úvod
homepage

Komentáře

článku: Pivní událost roku 2005

 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

Home brewing, (franta, 05.01.2006 20:10) celé vlákno | reagovat
Velice rád reaguji, alespoň krátce na článek ke vstupu do nového roku.
Jsem prakticky neustálým návštěvníkem nějakého serveru zabývajícím se výrobou piva.
Velice rád čtu pojem "Ceské pivo" možná, že z určité národní ješitnosti, ale to je snad dobře. Rád bych se pokusil však naznačit jedno téma a jeho těžkosti.
Já sám prozatím tzv. "vařím pivo z hotových polotovarů", úvozovky jsou všem samozřejmě jasné, nejde o klasické vaření, neboť je vše již hotovo a jde jen o to rozpustit polotovar na mladinu a zakvasit dle přesných návodů. Budu li dost vulgární tak více práce je s výrobou rybízového vína, než tímto způsobem vyrobit z polotovaru pivo. Kvalita piva je většinou slušná, i když i tam jsou nějaké úskalí a to především u svrchního kvašení kdy je přesně nutno odhadnout dobu ukončení prvního kvašení a stočení z kvasnic do lahví. Stačí nechat déle o jeden den a pivo již mění charakteristické chutě. Bohužel naše pivovary nevyrábí tento produkt (vyjma Heroldu, jiný mi není znám) a tak jsme nuceni produkovat domácí piva Cooper, Australská a jiná. Toto snad není náš cíl. Předpokládám, že náš cíl je pořádně "České pivo".

Velice rád studuji americké Brewingove servery a jen tiše závidím jejich rozdílné chování. Tam se každý chlubí, jak si doma vaří pivo, tam jsou stohy stránek plných receptů co lidé doma vaří. Spousty fotografií domácích zařízení a u nás?
Pokouším se již delší dobu u nás shromáždit veškeré možné údaje o Home Brewingu, fotografie domácích zařízení, recepty a pod. Bohužel, bohužel až na jednu nebo dvě vyjímky, kdy mi bylo odpovězeno např. Sváťou Stravou (jemu ještě jednou díky), jsem pokaždé obdržel stejnou odpověď, když už vůbec přišla. Sory Sory, je to moje tajemství, atd.
Samozřejmě, je to jejich právo, ale proč se nerozdělit o informace a třeba i informace starší, nebo dokonce o recepty starší až historické. Pár foto by je snad nezabilo.
Vždyť by to mohlo pomoci všem, já sám nechápu proč mají naši nástupci opětovně tápat v mnoha, tématech již mnohokrát vyzkoušených.

Zkuste se podívat např. na :
www.texanbrew.com
www.howtobrew.com
www.hdb.org
a spousty dalších

Zkusme se nad tímto maličko zamyslet a snad se okolo domácího vaření trochu bude čeřit vzduch a bude se něco dále dít. Vždyť podíváte li se i na na tomto serveru, jak přibývají články v diskuzích, zjistíte snadno, že většina je jich již hodně starých ba téměř fousatých. Diskuze a novinky prakticky žádné, samorřejmě mimo Honzy Kočky.

Na závěr všem popřeji dobrého zdraví, dobrého piva a hodných protějšků (žen, můžů - jak kdo dle libosti).

Poznámka na závěr.
Kdyby chtěl někdo přispět receptem, fotografií (mimo alkoholických dýchánků z restaurací), prosím o zaslání na můj e-mail. Rád se pokusím trošku to učesat, nějak seskládat a na tomto serveru uveřejnit.

Díky všem a ahoj Franta
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Vyhledávání