úvod
homepage

Komentáře

článku: Malé zamyšlení v předvečer Velkého lahvového třesku

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
123
 Zobrazit komentáře: podle času

Zpět k Eurolahvím, (Borowiec, 09.02.2006 14:48) celé vlákno | reagovat
Zajímal by mne důvod, proč došlo ke "zmizení" eurolahví z českého trhu. Použivá se u nich podstatně nižší typ přepravky, takže se dají od jiného typu dobře odlišit respektive třídit.
Vyhody a nevyhody pro male pivovary, (Honza, 09.02.2006 13:59) celé vlákno | reagovat
Zatim mam informace, ze male (ci tedy ty mensi) pivovary odkupuji od tech velkych, co prechazi na zelene lahve, klasicke hnede NRW za 1,20 Kc. Tudiz nejmene rok z toho budou mit vlastne zisk.

Dalsi etapa bude nejspis ta, ze casem sklo nebude zalohovane vubec a bude v cene piva. Proste bude levnejsi davat lahve "do sberu". Jenze si nejsem jisty s tim, jak dalece u nas pokrocilo povedomi o trideni odpadu a recyklaci.
to Chody, (Jiří Kaňa, 09.02.2006 12:58) celé vlákno | reagovat
Dobrý postřeh, jsou to ony :-)
To Kaňa Jiří, (Chody, 09.02.2006 12:53) celé vlákno | reagovat
No už se začala rozšiřovat i o zelené, takže i lahve velkých budou nadále zastoupeny. Ale nejvíc se těším na lahve, které jsou v záhlaví tohoto článku - doufám, že se nepletu.
Koukám na diskuzi, (Roman Holoubek, 09.02.2006 12:51) celé vlákno | reagovat
Jirko, pěkně jsi rozvířil vody.
Souhlasím s tebou a čekám jak bude situace za rok vypadat.
re: Chody, (Jiří Kaňa, 09.02.2006 12:34) celé vlákno | reagovat
A co sbírka? :-) Bude se rozšiřovat i o nové zelené kousky? Případně rychle doplňovat o končící hnědé gigantů?
., (Chody, 09.02.2006 12:26) celé vlákno | reagovat
Jistě nastává plno problémů z vracením a distribucí rozličných druhů lahví, ale já jako pivař budu mít jasno, šáhnu vždy po hnědé, jen aby se do nových lahví stáčely všechny ty Krušovice, Braníci, Gambrinusy, Starobrna, Měšťani, Klasici apod.
Menšinový obal a potíže s výkupem, (Standa, 09.02.2006 12:05) celé vlákno | reagovat
Menšinový obal (NRW) bude ve skutečnosti i nadále obalem většinovým. I kdyby jeho podíl klesl pod 50%, bude pravděpodobně nejpoužívanější. Jinak by tomu mohlo být snad jen v případě, že by PP zavedl jednotnou lahev pro G, Kozla i Radegast. Naopak jednotlivé druhy nových lahví budou v menšině. V regionech se to ale může lišit, například Chodovar to bude mít asi dost těžké, protože jeho pivo se prodává prakticky jen v západních Čechách, kde bude obklopeno samými zelenými lahvemi z velkopivovarů.
Ještě k výkupu lahví. Ta situace, kdy se do pivovaru vrátí 80% cizích lahví, je jednak přehnaná, a za druhé se to bude stávat (v menší míře) velkým pivovarům. Ty malé by toho měly být ušetřeny, NRW se dá poznat velice snadno. Narozdíl od zelených lahví, které jsou si velice podobné, i když každá je trochu jiná.
ReReRe: Mimochodem, (Míra, 09.02.2006 12:04) celé vlákno | reagovat
Ano, všiml jsem si. Ale teď je to celkem jednoduché - zálohované jsou jenom dva druhy lahví. Je možné, že nakonec jich bude třeba sedm druhů. To už pak není jen o barvičkách. Také doufám, že se bude diferenciovat cena zálohovaných lahví, to by totiž problém třídění vyřešilo.
Re: rozumný pivař, (Berkeser, 09.02.2006 11:40) celé vlákno | reagovat
á další pan "hrotím situaci" ...

Diskuze o kvalitě piva ze zeleného skla tady proběhla už v době, kdy se psalo o Budvaru, si ji najděte. A jak tam jeden kolega trefně uvedl, všude samý odborník - ale pochybuju, že byste ten rozdíl poznal ...

Snad si nemyslíte, že všechny ty námi proklínané kolosy budou riskovat tu vaši zelenou nemoc ? co takhle pasterizace, ha ? sice pasterizace je hnus, ale pořád lepší než to strašení se zelenou nemocí ...
ROZUMNÝ PIVAŘ SI NIKDY ZELENOU LÁHEV NEKOUPÍ !, (Petr Pavlas, 09.02.2006 11:15) celé vlákno | reagovat
Zelené sklo totiž propouští mnoho světla kratších vlnových délek (tj. s vyšší energií) a daleko dříve a častěji dochází k výskytu tzv. "zelené nemoci", která se projeví velmi odpornou chutí a zápachem. Patří do skupiny oxidačních cizích chutí a vůní. Ještě po několika hodinách se při říhnutí téměř zvedá žaludek - dle mého není horší vada piva ! Takže milovníci globálů: Dobrou chuť !
Staropramen a zelena II., (Honza, 09.02.2006 11:08) celé vlákno | reagovat
Omlouvam se, uplne cela nabidka piv to nebude. Nove lahve se tykaji nasledujicich znacek: lezak, nealko, cerny, granat, svetly.
ReRe: Mimochodem, (Berkeser, 09.02.2006 11:03) celé vlákno | reagovat
Pokud sis všiml, tak skoro v každém krámě - a to i supermarketu (tam jsou na to zaměstnanci) se flašky aspoň trochu třídí - nedělej zas z prodavačů voly, aby nepoznali zelenou a hnědou - takže těch 80% nevhodných láhví, které se vrátí malému pivovaru, je velmi velmi nadsazených - a pokud by nastal v budoucnu ten převeliký, zde avízovaný problém s tříděním láhví, změním zálohu zelené láhve oproti hnědé, čímž zaručím "méněchybové třídění" ... mysli pozitivně
RE: mimochodem, (Míra, 09.02.2006 10:42) celé vlákno | reagovat
No a teď si představ, že jsi malý pivovar a v přepravce se Ti vrátí více než 80 procent cizích lahví, které nebudeš moct použít - likvidace - zkus to roztřídit (na třídící stroj nemáš) a i kdybys to roztřídil, budeš muset těch 80 procent lahví dokoupit.
RE: komplet?, (Míra, 09.02.2006 10:38) celé vlákno | reagovat
No, tak to by bylo slušný :-)) To by předčilo i Kremličkův výkon s broukem...
Ale v bříšku by Tě ta zelená láhev tolik netlačila - je totiž o 60 gramů lehčí než běžné lahve..
komplet ?, (Berkeser, 09.02.2006 09:40) celé vlákno | reagovat
Chcete říct Braník, Ostravar, Velvet i Kelt ???? Vratislav, Měšťan a Déčko ? Jestli všechno, tak sežeru jednu tu zelenou láhev :-)
Staropramen a zelena, (Honza, 09.02.2006 09:37) celé vlákno | reagovat
Staropramen bude v zelene v kompletnim sortimentu
to sem si vzpomněl, (Colega, 09.02.2006 09:07) celé vlákno | reagovat
jak v Chorvatsku byla záloha na flašku 3 kuny a obchodníci vyžadovali doklad o koupi, když jim člověk flašky vracel...

jinak boj novým designem lahví je dle mého názoru trochu zoufalost; kdyby se tak pivovary trochu víc zaměřili na kvalitu a trochu míň uctívali boha marketingu
nepřehánět, (Berkeser, 09.02.2006 07:57) celé vlákno | reagovat
Tento vcelku apokalyptický výklad bych nebral zas tak vážně. Do zelené lahve přejde sotva ještě nejaký pivovar, jestli jeden nebo dva, to je jedno. Velké pivovary mají peníze, proto investují do obalu, protože co prodává produkt ? Z valné většiny obal, nikoliv obsah. Já si svoje najdu a běžný pivař, ať si kupuje podle obalu, to mě netrápí. Že systém bude dražší ? Však teď už je drahý, dva další pivovary v zeleném to nezmění. Myslíte si snad, že když Staropramen jde do zeleného jako značka, že půjde do zeleného komplet jako skupina ? To asi těžko. A pokud tento jev podpoří zvýšení produkce do plechu, já to jen kvituji. Osobně chodím stejně spíš jen na točené a pokud si koupím "na doma po obědě", uvítám regiony v plechu.
všechno je to o lidech, (Standa Jakoubek, 09.02.2006 07:22) celé vlákno | reagovat
... třeba já bych si už z principu globála nekoupil ani kdyby ho dávali ve zlatý flašce; bude to ještě hóóódně zajímavý a nám pivařům přeju, aby to malé pivovary rozumně ustály
123
Vyhledávání