úvod
homepage

Komentáře

článku: Dva odlišné pivní světy – Bamberg versus Düsseldorf (I.)

 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

Bamberg-další speciality, (Petr Žalio, 25.05.2007 13:14) celé vlákno | reagovat
Chtěl jsem se jen krátce zmínit o některých dalších bambergských speciálních pivech, které jste nemohli zatím ochutnat, protože se vaří příležitostně.
Když už tak vychvalujete Schlenkerlu, tak na vánoce připravuje výborný kouřový Bock pod názvem AECHT SCHLENKERLA RAUCHBIER-UR BOCK (17,5 Plato, Alc. 6,5%Vol) Vynikající, chuťově bohatší a plnější,
než märzen s omračujícím kouřovým náporem, s výraznými dehtovými a doutníkovými podtóny a dlouhým dozníváním. Čepuje se taktéž samospádem s dřevěných sudů. Je k dostání také v obchodě cc 0,70 eur. Skutečnou raritou a lahůdkou je pak jejich světlý ležák AECHT SCHLENKERLA RAUCHBIER - HELLES LAGERBIER (11,5% Plato, 4,3% alc.) Ač je světlý je tam cítit příjemná, poslední dobou intenzívnější kouřovost (parvděpodobně je sladovna tak "prokouřena", že je tato stopa cítit i u tohoto piva). Má také suché, lehce pryskyřičné doznívání. Tento světlý ležák je bohužel nedoceněný, málokdo o něm ví a prodává se jen lahvový (0,50-eur). Taky se těžce shání. Pokud na něj narazíte, neváhejte!
Také Zum Spezial má kromě "normálního", vyníkajícího, lehce karamelového kouřového piva jeho silnou vánoční variantu, opravdovou lahůdku (dle mého názoru NEJ rauchbier) SPEZIAL RAUCHBIER- BOCK (17% Plato, Alc. 7%Vol.) Je to nádherný, komplexní a vyvážený kouřový bock. Velmi tmavý, má kouřově-pryskyřičné aroma, v chuti je výrazně sladový, plný se stopami rozinek, pražených mandlí a s úžasným dlouhým (kouřově-štiplavým) šťavnatým dozníváním. Vskutku lahůdka! Opět s dřevěných sudů (odtud ta lehká stopa pryskyřičnosti).
Kromě kouřových piv se vaří v ostatních bammbergských pivovarcích pivovárcích také další vynikající specialty. Pivovar KESSEMAN vaří vyhlášený, fantastický, překvapivě velmi sladový PILS. Nepřekonatelná ukázka daného stylu. Jeden z nej Pilsenerů v Bavorsku (po Ayingeru a Au). Jejich vynikajíci, avšak ne tak věhlasný HELLES LAGER je opět užasnou ukázkou světlého jihoněmeckého ležáku! Naproti němu stojí pivovar MAHRS-BRÄU, který vaří UNGESPUNDET (jako jediný v Bambergu). Klášterní pivovar KLOSTERBRÄU připravuje úžasný jarní - MAIBOCK (18% Palto, Alc. 7,0%Vol) Chutný, plně sladový a nádherně vyvážený světlý bock. Je pro něj typická, jakoby "žvýkavá" sladově-šťavnatá chuť maibocku a alkoholová hřejivost v doznívání. Opět ukázkový příklad daného typu.
Pivovar FASSLA (vámi opovrhovaný:)) vaří na zimu nejsilnější bambergské pivo BAMBERGATOR - tmavý doppelbock (21% Plato, Alc. 8,5%Vol.) Vynikající mahogonově zbarvený. Silně sladové aroma by se dalo "krájet". V chuti jsou lehké stopy po pražených kaštanech. Je výborně chuťově vybalancovaný a výrazně
chmelený v závěru. Opět v dřevěných sudech. Lze koupit i láhve cc 0,85 eur.
Tak to byla jen stručná ukázka co můžete ještě zajímavého ochutnat v Bambergu, kromě kouřových piv. Je toho samozřejmě daleko více. Snažil jsem se jen vycucnout to Best. Každý z devíti bambergských pivovarů vaří stabilně cc 5 druhů piva a další typy připravuje během sezóny. Všechna jsou výborná. I když nejsou tak fantastická jako piva z dalších 300 franckých pivovarů v okolních vesnicích, rozhodně stojí za ochutnání!
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Vyhledávání