úvod
homepage

Nultý ročník degustační soutěže homebrewingu vytisknout článek

Přidáno: 16. května 2005  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,13 hodnotících Hodnotících: 8 počet zobrazení Zobrazeno: 6124x

Nultý ročník degustační soutěže homebrewingu. Hloupější název mě už nenapadl. Jaký
byl, vám přiblížíme v dnešní reportáži.

Degustačních soutěží během roku u nás proběhne několik. Některé významnější a uznávané, jiné zase živořící na okraji zájmu pivovarské veřejnosti. Podle některých novinářů je u nás degustačních soutěží tolik, že uznávaný nejmenovaný týdeník hovoří dokonce o inflaci těchto klání. Vloni jsme se pokusili navrhnout a zrealizovat nápad, pracovně nazvaný "pivní grandslam".

Souvislost se zaběhnutým systémem je zřejmá a ani jsme se jí nepokoušeli skrývat. Každá degustační soutěž měla mít svůj koeficient, podle kterého by se hodnotila úspěšnost pivovaru v dané soutěži. V potaz se měl brát počet soutěžních vzorků, počet degustátorů, kontrolní mechanismy soutěže a další věci. Na konci soutěže by se vidělo, které pivo je opravdu ten pravý přeborník. Bohužel aktivita jednotlivých organizátorů tomu nepřála, a tak zůstalo jen u nápadu. To s degustační soutěží homebrewingu máme vše mnohem jednodušší. Pojďme si tedy, i s pomocí fotek, za které velice děkuji Zdeňkovi Matouškovi, ukázat, jak to celé proběhlo.

Než se však pustím do vlastního vyprávění, dovolte mi malou odbočku k tomu, jak se vlastně zrodil nápad takovou akci uspořádat.

Nápad samozřejmě nebyl originální a byl okopírován ze zahraničí. Degustační soutěže domácích sládků organizuje jak největší organizace sdružující homebrewáře, tedy AHA ( American Homebrewers Association, 10.000 členů ), tak i menší ( dánské, italské, kanadské ), které počítají členy v řádu stovek.

Největší inspirací a hlavním popudem k organizování naší soutěže byl fakt, že v půli dubna největší degustační soutěž na světě vůbec NHC /link ZDE/, příjmala vzorky do předkola. Loňského ročníku se totiž zúčastnilo na 1400 homebrewářů z USA, Kanady a Velké Británie, kteří zaslali na 4.400 vzorků svých piv. A stačí ještě dodat, že se v tomto soutěžním klání soutěží v 29 kategoriích!



Proto jsme z časových důvodů spojili náš druhý seminář pro homebrewáře /LINK ZDE/, který se týkal tmavých piv, právě s nultým ročníkem degustační soutěže. Záměrem bylo poslat nejlepší piva naší soutěže do předkola do kanadské Reginy, abychom věděli, jestli obstojí v zahraniční konkurenci. Jak jsme se rozhodli, tak jsme udělali a piva poslali. Bohužel však pivo nedorazilo do místa určení, neboť jedno z nich, které bylo v láhvi s patentním uzávěrem, cestu nevydrželo a v balíku explodovalo. Tudíž balík nebyl doručen a piva se nemohla předkola zúčastnit. Omlouvám se tímto všem, neboť záměr byl dobrý, realizace zaslání se nám tak úplně nezdařila. Příště zkusíme najít jiný způsob doručení.

Ale teď už k vlastní soutěži. Vypsali jsme dvě kategorie

A české světlé pivo bez rozdílu stupňovitosti
B open kategorie pro piva ostatní,(vícestupňová, tmavá a ochucená).

V kategorii A jsme obdrželi 11 vzorků, v kategorii B osm. Degustační komisi tvořili jak profesionálové - např. Ing. Oldřich Koza, Ing. Jan Šuráň, Antonín Borovička, tak i homebrewáři a naši čtenáři, kteří se pravidelně účastní našich moderovaných degustací.

Piva kategorie A byla rozdělena do tří skupin, ze které nejlepší postupovala do finále. Tato piva byla střídavě degustována amatérskou i profesionální částí degustační komise.



Piva kategorie B byla rozdělena do dvou skupin a soutěžní postup byl stejný, jako u kategorie A. Finálovou pětku ležáků jsme svěřili profesionálům, o pořadí nejlepších vzorků v open kategorii rozhodli naši čtenáři.

Kategorie A 1/ Josef Krýsl, Jo's Garage Beer světlý ležák
2/Langer, student SPŠPT, pivo bez jména
3/ Sika, student SPŠPT, pivo bez jména

Kategorie B 1/ Josef Krýsl, Jo's Garage Beer Rubín
2/ Petr Hošek, Antéňákův tmavý stoják
3/Břéťa Nožička, Zrzavý kocour, polotmavý speciál

Z výsledků je jasné, že pokud by se udělovala cena " homebrewář roku", získal by ji s přehledem pan Josef Krýsl z Plzně. Zpětně mi došlo, že bychom o podobném ocenění pro příští soutěže měli uvažovat.

A jak to celé zhodnotit? Myslím, že je důležité, že podobná soutěž vůbec proběhla. Samozřejmě nás mrzí nedostatky, které ji provázely, jako je nezařazení vítězných vzorků do mezinárodní soutěže, také blamáž ohledně cen pro vítěze. Přislíbené ceny nám totiž firmy nakonec nedodaly.

Doufám ale, že celkově se nám podařilo uspořádat akci, která položila základ akcím dalším.

Už teď pracujeme na přípravě další soutěže, která by měla proběhnout koncem září k Svatému Václavovi. A pokud Bůh nám dá štěstí, bude to soutěž v kategorii ležáků "bohemian pilsner" se zahraniční účastí a velice zajímavými cenami pro autory nejlepších dvanáctek.



Na závěr mi ještě dovolte poděkovat Ondrovi Kouckému, bez jehož pomoci by tato soutěž nebyla vůbec myslitelná. Měl na starosti navržení celé soutěže, výběr vzorků a poroty, vypracování závěrečného hodnocení. Právě díky jeho zkušenostem z účasti na profesionálních akcích mělo naše nulté soutěžně degustační klání hladký průběh.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 6 komentářů, poslední komentář: 20.05.2005 23:26 Komentovat
Pivovarek a vysvetleni Honza20.05.2005 23:26
O nasem prvnim prototypu pivovarku pripravujeme samostatny, podrobnejsi clanek. Ten se objevi v...
no tu asi nikdo neporadí nasto20.05.2005 23:09
ked tak na to pozerám tak tu asi nikdo nechce poradit.Zariadenie varny by zaujímalo asi...
Zařízení varny. Pavel Seifert18.05.2005 11:44
Na první fotce je vidět část zařízení varny. Možná by bylo dobré zveřejnit víc fotek...
Louny Jiří Kaňa16.05.2005 20:51
Asi Vás zklamu. To, co vidíte na druhé fotce, je reklamní plakát Zlatopramene. Akce se...
Kde to bylo Urban16.05.2005 20:40
Mě by zajímalo odkud je ta druhá fotka, zdá se mi, že v té hospodě měli LOUNY 12, pivo,...
návod čačo16.05.2005 07:06
No a nepodelil by sa p.Josef Krýsl s návodom na varenie piva podla jeho receptu,ked už varí...
Vyhledávání