úvod
homepage

Komentáře

článku: Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

K Braníku, (Chody, 27.02.2006 08:59) celé vlákno | reagovat
To Tomáš.
Někde jsem četl, že by měli rozšiřovat Staropramen, asi něco jako udělali v Krušovicích - vedle pivovaru postavili továrnu na pivo
Další pivovar zmizí z mapy, (Tomáš Maier, 24.02.2006 11:00) celé vlákno | reagovat
Změním trochu téma, opět se budou přepisovat tabulky a to doslova. Informace se týká první tabulky, kde je uveden počet "kalsických" pivovarů 49. Teď v 11 ve zprávách na rádiu Olympic říkali, že v druhém čtvrletí roku 2007 zmizí z české pivní mapy pivovar v Braníku! Skoro se mi tomu nechce věřit, spíš bych typnul, že zavřou Ostravar. Slabou útěchou nám může být jen to, že značky, které se v Braníku vaří, nejsou nic moc. Dost dobře ale nechápu, kam přestěhují tu milónovou produkci, včetně licenčních piv. Když si vzpomenu, že se také dlouhodobě stahují mraky nad Hostanem, tak je mi z toho smutno.
RE: Dotaz ke komentari, (honza, 24.02.2006 09:36) celé vlákno | reagovat
Zeliv nabizi piva klasterni, trappisticka maji svoji ochrannou znamku a smije varit jen sest belgickych klasteru. Jinak,co Ty urcite vis, pisu to pro ostatni, v bElgii jsou klasterni piva dvoji - trapisticka a abbey. Ty abbey se vari v komercnim pivovaru za pozehnani mistni cirkve, malych odvodu cirkvi za to , ze smeji pouzit jejich logo a jmeno.

13 a vyse je special proto,ze to tak pravi litera zakona.
Ještě k tomu nesmyslu, (Jiří Kaňa, 24.02.2006 09:28) celé vlákno | reagovat
Tam šlo o to, že v původní verzi byl uveden jako výrobce pivovar Strakonice, na Protivín jsem to opravil až já (a byla moje chyba, že jsem si toho nevšimnul už dřív). S Vysokým Chlumcem by si to snad nikdo nespojoval, ten je Lobkowiczký a ne Schwarzenberský.

Lambiky tedy opravím na klášterní.
dotaz ke komentáři nesmyslu, (Borowiec, 24.02.2006 08:59) celé vlákno | reagovat
Piva z pivovaru Želiv jsou tedy charakterizována jako trapistická ? Druhý dotaz směřuje k článku, z jakého důvodu jsou speciální piva definována stupňovitostí 13 % a výše ? Jinak děkuji za přehled, který je velmi zajímavý a určitě dává prostor k úvahám.
oprava, omluva i komentář nesmyslu, (F.Frantík, 24.02.2006 08:15) celé vlákno | reagovat
Pozorní čtenáři tohoto webu objevili v mé tiskové informaci dva nesmysly a pokládám za svou povinnost se k těmto věcem vyjádřit:
1) Schwarzenberská 21 - tohle nesmysl není, i když to tak vypadá. Ve svém sortimentu toto pivo skutečně uvádí pivovar Protivín, nikoli Vysoký Chlumec, jak by se z názvu mohlo zdát. (Podklady pocházejí z údajů pro Pivovarský kalendář, které každoročně dodávají redakci přímo pivovary).
2) Pivovar Želiv a lambik. Toto pivo jsem neměl možnost osobně ochutnat a charakteristiku jsem převzal již pře více než rokem z neoficiálního zdroje Pivni-tacky.cz ("trapistická piva – svrchně kvašená, probíhají divokým kvašením bez přidání kvasnic (Gotšalk 15%, Castulus – medovinové pivo a Siard Falco 13% - višňové"), kdy jsem o tomto pivu nevěděl jinak nic. Při aktualizaci dat pro toto sdělení jsem ověřoval počty, bohužel mě nenapadlo se vrátit k charakteristice a s pivovarem Želiv jsem si tuto poznámku v textu v hlavě nespojil. Je to hloupá chyba, za kterou se všem omlouvám - správně tam samozřejmě mělo být klášterní. Omlouvám zejména svou spoluautorku, která je v tom zcela nevinně, poněvadž finální verzi tiskové zprávy neviděla a jistě by mě na chybu upozornila.
Lambik?, (Weetek, 23.02.2006 14:06) celé vlákno | reagovat
Tak tenhle detail zarazil i mě. Dokonce tři spontánně kvašená piva v ČR? A která to jsou?
k zamyšlení, (Negro, 23.02.2006 11:06) celé vlákno | reagovat
Pro české HOSTINSKÉ je exotické vše, kromě piv od polírů z diamantových dolů. Nechápu proč je náš pivař tak zabedněný.
Protivín 21, (Jiří Kaňa, 23.02.2006 10:09) celé vlákno | reagovat
Dovolil jsem si autorům zasáhnout do článku a na Markův popud opravit zjevný nesmysl.
Knížecí Schwarzenberská 21, (Marek, 23.02.2006 08:55) celé vlákno | reagovat
"Knížecí Schwarzenberská 21 z produkce pivovaru ve Strakonicích"..................že by licenční výroba ?
dotaz, (Jiří Kaňa, 23.02.2006 08:44) celé vlákno | reagovat
Přiznávám svou neznalost, zarazilo mě tohle (týká se mikropivovarů):
"Nabídku doplňují ještě ostatní neobvyklá piva: 13 ochucených (často svrchně kvašených) piv, 6 piv pšeničných, 3 spontánně kvašená piva (lambik), 6 ostatních svrchně kvašených piv (ale, alt, stout apod.) a 1 šamp."

Tady v ČR se někde opravdu vaří lambik?
., (Colega, 23.02.2006 07:53) celé vlákno | reagovat
článek dobrý, jen tu věc s barvou červ. draka nějak nepobírám - piva polotmavá jsou všemožných odstínů, takže s tou unikátností to byl asi básnický přívlastek; krom toho ještě zastávám názor, že minipivovar může docela klidně existovat i se sortimentem nabízejícím úplně normální (byť samozřejmě kvasnicové, případně i černé) pivo - kdybych na to měl kapitál, tak bych si takový klidně zřídil naproti hospodě jakéhokoliv giganta - neb vycházím z předpokladu, že zákazník vždy docení kvalitu, ale šílenou pestrost všemožných, ne vždy pro něj přijatelných, exotických piv a pivu podobných moků jen příležitostně
odpověď, (Jiří Kaňa, 23.02.2006 07:40) celé vlákno | reagovat
1. Pšeničné pivo dělá ještě Herold v Březnici
2. Díky za upozornění, tabulky už se neshodují. Byla to chyba, omlouvám se.
Dotaz, (Jarin, 23.02.2006 07:10) celé vlákno | reagovat
Mám dva dotazy.
1.Jaký průmyslový pivovar dělá ještě pšeničné pivo (setkal jsem se zatím jen s náchodským Primátorem)
2.To,že se tabulka produkce průmyslových pivovarů shoduje s tabulkou mikropivovarů je náhoda,nebo se vloudila chybička?
Vyhledávání