úvod
homepage

Projekt homebrewingu, co bude dál? vytisknout článek

Přidáno: 24. dubna 2005  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,46 hodnotících Hodnotících: 20 počet zobrazení Zobrazeno: 8512x

Náš projekt homebrewingu zažil minulou sobotu svojí první degustační soutěž. Když k tomu přidáme druhý workshop, začátek prodeje surovin a další plánované akce, vypadá to na perspektivu zdárného rozvoje.

Český homebrewing má za sebou druhý workshop, který se tentokrát nesl v duchu tmavých piv. Celá sobota byla tomuto, bohužel neprávem opomíjenému pivu, věnována jak tématy přednášejících, tak i degustacemi. Dnes vám přinášíme fotoreportáž ze semináře.

Sobotní program zahájil pan docent Čepička, jeden z největších odborníků na chmel v naší zemi,který na své obsáhlé přednášce seznámil účastníky nejen se základními informacemi a dělením chmelů podle kategorií,ale i s aspekty používání hořkostí pro různé druhy tmavých piv. Nebylo určitě překvapení, že se tato přednáška setkala s pozitivním ohlasem a dlouhotrvajícím potleskem

 Docent Čepička při výkladu o chmelu
Docent Čepička při výkladu o chmelu

Druhým bodem programu byla ochutnávka světlého svátečního (na rozpití) ležáku 12°a 13° tmavého piva s přísadou jemných kvasnic z nabídky humpoleckého pivovaru Bernard. Přednášky se zhostil sládek tamního pivovaru, pan Borovička. Pivovar Bernard též věnoval jako hlavní sponzor druhého setkání příznivců domácího vaření piva suroviny pro 20 litrovou várku piva účastníkům semináře, za což mu patří náš dík.

Antonín Borovička, sládek humpoleckého pivovaru  Bernard
Antonín Borovička, sládek humpoleckého pivovaru Bernard

Závěr první části semináře o tmavých pivech obstaral Petr „Antéňák“ Hošek,který ochutnávkou představil své tmavé pivo.

Petr
Petr

Po obědě pokračoval nabitý program jak přednáškami, tak i ochutnávkami tmavých piv různých zaměření. První přednáška směřovala k uším začínajících kolegů. Pojednávala totiž o používání extraktu při výrobě tmavého piva. Účastníci semináře se dozvěděli spoustu zajímavostí od osoby nejpovolanější – ing. Zoufalého z Výzkumného ústavu sladu a piva, kde má na starosti právě výrobu a prodej mladinového extraktu.

Ing. Tomáš Zoufalý, VÚPS.
Ing. Tomáš Zoufalý, VÚPS.

Kdo v sobotu přišel do hospody V Cípu, určitě nelitoval. Byl zde k shlédnutí a „ošahání si“ první prototyp domácího pivovárku s varničkou na 35 litrů. Protože tento prototyp zhotovila firma Meva z Roudnice nad Labem, která ve svém výrobním programu má mnoho výrobků na propan butan, není jistě překvapením, že i náš pivovárek používá k ohřevu toto médium. Zásadní výhoda tohoto zdroje tkví v univerzálnosti. Pivovárek můžete použít jak v garáži, tak i na chalupě.

 První představení pivovárku s 35 litrovou varničkou určeného pro domácí vaření piva .
První představení pivovárku s 35 litrovou varničkou určeného pro domácí vaření piva .

Ing. Šuráň z firmy pivo Praha, která krom jiného provozuje restaurační pivovar Pivovarský dům v Praze, pak na tomto prototypu i demonstroval použití surovin, které byly zahrnuty v ceně účastnického poplatku.

Ing. Jan Šuráň, Pivo Praha, vysvětluje účastníkům semináře použití surovin k výrobě tmavého piva.
Ing. Jan Šuráň, Pivo Praha, vysvětluje účastníkům semináře použití surovin k výrobě tmavého piva.

Další část semináře byla věnována hlavně degustacím. Ing. Koza, učitel technologie na Střední průmyslové škole potravinářské technologie v Praze, zájemcům podal odborné degustační srovnání tmavých piv Herold 13°, Antéňák a Žamberk 14°. V degustacích dalších piv pokračoval i František Richter, majitel stejnojmenného brewpubu u nemocnice Bulovka v Praze. A protože jeho doménou jsou svrchně kvašená piva, podělil se s účastníky semináře se svými zkušenostmi s vařením těchto piv. Díky vyšším teplotám kvašení a dozrávání by tato piva mohla být vhodnou alternativou pro homebrewáře s omezenými možnostmi chlazení. Foto richter, koza

Inn. Oldřich Koza, učitel technologie na SPŠPT.
Inn. Oldřich Koza, učitel technologie na SPŠPT.
 František Richter, restaurační pivovar Richter Pub, Praha
František Richter, restaurační pivovar Richter Pub, Praha

Závěr semináře obstaral Karel Roháček, civilním zaměstnáním vědátor a výzkumník, který část svého volného času věnuje právě domácímu vaření piva. Jeho přednáška spojená s ochutnávkou vpravdě lesního piva „Brutvar“, doplněná fotografiemi z akce, přesvědčila mnohé, že pivo se dá vařit i v ne právě ideálních podmínkách.

Karel Roháček a jeho Brutvar.
Karel Roháček a jeho Brutvar.

A i když se nás tentokrát nesešlo tolik co poprvé, a i když nám k tomu neasistovala komerční televize, myslím si, že se jednalo o povedenou akci. Pestrý výběr tmavých piv různých stupňovitostí i chutí, obsáhlé přednášky profesionálů i vlastní zkušenosti homebrewářů, to vše snad přispělo k dobré náladě a získání mnoha nových informací. A navíc se uskutečnila i první degustační soutěž homebrewingu, o které vám ale povím někdy jindy. Pro ty, co by se někdy příště rádi dozvěděli více informací o domácím vaření piva mám ujištění, že tyto workshopy budou pokračovat. Nejbližší plánujeme na konec června a protože se nám blíží léto, budeme si povídat o pšeničných pivech. A ani s degustačními soutěžemi není pro letošek konec. Více vám však povíme až v článku, kde¨vám formou fotoreportáže přiblížíme průběh vůbec první degustační soutěže u nás. Do té doby vám přeji mnoho úspěchů a spoustu dobrých piv při vašich domácky pivovařících experimentech.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 16 komentářů, poslední komentář: 27.06.2005 08:03 Komentovat
Nerez kotel Zdenda27.06.2005 08:03
Doporučuji shánět nerez kotel a hrnce k vaření piva v domácích podmínkách na www...
nerez army kotel 100 l a víc ztmk20.06.2005 12:03
To VIKTOR (27.05.2005 08:39): můžeš mi, prosím, napsat (e-mail nebo tu) adrsu toho army...
ad Nerez pivovarek George28.05.2005 10:38
Díky za tip! To je výborný nápad. Protože kvalita varný nádoby se nedá obejít. Mám to...
Nerez pivovárek Viktor27.05.2005 08:39
Projížděl jsem Pardubicemi ve směru na Chrudim a na konci Pardubic je bazar s vojenskou...
víte kolik stojí nerezový 30 l hrnec?? George02.05.2005 21:34
Pánové, dámy (možná bude i nějaká dáma), pořád koumám jak se do toho pustit, a tak...
ad..ad...ad..přepis přednášek Jan02.05.2005 14:11
Skvělý nápad, snad nenarazí na nějakou byrokracii typu autorských práv či tak něco....
vyškoleni na "PIVOVARNICKÉHO SLADKA" George01.05.2005 11:31
Nevíte někdo, zda je možné se nechat vyškolit, zaučit, ... "weekendově" na...
kvasnice čačo30.04.2005 05:49
cafko čoskoro by mala firma Polly začať predavať sladové koncentráty od firmy coopers a ako...
Vyhledávání