úvod
homepage

Komentáře

článku: Sbírka pivních lahví

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

No vida..., (Honza R, 23.07.2010 14:39) celé vlákno | reagovat
Nejsem pivu, respektive své sbírce pivních lahví oddán pro svůj mladý věk 19 let příliš dlouho. Snad i proto a také pro mou menší zcestovalost, finanční možnosti a také proto, že jsem s tímto (zprvu bláznivým) nápadem, přišel až v zimě letošního roku, není má sbírka nijak závratně veliká. Těžko však již hledám ve svém okolí piva, která bych neochutnal. Oproti sbírce cca 2 000 pivních tácků z let dřívějších je současný stav něco okolo 180 kousků dosti bídný, ale sběratelská vášen roste s množstvím již nasbíraných kusů.
Začínám na krátkodobých výskytech ve vzdálenějších krajích vykupovat "regionální festival" (jak svou směs místního lahvového u pokladny nazývám) a začínám také pojímat toto své hoby více vážně. Už i návštěva tohoto webu (první hledání informací o pivovarech a pivech na internetu - dosud jsem jen prošel krámy) je jedním z kroků.
Množství kusů, které zde mí kolegové uvádí, je pro mne zatím z jiné říše, avšak vlívá mi do žil motivaci vrhnout se na sbírání opravdu z plných sil...
Jediné, co se mi bude sbírat asi hodně těžko, jsou zmíněná nealka (i když i těm jsem z pozice řidiče začal přivykat) a především dia piva... Ale na dohnání v tomto směru je ještě času dost - přece jen mám ještě dlouhou cestu před sebou :)
Za vysokou školou mířím do Prahy a určitě navštívím zmíněný podnik. I když jsem trochu pozbyl na hrdosti (co do počtu kousků ve sbírce), jsem potěšen, že jsem našel tak záhy podobné nadšence...
Re: No vida..., (Luděk, 23.07.2010 20:26) celé vlákno | reagovat
Paradoxní je, že Chody svou sbírku pivních lahví, o níž v článku jde, prodává, tedy pokud si to mezitím nerozmyslel. Asi z nedostatku dalšího místa pro sklo, netuším. Možná budete moci svou sbírku díky tomu rozšířit :-)
zbiram, (vencaa, 27.03.2009 22:11) celé vlákno | reagovat
premyslel jsem co mam zbyrat ale nakonnec zbiram tacky mama jich 1390
Sbirani pivnich lahvi, (Ludwig, 04.04.2008 21:28) celé vlákno | reagovat
.. je jiste pekna vec, tenhle clovek jich za 28 let nasbiral 15 tisic!
Ja osobne bych na to nemel misto a ani nervy.. ale vsak se lidi na to podivejte sami..
jo, a jasne ze je i v Guinesove knize rekordu.. ja se tomu ani nejak nedivim
> Odkaz: www.bierflaschensammlung.de
zbierka, (jaro stofko, 09.12.2007 20:41) celé vlákno | reagovat
velmi pekná zbierka, klobúk dolu ,ja tiež zbieram lahve ale len tretinky z celého sveta, väčšinu som ich vypil. všetky pivá boli niečim zaujímavé, či už brazílske,vietnamské venezuelské litovské...,ale prave to české je podľa mna najlepšie. Velmi zaujímavé pivo bolo pivo z Barmy,dalo sa piť.
Sběratelství, (Tomáš Semrád, 19.07.2006 07:18) celé vlákno | reagovat
Mohu potvrdit (i když bez podrobné rekognoskace), že v Jablonci nad Nisou jsem opravdu pivo Konrád neviděl, zato Svijanama se to hemží, což je jistě dobrá zpráva.
Konráda jsem naposledy pil přede dvěma lety na přehradě Dářko, kousek od Žďáru nad Sázavou...Jedenáctka byla výborná.
Jinak i já sbírám pivní "trofeje". Ne sice pivní lahve, ale pivní tácky. A nejlepší na tom je, jak už tady poznamenal Tomáš Erlich, jak člověk-sběratel vidí ten vývoj...
To Erlich Tomáš, (Chody, 06.02.2006 08:11) celé vlákno | reagovat
Zdravím,
také jsem přemýšlel o vystavení sbírky v některém pivně-občerstvovacím zařízení, ale preferoval bych vystavení celé sbírky, na kterou ale ani v hospodě nebývá místo. Dále by byl asi problém s umístěním lahví, aby jim neublížil cigaretový dým (zežloutnutí). Nejlepší by byly zasklené police, což ale celou věc prodražuje. Jak máte část sbírky vystavenou v Pivovarském klubu Vy? Dále je otázka, která "reprezentativní" hospoda by takovouto dekoraci chtěla. Do nějaké hospody s G bych s tímto asi nešel.
Co se týče chutě, tak zvyk je zvyk. Je fakt, že jsem toho z jiných druhů piv moc neochutnal. Ale nebráním se i když vždy zůstane jen u ochutnání, prostě pro mě na chuť poctivého českého ležáku není.
sbírka, (Erlich Tomáš, 05.02.2006 14:04) celé vlákno | reagovat
Vážený pane Chodore!
Jsem velmi potěšen Vaším článkem, neboť i já jsem sběratel moderních pivních lahví ( vlastně etiket na hezkém podkladě :o) ). Také vím že sběratelů podobného ducha není moc a tak mne každý nový známý sběratel potěší. Moje sbírka činí cca 2200 lahví a sám vím, jakým problémem je místo. Ze dvou třetin se jedná o sbírku českou, z jedné třetiny světovou. A protože má žena má pro mojí sbírku menší pochopení, alespoň část ( cca 600 lahví ) jsem umístil ve zde již zmíněném Pivovarském klubu. Jako dekorace se to opravdu hodí. Škoda jen, že výběr byl zcela náhodný a není tam možno např.spatřit vývoj jedné etikety v průběhu cca 15i let. Jsou tam ryze české etikety ale bohužel trošku v "chaosu". Ale možná že i toto je cesta, jak se svou sbírkou podělit s ostatními a najít si doma zase trochu místa....
Rád si na toto téma s Vámi popovídám. PS: Jediné v čem s Vámi já těžko mohu souhlasit je Váš skoro až odpor k pšeničným pivům a jiným druhům piva. Je to samozřejmě o chuti každého z nás, ale já naopak jsem zase milovníkem pšeničných piv, zvláště pro jejich osvěžující a plnou chuť. Ale i ostatní druhy piva ( stouty, lambiky, krieky, alty, bocky, trapistická piva, atd....) stojí za to poznávat a překvapuje mne, že jste při jejich častém poznávání nepřišel jim na chuť. ( I když bohužel v Čechách je nabídka piv velmi sterilní ). V každém případě je chuť jen Vaše a nelze Vás přesvědčovat, aby jste pil jiná piva. Taky bych byl nerad, kdyby mi někdo nutil špenát.. :o) PS: Budu rád, ozvete-li se na můj mail. S pozdravem, T.Erlich
Odpovědi, (Chody, 25.01.2006 09:41) celé vlákno | reagovat
To Luboš: Zdravím, Tobě se snad přebírání přepravek a vybírání té jediné pravé nelíbí?
To Petr: Nesbírám jen láhve, které jsem sám vypil, i když nezapírám, že jich je většina
To Martin Štros: Díky, bylo by to fajn mít sbírku celou vystavenou
To Jiří Kaňa: No a k tomu točený dobrý pivko, to by snad pro mě nemělo chybu, vždyť taky na chatce čas od času něco narazíme
To Petr: Ale zase bych ta piva neochutnal a neměl přehled a ta jedna vypitá lahev pro mě nechutného piva mě nezabije
To Roman Holoubek: Nevíte, komu tato sbírka patří?
Sbírka vypitých lahví v Praze, (Roman Holoubek, 24.01.2006 13:27) celé vlákno | reagovat
Doporučuji navštívit nedávno otevřený podnik pro pivní gurmány. Jde o Pivovarský klub na Florenci (Křižíkova 17, Praha). Čepuje se ze 6-ti píp. Něco z pivovarského domu a něco z jiných regionálních pivovarů - mimo jiné i z mini.
K prodeji je pak několik desítek piv tuzemských a přibývají i další zahraniční (Německo, Belgie, ...) v lahvích.
A proč zde o tom píši? Je zde vystavena část z rozsáhlé sbírky vypitých současných lahví s etiketami z ČR a také i pivní sklo. Tyto předměty nejsou na prodej, ale slouží jako vhodná dekorace při popíjení výborných piv. A při pohledu na láhve s etiketami z dob nedávných si vybavuji vzpomínky s mým setkáním s těmito pivy.

PS: Včera jsem zde koštoval z čepovaných mimo jiné i skvělého Lipana z Dažíče a nedostižnou 17 z Olivětína!
Za každou cenu, (Petr, 24.01.2006 13:21) celé vlákno | reagovat
No nevím jestli bych byl nadšen z ochutnávání všech možných dia piv a nealk ale člověk se asi musí obětovat pro svoji sbírku. Ale má to i výhody - nový kus do sbírky za tři koruny - to je prostě paráda. Držím pěsti - jen tak dál...
to Martin Štros, (Jiří Kaňa, 23.01.2006 22:54) celé vlákno | reagovat
Ta veřejná výstava Chodyho lahví, to by byla krása! :-)
Pronajmout si nějaký sál, obložit ho lahvema, narazit sud něčeho dobrýho a pak jen s půllitrem v ruce korzovat a kochat se...
to místo, (Martin Štros, 23.01.2006 22:20) celé vlákno | reagovat
To jo, taková sbírka zabírá hrozně moc místa... a co na to spolubydlící, že...
Já si nějaké lahve taky schovávám, ale jen jednu z každého pivovaru a to jenom z těch pivovarů, které považuji za zajímavé a jejich pivo vzácné k sehnání. Sbírat všechno, to bych se asi musel odstěhovat na ulici, aby se mi to doma vešlo. Každopádně Ti Chody držím palce a musíš to někdy veřejně vystavit ! :-)
Pivní láhve, (Pivař-sběratel, 23.01.2006 19:39) celé vlákno | reagovat
Určitě to je moc pěkná sbírka, ale u tohoto sbírání je dost problém s místem (nakonec to zmiňuje i Chody v článku). Já sbírám pivní etikety ČR+SR a tácky. Starých pivních láhví s litým nápisem mám asi 10. U těch novodobých jsem se rozhodl sbírat pouze láhve mimipivovarů s etiketou.
zajimave, (petr, 23.01.2006 16:29) celé vlákno | reagovat
Asi jste, stejne jako ja cekali exkurzi do litych a razenych log prvni republiky. Ale zklamany po precteni clanku doopravdy nejsem. Je to zajimave: sbirat lahve, ktere autor sbirky sam vyprazdnil! Jen tak dal, a hodne zajimavych prirustku.
Ahoj, (Vašek, 23.01.2006 08:23) celé vlákno | reagovat
Článek je velmi zdařilý. Musím Tě pochválit. Už zbývá postavit další chatku nebo rovnou muzeum - chtělo by to nějakého truhláře. Jistě se Ti podaří ještě nějakou lahev sehnat a vypít, tak aby bylo kde vystavovat.
Pozdrav, (Luboš, 23.01.2006 08:11) celé vlákno | reagovat
Chody článek se Ti povedl.Už se těším, až spolu zase někam vyrazíme a tvoji sbírku tak rozšíříme. Ale měl jsi více zdůraznit to tvoje přebírání lahví v obchodech, někdy je to až k zasmání.
Vyhledávání