úvod
homepage

Podomácké vaření piva v Africe vytisknout článek

Přidáno: 22. srpna 2005  •  Autor: Radim Váňa
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,64 hodnotících Hodnotících: 11 počet zobrazení Zobrazeno: 7007x

Pravěká piva se pravděpodobně podobala pivům vyráběným domácím vařením v Africe.

Zemědělci západoafrické savany spotřebují prý asi polovinu vypěstovaných obilnin na výrobu piva (pro evropský středověk se udává 20-30 %). Výroba afrického piva „dolo“ je ženskou prací trvající asi 10 dní. Slad se připravuje ve velkých (150-200 l) nádobách, kde se nechává máčet 24 kg prosa, které se po vyklíčení 3-5 dnů suší, pak se rozdrtí v hmoždířích a jemně umele na drtidlech. Vzniklá mouka se v hrncích smíchá s vodou a za stálého míchání se půlden vaří. Po zchladnutí se seberou plevy a opět se vaří půl dne na ohništi, kde bývá umístěno 3-6 hrnců o obsahu 80-100 litrů. Pro pročištění tohoto roztoku se přidává jakási kůra. Po přečerpání do jiné nádoby (usazenina na dně se užívá jako krmivo) se tekutina vaří bez přestávky 2-3 dni a opět se přelije. Část tohoto sladkého nápoje vypijí děti, dívky a muslimové.



Práce zuluských žen ve vesnici – pravděpodobně výroba piva

Po přidání kvasnic z minulé várky, které urychlují kvašení, z toho vznikne přes noc pivo (12 hodin). Každá žena přidává něco na dochucení (kůru, semena, ovoce) a přidáním medu může pivo získat až 8-10% alkoholu. Musí se vypít do 24 hodin, jinak nepoživatelně zkysne. Pije se vzhledem ke své náročnosti na přípravu a minimální trvanlivosti při výjimečných příležitostech (při volbě náčelníka, přechodových rituálech, žních z nového obilí atd.) a dospělý prý během slavnosti zkonzumuje 10-20 litrů piva.



Africká keramika na vaření, přechovávání a rozdělování piva. Velikost: č.1 ca 25 cm, č.2 asi 32 cm, č.3 ca 40 cm, č.4 přes 80 cm, č.5 ca 34 cm, č.6 ca 51 cm.

Africké vaření piva si zachovává celou škálu výrobních postupů, např. sladování bylo donedávna nahrazeno tím, že skupina žen hromadila nažvýkané obilí v připravených nádobách, kde probíhalo hlavní kvašení umožněné ptyalinem obsaženým ve slinách. Jinde zase panuje rozmanitost ve velikosti užívaných hrnců a v jižní Etiopii se kromě keramických nádob a naběraček z kalebaší užívají také dřevěné vanovité nádrže. Množství keramiky užívané k výrobě piva lze vidět v afrikanistické sbírce Náprstkova muzea v Praze, např. bombovité nádoby od Zulů v Jihoafrické republice či bezuché zdobené amfory od Masupiů.



Matocká nádoba na pivo s naběračkou

Archaické způsoby vaření piva se nám dochovaly do 20. století také v Evropě, např. vaření v dřevěných nádobách pomocí kamenů rozpálených v ohni. V Korutanech se na ohni z třešňového dřeva (pro ochucení) rozpalovaly kameny, kterými se vařila voda se sladem, dokud nekaramelizoval.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání