úvod
homepage

Komentáře

článku: Sloučení výrobních provozů pivovarů Staropramen a Braník

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
12
 Zobrazit komentáře: podle času

Po letech, (honajz, 05.10.2020 13:22) celé vlákno | reagovat
Je zajímavé tuto diskuzi číst o letech. Kdy se z areálu bývalého branického pivovaru skutečně stal skladový, prodejní a sportovní areál, ne, nezačaly se tam vařit speciály, ale minipivovar - Moucha - tam přesto vznikl. :-) Jen by mě zajímalo, kde se pivo s označením Braník vaří v realitě dnes - a jak. Prý je Braník jen naředěný Staropramen.
Braník se vaří i v Ostravaru, (Tomáš Semrád, 20.09.2006 15:33) celé vlákno | reagovat
Přátelé, on se Braník vaří také v Ostravě, pro Moravskoslezský kraj. Odtud se vozí na střídačku i k nám, do Brna. Jak už tady někdo trefně poznamenal, dá se to snadno poznat z etikety, kde je kromě jiným tiskem data spotřeby uvedeno i číslo (307) stáčecí linky, jež se shoduje s Ostravarem, což mně koneckonců potvrdil i sám vrchní sládek Ostravaru pan Kužela. Protože já Braník nepiji, docela by mě zajímal názor jeho příznivců na chuť toho ještě originálního s těmi smíchovským či ostravským...Jen doufám, že to co provedli s Braníkem, neudělají s Ostravarem!!! Holt globálové, od nich se nedá čekat moc dobrého, tím spíš úcta k tradici a podobné, pro finanční manažery prázdné hodnoty...
reakce, (Jakub Galuszka, 16.03.2006 18:24) celé vlákno | reagovat
Za chvíli se nebude vařit pivo ani na Smíchově, postaví se super hyper moderní pivovar někde na zelené louce a tam se bude vyrábět jak Staropramen a Braník, tak Ostravar...Snad se toho nedožiju.
Každopádně musím říct, že opavský Zlatovar, vařený v současné době v Litovli (?), se rozhodně nijak významně nezhoršil. Alespoň podle mého názoru. Chuťove sice něco málo "jiné", ale pořád velmi dobré. Tímto samozřejmě neobhajuju slučování a rušení pivovarů....
Braník ležák, (Standa Jakoubek, 09.03.2006 07:55) celé vlákno | reagovat
... a tuhle jsem zjistil, že ten ležák chutná i mojí dceři (a to je jí rok :-) )
to Zdenda Šťastný, (Standa Jakoubek, 03.03.2006 12:07) celé vlákno | reagovat
to mě napadlo taky; kór když si vezmu, že výčepní Braník mě nijak moc nezaujal, takový pivko "bez chuti a bez zápachu", ale ten ležák vůbec není špatný
Pivovar Braník a ležák Braník, (Zdenda Šťastný, 02.03.2006 19:57) celé vlákno | reagovat
Co mě tak trochu zaráží je zajímavé načasování oznámení o uzavření pivovaru a zároveň rozjetí reklamní kampaně k prodeji Braníka ležáku...
Je to jenom náhoda?
., (Colega, 28.02.2006 16:48) celé vlákno | reagovat
dobře, s tou sbírkou sem se možná nechal unýst - je vůbec ta budova pak na prodej? za přiměřenou cenu? a jak by bylo nejlíp tu sbírku organizovat? tohle vědět, tak klidně přispěju, co jen budu moct (a to sem nikdy milovník brániku nebyl)
Nejen Braník, i na další si políčili, (Weetek, 28.02.2006 16:09) celé vlákno | reagovat
Pánové z InBevu vzali tu racionalizaci opravdu zgruntu, a vzhledem k tomu, že vlastní v Evropě údajně okolo 120 pivovarů, rozhodli se trochu svoje portfolio zeštíhlit, jak se moderně říká. A tak plánovasné zrušení vaření piva v Braníku je jen jedním z mnoha kroků, které chystají. Tím dalším je třeba uzavření belgických provozů De Kluis a Jans Molenbeek. Druhý jmenovaný je posledním zařízením v držení InBevu, kde se skutečně vyrábí lambik. Pokud bude i nadále zachována značka Belle-vue, nemám představu, jak bude pivo vznikat. Pivovar De Kluis vaří mimo jiné známé pivo Hoegaarden. To je pro mě opravdu rána, protože jsem veliký milovník tohoto piva. Jeho výrobu teď chtějí přesunout do jiného pivovaru vyrábějícího Jupiler. Tedy z Flander do Valonska. Ani tady jistě manažeři nepochybují o zachování tradiční chuti, těch nejosvědčenějších výrobních postupů a dalších blablabla. Jenže lidem, zvyklým na svoje pivo ze svého pivovaru, se to nelíbí. Na odkazu http://www.indymedia.be/nl/node/721 můžete najít fotografie z protestů proti tomuhle, nejen podle mě doslova barbarskému rozhodnutí. Neumím moc vlámsky, ale transparentu na poslední fotografii rozumím asi jako že "pivní kultura je naše kultura". Tak mě napadá, že s tím se dá jenom souhlasit. A že bychom si možná z Vlámů měli vztí příklad a dát svou nelibost nad ničením tradice ve jménu racionalizace pořádně najevo.
Je to zlý sen????, (Martin Slabý, 28.02.2006 14:41) celé vlákno | reagovat
tak tohle jsou pěkně hnusný noční můry. Řekne mi někdo kdy je takovýhle vraždy přestanou bavit? a hlavně neřikejte až tu nebude ani jeden velký pivovar:(((
Je mi smutno.
chce se mi vzteky brecet, (petr, 27.02.2006 13:50) celé vlákno | reagovat
.... to ostatni uz jste napsali vy ostatni. Sprosta slova psat nebudu. Do te sbirky klidne pujdu.
Narodni sbirka, (honza, 27.02.2006 08:57) celé vlákno | reagovat
Mzueme to tady zkusit vyhlasit. Jen se bojim, ze nevybereme ani na vstupne na posledni prohlidku Branika:)
Co třeba celonárodní sbírku?, (., 27.02.2006 08:16) celé vlákno | reagovat
Z výtěžku koupit vybydlenou památku a zaplnit ji klasickou technologií? Značka by asi vyšla dráž než celá budova, proto ať si ji InBev klidně nechá, ale my bychom měli Národní Pivovar! Na Národní Divadlo si kdysi národ střádal při pivu dokonce 2x - tak co si neuspořit na zlatou spilčičku? No, možná už je dneska prostě úplně jiná doba.
., (Chody, 27.02.2006 07:51) celé vlákno | reagovat
Jsem "taky zaujatý" proti slučování pivovarů, přesuny výroby té které značky, což v poslední fázi skoro vždy vede k uzavření pivovaru. Ne jen pražské pivovary, ale třeba Plzeňský Prazdroj zlikvidoval pivovary v Domažlicích, Chebu i Karlových Varech, i když zde byl princip obrácený, vyráběly se zde značky Gambrinus a Primus, jen Chodovar se včas odloučil a to mu zachránilo život. Já jsem zastáncem principu PIVOVAR=ZNAČKA, kde vím, na čem jsem. Což dneska ale platí jen u menších samostatných pivovarů. Škoda
Ondro, Ondro, (Jindřich, 25.02.2006 22:28) celé vlákno | reagovat
Ondro, to je napsane se zaujetim....
Jindrich
re, (Jirka, 25.02.2006 19:06) celé vlákno | reagovat
Jo jo, dobře, že jim aspoň ty Svijany proklouzly mezi prstama.
je to tak, (To: Jirka, 25.02.2006 18:53) celé vlákno | reagovat
To máš samozřejmě pravdu, Vratislavice a Holešovice zavřeli ještě Bassovci, ale chtěl jsem vyjádřit rozhořčení nad osudem celé této skupiny ať v těch či oněch rukou
Jen ještě poznámka, (Weetek, 25.02.2006 16:52) celé vlákno | reagovat
Ve vynikající knížce Pražské pivovárky a pivovary od Milana Poláka je u fotografie bránického pivovaru popiska: "Branický pivovar je nejmodernějším závodem v současné době u nás." Vydáno v roce 2003. V textové části je podrobnější popis všech technických inovací, kterými pivovar na sklonku 90.let prošel.... A přesto!
sklízíme co jsme zaseli, (Dan, 24.02.2006 22:01) celé vlákno | reagovat
Tato zpráva je jen jednou z dlouhé řady katastrofických zpráv, týkajících se našeho pivovarnictví. Je to další důkaz našeho špatného rozhodnutí. Máme co jsme chtěli. Naše pivo jsme krátkozrace prodali cizím "hospodářům" a těm rozhodně nepasuje do krámu, abychom u nás vyráběli tradiční piva.
Opravdu by mne zajímalo, co z branického pivovaru přestěhují za technologii na Smíchov, když tam chtějí investovat 20 mil €.
Smíchov bude plný CK tanků, bude se zde vyrábět europivo jednotné chuti a rozdíl bude pouze v pivních etiketách.
Je naprostý nesmysl, že zachovají stejnou kvalitu a chuť. To není možné když "modernizují" a veškeré investice směřují pouze ke zvýšení výstavu. O kvalitu nejde vůbec. Vždyť to není tak dávno, co měl Smíchov v televizi reklamu, že jejich ležák zraje 70 dnů. A jak je to dnes? Chuť podstatně jiná, podobná jiným europivům. Stejně tak to dopadne s Bráníkem.
Je to opravdu smutný příběh...
..., (Jirka, 24.02.2006 20:17) celé vlákno | reagovat
Já bych k Ondrovi dodal snad jen to, že podle mě to sice bude Stella, ale kdo ví, jestli ze Smíchova. Asi před rokem proběhla v tisku spekulace o odsunu pivovaru Staropramen kamsi na "zelenou louku". Myslím, že by se to dalo ještě dohledat.
No, a pokud topmenedžři InBevu zavelí, tak spotřebitelé záhy zjistí, že vlastně touží po nějakém superprémiovém pivu z Brazílie. Stella zůstane "brandem" jen pro regionální evropský trh.

Jenom jedno upřesnění na závěr. Pokud vím, Vratislavice a Holešovice skončily ještě "za Anglánů".
výborně Ondro, (Martin Štros, 24.02.2006 19:50) celé vlákno | reagovat
K tomuhle tématu jsem se chtěl komentářem vyjádřit, ale po přečtení příspěvku Ondry Kouckého už nemůžu. Sepsal totiž přesně moje myšlenky, nemám co víc k tomu dodat. Prostě je to přesně tak a je to smutné.
12
Vyhledávání