úvod
homepage

Pivní událost roku 2005 vytisknout článek

Přidáno: 19. prosince 2005  •  Autor: Jiří Kaňa
průměrné hodnocení Hodnocení: 2 hodnotících Hodnotících: 10 počet zobrazení Zobrazeno: 5537x

Blíží se konec roku, což je dobrá příležitost pro bilanci. Ano, už je načase opět se ohlédnout, co nám pivařům letošní rok přinesl.

Loni bylo zajímavých pivních událostí poměrně dost a ukázalo se, že každý vidíme ty zásadní události někde trochu jinde. Nicméně shodli jsme se, že nejvýznamnější pivní událostí roku 2004 bylo obnovení výroby v rakovnickém pivovaru. Jak to vypadá letos, přihodilo se něco podbně podstatného? Neuvažuji teď pivní události každoročně se opakující, jako jsou různé festivaly, soutěže, přehlídky a podobně.

Na první pohled se zdá, že zajímavých pivních událostí bylo dost, i když spíše drobnějších nebo důležitých jen pro užší okruh pivařů. Jako jedna z prvních věcí mě asi napadne pokračování severomoravské pivní epidemie. Letos totiž zahájily provoz minipivovary ve Štramberku a v Příboře. Ale nejen tam, minipivovar přibyl i v Praze, a to minipivovar „U medvídků“, a také na západě Čech, ve Velichově.

Dalšími milými jednotlivými pivními událostmi, ať již s lokálním či globálním dopadem, jsou nová piva na našem trhu. Nejvíce je asi vidět celostátní nástup 11% Velkopopovického Kozla Medium, Zatím o něco méně pak výčepního Pivrnce vařeného v Kutné Hoře nebo Jubilejního ležáku z Krušovic. Fajnšmekři však jistě budou mít větší radost z nové náchodské polotmavé třináctky, světlé žatecké Baronky či například polotmavé broumovské sedmnáctky, která je již „na spadnutí“. Když už jsme u těch pivních lahůdek, neměli bychom opomenout ani 16,80% vyškovského Jubilera. Na trhu se sice objevil již těsně před koncem roku 2004, leč uvařen byl k příležitosti 325. výročí založení vyškovského pivovaru, které připadá právě na rok 2005.

Za událost hodnou zmínky považuji také odstartování větší diverzifikace vratných pivních lahví Budvarem. Pojem „odstartování“ je sice zatím jen spekulace, ale domnívám se, že velikáni našeho pivního trhu na nové budvarské lahve dříve nebo později nějak zareagují.

Je dobré také připomenout vznik aktivity ohledně ochranné známky „České pivo“.

Zanedbatelnou událostí nebyla ani podzimní návštěva Garreta Olivera, sládka brooklynského pivovaru a známého pivního publicisty na Sladařských dnech.

Jedním z podstatných pivních počinů roku 2005 (resp. opět spíš konce roku 2004) je, alespoň pro mě, zahájení vydávání šestidílného projektu Encyklopedie pivovarů Čech, Moravy a Slezska od Pavla Jákla. Encyklopedie je plná zajímavých informací, pěkně napsaná a zpracovaná, a hlavně je v ní vidět velká spousta autorovy práce. Soudě podle prvního dílu se máme v dalších letech na co těšit.

Jak vidíte, jedná se spíš o větší množství příjemných drobností. Ovšem uznávám, že pro někoho může jít o záležitost zásadního významu. Vyroste-li vám za dveřmi takový minipivovar, může to dost změnit váš pivní život…

Události ale nejsou jen příjemné. Tou nejmrzutější, co nás letos potkala, je ukončení vaření piva v opavském pivovaru. Zlatovar dodávaný společností PMS je sice chutnou, ale stále jen náhražkou.

V článku jsem se soustřeďoval na události a záměrně se vyhýbal trendům. To by asi bylo na delší a mnohem fundovanější povídání. Určitě jsem ale i tak na ledacos zapomněl. A zde je příležitost pro vás, vážení čtenáři. Co považujete za pivní událost roku 2005 vy? Můžete diskutovat pod článkem nebo psát na náš redakční e-mail (redakce@svetpiva.cz). Nejzajímavější postřehy a připomínky zveřejníme.

Co si přát v příštím roce? V první řadě alespoň udržení současného počtu pivovarů, s radostí jistě přijmeme i novinky v jejich sortimentu. S tím souvisí i přání pestřejšího výběru, jak v obchodech, tak v hospodách. Pokud se navíc budou současným tempem rozhojňovat minipivovary, bude to jen dobře. Nebyl by na škodu ani pestřejší výběr v sortimentu dovozových piv. Na druhou stranu nebude nejspíš nikomu chybět pivní událost v podobě nějaké nepříjemné legislativní novoty.

A vám, milí čtenáři, do dalšího roku přeji co nejvíce zajímavých pivních zážitků a dobrodružství, spojených s objevováním báječného světa piva.
Takže směle do pivního roku 2006!

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 9 komentářů, poslední komentář: 16.06.2006 08:34 Komentovat
Rozmanitost chutí - to je Událost..., ještě, že ji máme Tomáš Semrád16.06.2006 08:34
Pro mě je největší událostí roku a to nejen toho právě skončeného to, že mohu pít...
události ... Standa Jakoubek11.01.2006 07:41
docela mě překvapilo, jak málo lidí sem nějakou událost napsalo
Home Brewing Franta05.01.2006 20:48
Připojuji ještě dodatek ke článku, který jsem právě odesla. Samozřejmě jsem opomenul...
Home brewing franta05.01.2006 20:10
Velice rád reaguji, alespoň krátce na článek ke vstupu do nového roku. Jsem prakticky...
Pivovarsky klub v Praze Honza22.12.2005 08:16
Pro me je taky dulezite otevreni Pivovarskeho klubu v Praze v Krizikove ulici- je to prvni...
pivní události roku Stanislav Orel20.12.2005 18:23
Díky za článek,se kterým souhlasím.Největší událostí je pro mne zprovoznění...
pivní událost Standa Jakoubek20.12.2005 12:59
ono je docela těžký najít nějakou objektivní pivní událost roku 2005, na které se...
události Martin Borský19.12.2005 23:11
Dík za článek! Určitě podpořím pochvalu vyškovského Jubilera. Začátkem letošního...
Vyhledávání