úvod
homepage

Kam na pšeničné pivo? Do Die Weisse! vytisknout článek

Přidáno: 4. května 2005  •  Autor: Jiří Kaňa
průměrné hodnocení Hodnocení: 1 hodnotících Hodnotících: 7 počet zobrazení Zobrazeno: 6606x

Když jsme se rakouských pivovarníků ptali, kam by nás poslali na dobré pšeničné pivo, odpověď byla jednoznačná - "Zkuste v Salzburgu pivovar Die Weisse".

No, pivovar... - s produkcí přibližně 3000 hl ročně spíš pivovárek. Přesněji řečeno, restaurační pivovárek. Polovina produkce se vypije hned na místě v pivním baru „Sudwerk“, druhá je prodána ostatním zájemcům.


Upomínky na historii pivovaru (Zdroj: http://www.salzburgerweissbier.at).

Historie pivovaru se začíná psát od začátku minulého století, kdy jej po svém návratu z jižní Afriky založil dobrodruh Adelbert Behr. Dnes na vás při návštěvě podniku dýchne trocha historie snad jen tehdy, pokud se u baru ohlédnete a popatříte na původní měděnou varnu.



Pohled z pivnice na varnu.

Jinak se jedná o veskrze moderně zařízenou pivnici, restauraci, pivní bar – jak chcete. Ostatně i ta zmiňovaná 100 let stará varna je jen slupkou, pod níž se skrývá modernější zařízení z Bavorska.



Pohled od varny do pivnice "Sudwerk".

My měli možnost nahlédnout i do útrob pivovaru. V pivovaru se vaří pouze svrchně kvašená pšeničná piva za použití 50% pšeničného a 50% ječného sladu. Chmel se používá německý, voda vodovodní.Vaří se dvourmutově.

Technologie vaření pšeničného piva je poněkud odlišná od technologie, na jakou jsme zvyklí v klasických českých pivovarech. Její specifika jsou velmi dobře popsána ve starším článku Jana Šuráně.



Drobná výstavka surovin pro návštěvníky.

Var v Die Weisse probíhá třikrát týdně, když je fofr, tak i čtyřikrát. Provoz pivovaru zajišťují tři pracovníci.



Hlavní kvašení probíhá v těchto nádobách (v pivovaru jsou 3).


Kontrola teploty při hlavním kvašení aneb demonstrace toho, že svrchní kvašení probíhá při vyšších teplotách. Nejnižší teplota je v nádobě, která je momentálně prázdná.

Lahvové pivo dokvašuje v lahvích. Výsledkem je nefiltrované a nepasterované pivo s tříměsíční zárukou.



Pivo dokvašuje v lahvích. V nich se také průběžně měří tlak (stupnice tlakoměru na obrázku je v barech).

Co všechno můžete z místní produkce ochutnat? V točené podobě světlé a tmavé pšeničné pivo, v lahvové jen světlé. Na Vánoce se vaří ještě světlý bock.



Asistent sládka a náš průvodce.

Místní pšeničné pivo je vynikající lahůdka. Krásně voní po banánech a alespoň mně připadalo mnohem chutnější a plnější, než třeba masově rozšířený Erdinger.

Zaujalo nás, že si hosté v "Sudwerku" poměrně často objednávají lahvové pivo. Prý je to hlavně pro tu radost z otevření patentního uzávěru natlakované lahve.

Až se někdy dostanete do Salzburgu, návštěvu pivovaru Die Weisse určitě nevynechejte. V našem plánovaném pivně-turistickém zájezdu za rakouskými pivy ji nevynecháme ani my.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání