úvod
homepage

Komentáře

článku: Pivní událost roku 2005

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

Rozmanitost chutí - to je Událost..., ještě, že ji máme, (Tomáš Semrád, 16.06.2006 08:34) celé vlákno | reagovat
Pro mě je největší událostí roku a to nejen toho právě skončeného to, že mohu pít piva z malých regionálních pivovarů a minipivovarů a stále se tak kochat rozmanitou chutí českého tradičního nápoje.
Zrovna tento týden jsem si jeden den dopřál vynikající Měšťanskou desítku ze Strakonic, další den jsem se přesunul kousek k Třeboni a samozřejmě degustoval třeboňské, pak jsem se zastavil na oběd ve Znojmě a tady je to o Hostanu Hradní, dnes to budou možná Dalešice a v neděli na grilovačce skvělá vyškovská jedenáctka Džbán...
To je pro mě událost, mít možnost si vybírat z přehršle skvělých a rozmanitých chutí, díky za ně!!!
události ..., (Standa Jakoubek, 11.01.2006 07:41) celé vlákno | reagovat
docela mě překvapilo, jak málo lidí sem nějakou událost napsalo
Home Brewing, (Franta, 05.01.2006 20:48) celé vlákno | reagovat
Připojuji ještě dodatek ke článku, který jsem právě odesla. Samozřejmě jsem opomenul můj meil.

ok1dda@framax.cz
Home brewing, (franta, 05.01.2006 20:10) celé vlákno | reagovat
Velice rád reaguji, alespoň krátce na článek ke vstupu do nového roku.
Jsem prakticky neustálým návštěvníkem nějakého serveru zabývajícím se výrobou piva.
Velice rád čtu pojem "Ceské pivo" možná, že z určité národní ješitnosti, ale to je snad dobře. Rád bych se pokusil však naznačit jedno téma a jeho těžkosti.
Já sám prozatím tzv. "vařím pivo z hotových polotovarů", úvozovky jsou všem samozřejmě jasné, nejde o klasické vaření, neboť je vše již hotovo a jde jen o to rozpustit polotovar na mladinu a zakvasit dle přesných návodů. Budu li dost vulgární tak více práce je s výrobou rybízového vína, než tímto způsobem vyrobit z polotovaru pivo. Kvalita piva je většinou slušná, i když i tam jsou nějaké úskalí a to především u svrchního kvašení kdy je přesně nutno odhadnout dobu ukončení prvního kvašení a stočení z kvasnic do lahví. Stačí nechat déle o jeden den a pivo již mění charakteristické chutě. Bohužel naše pivovary nevyrábí tento produkt (vyjma Heroldu, jiný mi není znám) a tak jsme nuceni produkovat domácí piva Cooper, Australská a jiná. Toto snad není náš cíl. Předpokládám, že náš cíl je pořádně "České pivo".

Velice rád studuji americké Brewingove servery a jen tiše závidím jejich rozdílné chování. Tam se každý chlubí, jak si doma vaří pivo, tam jsou stohy stránek plných receptů co lidé doma vaří. Spousty fotografií domácích zařízení a u nás?
Pokouším se již delší dobu u nás shromáždit veškeré možné údaje o Home Brewingu, fotografie domácích zařízení, recepty a pod. Bohužel, bohužel až na jednu nebo dvě vyjímky, kdy mi bylo odpovězeno např. Sváťou Stravou (jemu ještě jednou díky), jsem pokaždé obdržel stejnou odpověď, když už vůbec přišla. Sory Sory, je to moje tajemství, atd.
Samozřejmě, je to jejich právo, ale proč se nerozdělit o informace a třeba i informace starší, nebo dokonce o recepty starší až historické. Pár foto by je snad nezabilo.
Vždyť by to mohlo pomoci všem, já sám nechápu proč mají naši nástupci opětovně tápat v mnoha, tématech již mnohokrát vyzkoušených.

Zkuste se podívat např. na :
www.texanbrew.com
www.howtobrew.com
www.hdb.org
a spousty dalších

Zkusme se nad tímto maličko zamyslet a snad se okolo domácího vaření trochu bude čeřit vzduch a bude se něco dále dít. Vždyť podíváte li se i na na tomto serveru, jak přibývají články v diskuzích, zjistíte snadno, že většina je jich již hodně starých ba téměř fousatých. Diskuze a novinky prakticky žádné, samorřejmě mimo Honzy Kočky.

Na závěr všem popřeji dobrého zdraví, dobrého piva a hodných protějšků (žen, můžů - jak kdo dle libosti).

Poznámka na závěr.
Kdyby chtěl někdo přispět receptem, fotografií (mimo alkoholických dýchánků z restaurací), prosím o zaslání na můj e-mail. Rád se pokusím trošku to učesat, nějak seskládat a na tomto serveru uveřejnit.

Díky všem a ahoj Franta
Pivovarsky klub v Praze, (Honza, 22.12.2005 08:16) celé vlákno | reagovat
Pro me je taky dulezite otevreni Pivovarskeho klubu v Praze v Krizikove ulici- je to prvni zarizeni sveho druhu, kde pojem Svet piva dostava novy rozmer. Ted maji aktualne v nabidce pres 170 piv! A na sesti kohoutech toci prubezne mnamky jako jsou piva z Drazice, Vsetina a dalsich!
pivní události roku, (Stanislav Orel, 20.12.2005 18:23) celé vlákno | reagovat
Díky za článek,se kterým souhlasím.Největší událostí je pro mne zprovoznění nejmenších pivovárků,které si razí svou cestičku mezi chuťově ploché dálnice typu G.Dej Bůh štěstí těmto pivovárkům aby plná chuť českého piva přežila v záplavě eurobřečky.Jen houšť!
pivní událost, (Standa Jakoubek, 20.12.2005 12:59) celé vlákno | reagovat
ono je docela těžký najít nějakou objektivní pivní událost roku 2005, na které se shodnou všichni čtenáři, takže čistě subjektivně bych našel těch událostí několik :
1) homebrewing na tomto serveru
2) otevření pivovarské hospody Trutnově
3) pro sebe jsem si objevil pšeničné pivo z Náchoda (oni ho asi vařej už dýl,ale já ho ochutnal až letos a vyloženě mě nadchlo :-) )
události, (Martin Borský, 19.12.2005 23:11) celé vlákno | reagovat
Dík za článek! Určitě podpořím pochvalu vyškovského Jubilera. Začátkem letošního roku jsem ho ochutnal a vzdávám čest a chválu vyškovskému sládkovi! Mohu také již doporučit vynikající polotmavý 17°speciál Opat z pivovaru Broumov. Myslím, že po dvanáctce roku by mohl tento pivovar aspirovat také na speciál roku!
K těm "malým" milým událostem konce letošního roku určitě patří výstav první várky novopackého tmavého Podkrkonošského speciálu. Deklarovaný obsah alk. 6,3% a neuvěřitelně lehké napití se skvělou chutí mnichovského a barevného sladu doplněno příjemnou čistou hořkostí...
A ještě něco!, (pivomil, 19.12.2005 14:57) celé vlákno | reagovat
a ještě jedna kladná událost: vznik webu http://krigle.wz.cz :)
Vyhledávání