný, pro takového giganta nemá cenu takovou značku podporovat.
Tak uvidíme.

Jo jinak Tomáši, ty investice se určitě čátečně převezou na Smíchov, takže inve¨stice utopené nejsou.... Kölik je místa n Smíchově, nevím, ale asi se to vyřeší zkrácením doby zrání ;-)
jó, to byly časy..., (Martin Borský, 18.10.2006 21:51) celé vlákno | reagovat
Díky, Hrochu za krásné vzpomínání na časy brigád v pivovarech. Já jsem se zhruba ve stejných letech seznamoval s pivovarem v Pardubicích a v Hlinsku. Naštěstí zatím oba pivovary vaří stále výborné pivo. Snad je osud Braníku zeširoka mine!
Braník, (tomáš, 18.10.2006 11:55) celé vlákno | reagovat
Celý mi to přijde ekonomicky pochybný.V 90 letech Pražské pivovary napumpovaly do Braníka stamiliony aby z něj udělali dle svých vyjádření nejmodernější pivovar ( stáčírna plechovek ,CK,nová varna....) a dneska ho pro údajnou zastaralost a nemožnost dalšího rozvoje ( víc prostoru než na městskou zástavbou uzavřeném Smíchově) odepsali. Jinak spilka sklep už bohužel nefunguje ani na Smíchově. V Braníku je už léta celá výroba v CK .
Vyhledávání