úvod
homepage

Komentáře

článku: Dva odlišné pivní světy – Bamberg versus Düsseldorf (I.)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

Bamberg úvod, (Zbyněk Holan, 25.05.2007 15:29) celé vlákno | reagovat
Bierstadt Bamberg - Die wahre Hauptstadt des Bieres

Bamberg, die Traumstadt an der Regnitz, wurde einmal als eine Symphonie in "B" bezeichnet - Bürger, Burg, Barock, Brezn und das berühmte Bier. In der Tat hat Bier, das Natur-, Welt-, Erlebnis-, Kultur- und Friedensgetränk, hier seine besondere Bedeutung und Geschichte.

Danke sehr, (Zbyněk Holan, 25.05.2007 15:25) celé vlákno | reagovat
Pavle díky za odkaz!

P.S. tedy, že by ta supermegavychvalovaná piva z Frank také někomu nešmakovala??? Ehm, ehm co na to J.J. a P.Ž.???
Bamberg-další speciality, (Petr Žalio, 25.05.2007 13:14) celé vlákno | reagovat
Chtěl jsem se jen krátce zmínit o některých dalších bambergských speciálních pivech, které jste nemohli zatím ochutnat, protože se vaří příležitostně.
Když už tak vychvalujete Schlenkerlu, tak na vánoce připravuje výborný kouřový Bock pod názvem AECHT SCHLENKERLA RAUCHBIER-UR BOCK (17,5 Plato, Alc. 6,5%Vol) Vynikající, chuťově bohatší a plnější,
než märzen s omračujícím kouřovým náporem, s výraznými dehtovými a doutníkovými podtóny a dlouhým dozníváním. Čepuje se taktéž samospádem s dřevěných sudů. Je k dostání také v obchodě cc 0,70 eur. Skutečnou raritou a lahůdkou je pak jejich světlý ležák AECHT SCHLENKERLA RAUCHBIER - HELLES LAGERBIER (11,5% Plato, 4,3% alc.) Ač je světlý je tam cítit příjemná, poslední dobou intenzívnější kouřovost (parvděpodobně je sladovna tak "prokouřena", že je tato stopa cítit i u tohoto piva). Má také suché, lehce pryskyřičné doznívání. Tento světlý ležák je bohužel nedoceněný, málokdo o něm ví a prodává se jen lahvový (0,50-eur). Taky se těžce shání. Pokud na něj narazíte, neváhejte!
Také Zum Spezial má kromě "normálního", vyníkajícího, lehce karamelového kouřového piva jeho silnou vánoční variantu, opravdovou lahůdku (dle mého názoru NEJ rauchbier) SPEZIAL RAUCHBIER- BOCK (17% Plato, Alc. 7%Vol.) Je to nádherný, komplexní a vyvážený kouřový bock. Velmi tmavý, má kouřově-pryskyřičné aroma, v chuti je výrazně sladový, plný se stopami rozinek, pražených mandlí a s úžasným dlouhým (kouřově-štiplavým) šťavnatým dozníváním. Vskutku lahůdka! Opět s dřevěných sudů (odtud ta lehká stopa pryskyřičnosti).
Kromě kouřových piv se vaří v ostatních bammbergských pivovarcích pivovárcích také další vynikající specialty. Pivovar KESSEMAN vaří vyhlášený, fantastický, překvapivě velmi sladový PILS. Nepřekonatelná ukázka daného stylu. Jeden z nej Pilsenerů v Bavorsku (po Ayingeru a Au). Jejich vynikajíci, avšak ne tak věhlasný HELLES LAGER je opět užasnou ukázkou světlého jihoněmeckého ležáku! Naproti němu stojí pivovar MAHRS-BRÄU, který vaří UNGESPUNDET (jako jediný v Bambergu). Klášterní pivovar KLOSTERBRÄU připravuje úžasný jarní - MAIBOCK (18% Palto, Alc. 7,0%Vol) Chutný, plně sladový a nádherně vyvážený světlý bock. Je pro něj typická, jakoby "žvýkavá" sladově-šťavnatá chuť maibocku a alkoholová hřejivost v doznívání. Opět ukázkový příklad daného typu.
Pivovar FASSLA (vámi opovrhovaný:)) vaří na zimu nejsilnější bambergské pivo BAMBERGATOR - tmavý doppelbock (21% Plato, Alc. 8,5%Vol.) Vynikající mahogonově zbarvený. Silně sladové aroma by se dalo "krájet". V chuti jsou lehké stopy po pražených kaštanech. Je výborně chuťově vybalancovaný a výrazně
chmelený v závěru. Opět v dřevěných sudech. Lze koupit i láhve cc 0,85 eur.
Tak to byla jen stručná ukázka co můžete ještě zajímavého ochutnat v Bambergu, kromě kouřových piv. Je toho samozřejmě daleko více. Snažil jsem se jen vycucnout to Best. Každý z devíti bambergských pivovarů vaří stabilně cc 5 druhů piva a další typy připravuje během sezóny. Všechna jsou výborná. I když nejsou tak fantastická jako piva z dalších 300 franckých pivovarů v okolních vesnicích, rozhodně stojí za ochutnání!
die Adressen ..., (Pavel Hrabina, 25.05.2007 12:13) celé vlákno | reagovat
To Zbynek:
polohu vsech pivovaru v Bambergu najdes vyznacenou na mapce na www.bierstadt.de
Ostatni pivovarky v BAmberku, (honza, 25.05.2007 09:59) celé vlákno | reagovat
Take souhlasim s Jirkou, ze ty pivovarky, ktere jsme jeste v Bamberku navstivili, ve me vyvolaly spise rozpaky. Spezial ma aspon rauch,ale jejich Dunkles a divne karamelova chut me odrazuje. Fassla mela snad nejhorsi piva vecera. A Maisel mel dobry weizen a uchazejici pils
RAuch, (honza, 25.05.2007 09:54) celé vlákno | reagovat
Souhlasim s Jirkou. Special me moc nenadchnul, jinak jako uvod do nakurovanych piv je to obstojny pivko. Pro me dalsi poradi vychazi naslediovne: Marzen z Helleru, Raucherla z Hummelu a jako vitez rauchweizen z Helleru. Pravda, je sice jen v lahvi, ale i tak se jim podarilo perfektne dat dohromady napohled neslucitelne - weizen a rauch.

Do Bambarku se vratime, tech par hodin jizdy za to urcite stoji...
schlenkerla, (tom, 24.05.2007 14:21) celé vlákno | reagovat
Schlenkerla na Dominikanstrasse je jen historická hospoda ( mimochodem úžasná) a pivovar tam byl kdysi před sloučením s pivovarem Heller .Pivovar Heller kde se pivo Schlenkerla dnes vaří funguje v Obere Stephansberg str. Před 3 týdny jsem šel okolo. Jinak rauch z pivovaru Special mě osobně chutnal ,není tak nakouřený a pro první poznávání stylu i vhodnější .Schlenkerla měla na můj vkus malinko připálenou příchuť.
Díky!, (Zbyněk Holan, 24.05.2007 12:42) celé vlákno | reagovat
Díky, podívám se na to!

Rauchbierům zdar!
Die Adresse..., (Jiří Jobánek, 24.05.2007 12:41) celé vlákno | reagovat
Pivovar Heller (Schlenkerla) se nachází na Dominikanerstraße 6. www.schlenkerla.de/
Jinak v okolí Bambergu vaří rauchbier asi ještě 9 dalších pivovarů. Minulý měsíc jsem měl možnost konečně ochutnat právě z pivovaru Hummel "Räucherator"- Doppelbock (8,1%obj. alk.). Vaří se pouze v únoru a to je doba, kdy člověk na cestování moc nemyslí, naštěstí tento rok vydržel poměrně dlouho. V Bambergu je 9 dalších vynikajících pivovarů z nichž každý se jakoby specializuje na určitý druh piva, ale sortiment každého z nich je samozřejmě bohatší.
Ještě k pivovaru Hummel. Dnes se zde vaří v průběhu roku 14 druhů piva! Už se těším na červen nach Franken:-)))
rauchbiery, (Jiří Kaňa, 24.05.2007 12:30) celé vlákno | reagovat
Ochutnali jsme 4: Rauchbier Märzen a Rauchweizen ze Schlenkerly, Rauchbier ze Spezialu a Räucherla Märzen z Hummelu. Pro mě byl nejmíň zajímavý ten ze Spezialu, pak byla veeelká mezera a za ní ostatní tři, které mě naprosto nadchly. Z nich nejvíc mi asi vyhovoval Märzen ze Schlenkerly.

Potřebné informace snad najdeš na www.schlenkerla.de, je to tam i anglicky.
Adresa, (Zbyněk Holan, 24.05.2007 12:25) celé vlákno | reagovat
Díky za tipy! Jaká je adresa Schlenkerli nebo jak se k ní dostanu? Kolik rauchbierů jste ochutnali a jaký byl nejlepší? Nebo lépe řečeno Tvůj nejlepší?
Škoda, (Martin Povýšil, 24.05.2007 11:36) celé vlákno | reagovat
... že jsem nejel. Příště.
Podekovani do Brna, (Honza, 23.05.2007 01:12) celé vlákno | reagovat
Podekovani za doporuceni na pivovar Hummel patri klukum Petrovi a Jurovi do Brna. Maji to v Bamberku a okoli dost zmakle, tak znezbyva nez se tesit na jejich clanky z akce, kterou chystaji do teto oblasti v cervnu. Bohuzel jsme nemeli moznost ochutnat Rauchator z pivovaru Hummel, pry dost povedene pivo. Ale protoze i Schlenkerla vari nakurovany bock, urcite se do Bamberku pristi rok znova vydam...
Vyhledávání