úvod
homepage

Komentáře

článku: Sonda do pivního světa Kréty II.

 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

mých několik řeckých postřehů, (Tomáš Semrád, 21.06.2007 21:55) celé vlákno | reagovat
Články jsem si po delší době opět přečetl, abych si osvěžil řeckou pivní scénu, načerpal tu správnou řeckou atmosféru a pivního těšení se na další degustace.
Připojím dodatečně něco mých poznámek a zkušeností. Ty namražené masivní sklenice, vesměs s uchem, byly i pro mě dost velké překvapení, na druhou stranu v těch pařácích opravdu pivo v nich člověka osvěží, i když díky nízké teplotě je určitě potlačena chuť. Mythosu však na ní neubrala, to je opravdu výtečné pivo.
Jen doplním, že jak Amstel, tak i Heineken se vyrábějí ve všech, tj. třech tamních pivovarech společnosti Athenian Brewery, v Athénách, Patrasu, Soluně. Když byl ještě předtím na Zakynthosu, tak oba pocházeli z pivovaru v Patra. Na těch mobilních výčepech je většinou právě jen Heinek.
Na Thasosu bylo pivo Alfa k vidění kromě čepované verze i v lahvích a plechovkách.
Pravda někteří řečtí barmani jsou pěkní škrti. Já po jednom chtěl dva čisté neušmudlané tácky Mythosu, které byly pouze k mání jen v této jedné taverně snad z celého ostrova, nikde jinde jsem na ně nenarazil, a to jsem prošmejdil snad vše. Nejdřív mi je dát nechtěl, pak si řekl za jeden 1 euro, když jsem si před ním poťukal na hlavu a odkázal ho do zadnice, urazil se a útrum. Jenomže já si počkal až tam bude místo něj sličná barmanka, a tu jsem zlomil a pak mu škodolibě 10 kousků ukázal....Jinak jsou Řeci většinou velmi ochotní ke všemu.
Každopádně jak Mythos, tak i Vergina mi jsou moc sympatičtí tvarem lahve, žádné NRW ani nové designy, ale poctivá "totalitní" lahev...
U nás na hotelu se Fix Hellas běžně podával, ono asi záleží na kterém jste ostrově, Zorbas byl na Thasosu také běžně dostupný a díky za varování před jeho větším množství.
Jinak jak to tak vidím, německé značky jsou všudypřítomné. Zajímal by mně tvůj názor na Carlsberg, který jsem ochutnal loni na Tenerife, a pocity až zas tak špatné z něj nemám. Rozhodně lepší než Heineken i Amstel. Ve variantě Bock ho také viděl, ale neprubnul, nemohu si pomoct, co má název Amstel je u mně, možná nespravedlivě odsouzeno k zániku....No uvidíme.
A každopádně "Rhodos Magnus Magister" mě teda navnadil, doufám, že ho prubnu!
Rovněž dík za perfektní pivní řecké čtení z jiného ostrova. Zítra se právě z Kréty vrací rodiče, tak jsem zvědav co bude táta říkat. Pro jistotu mám pro něj na neděli u nás doma v lednici schován Kvasar či Moravské sklepní:-)
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Vyhledávání