úvod
homepage

Hledá se pět degustátorů. Značka: rychle. vytisknout článek

Přidáno: 12. dubna 2005  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,67 hodnotících Hodnotících: 3 počet zobrazení Zobrazeno: 4418x

Protože se nám blíží první degustační soutěž homebrewingu, vyhlašujeme konkurs na degustační komisi. Degustační zkoušky netřeba, účast na našich moderovaných degustacích výhodou.

Takovýmto či nějakým podobným způsobem by mohl znít inzerát v tisku. Protože však času moc nezbývá, musíme si vystačit sami s naším webem.

Tak jak jsme anoncovali v našich dřívějších článcích (například ZDE) o plánech s homebrewingem, vždy v nich figurovala degustační soutěž. A také jsme opakovaně vytrubovali do světa, že část degustační komise budou tvořit naši čtenáři, kteří se pravidelně účastní našich moderovaných (anonymních) degustací. Ba co víc, pro zájemce o účast v hodnotící komisi jsme si dokonce vymysleli, že uspořádáme speciální školení. Vždyť to jsou právě oni, kdo má o pivo největší zájem. A i když se toto školeníčko se závěrečným přezkoušením a udělením certifikátu o degustačních schopnostech v žádném případě nemůže rovnat tomu, které je udělováno ať už VÚPS nebo ČOI, měli jsme za to, že by to pro mnohé čtenáře byl impuls k tomu, aby se problematikou piva zabývali hlouběji. Vždyť nakonec je homebrwing o pivu, které vaří „veřejnost“, tak by ho i ona konec konců měla i hodnotit.

Ale zpátky na zem. Uběhla notná dávka času a my jsme pořád na začátku. Speciální školení se nám zorganizovat nepodařilo, naše plány dostaly povážlivou trhlinu. Přesto si myslíme, že ti, kteří vícekrát absolvovali naše degustace, mají předpoklad úspěšně zvládnout sobotní nulté degustační klání homebrewingu, a sice na straně degustační poroty.

Tudíž se tímto obracím na zájemce z řad našich čtenářů o účast v degustační komisi. Hledáme pět dobrovolníků, kteří se s námi tuto sobotu 16.4. pokusí úspěšně zrealizovat první degustační soutěž tohoto druhu u nás. A co zájemce o účast čeká? Sobota strávená se stejně „postiženými lidmi“, tedy těmi, kteří mají pozitivní vztah k domácímu vaření piva. Vašim úkolem bude určit které z piv v kategorii „Světlé pivo českého typu“ má na to, aby reprezentovalo český homebrewing na největší degustační soutěži světa – National Homebrew Competition (link ZDE). Druhá kategorie, „Open category“, bude hodnocena profesionálními degustátory společně s homebrewáři.

Podstata zadání vašeho úkolu je jednoduchá – bude vám předloženo pět vzorků světlých piv českého typu. Budete mít přesně stanovený čas na jejich odegustování a určení si pořadí jednotlivých vzorků. Celkové pořadí se určí prostým součtem pořadí vzorků u jednotlivých degustátorů. Pro případ, že by bylo do soutěže přihlášeno vzorků více, vytvoříme druhou degustační skupinu z řad homebrewářů. Potom by degustační soutěž proběhla dvoukolově. První skupina degustátorů z řad našich čtenářů by hodnotila polovinu vzorků a druhá skupina degustátorů – homebrewářů zase tu druhou. Nejlepší piva z obou částí by se znova hodnotila ve finálové skupině. Degustátoři ve všech degustačních kolech určují celkové pořadí, ne číselné hodnocení jednotlivých vzorků. A jak jsem již uvedl v perexu, výhodu pro zařazení do degustační komise mají ti, kteří se jednou či vícekrát zúčastnili našich degustací. Na závěr ještě jedna důležitá informace. Ti, co by chtěli zasednout v degustační komisi, nechť nám pošlou email na adresu redakce@svetpiva.cz.

Ještě jednou se vám, naši milí čtenáři, omlouvám za pozdní publikování tohoto článku, či jakéhosi inzerátu, a také za to, že ne vždy máme možnost dotáhnout věci do úplného konce. Chybami se člověk ale učí a proto nám nezbývá než doufat, že příště to bude lepší.

Těšíme se na setkání s vámi tuto sobotu v hospodě V cípu v ulici V cípu.

PS: teď mě napadá, že máme pro vás ještě dvě lákadla. Za prvé je to ceník surovin a nezbytností pro úspěšný homebrewing, který bude poprvé prezentován právě na sobotní akci. A za druhé budete moci poprvé vidět malý putovní pivovárek s varnou na 35 litrů.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 3 komentáře, poslední komentář: 06.03.2006 15:24 Komentovat
Aha Adam06.03.2006 15:24
Aha, nadpis jak kráva a já si ho sotva všimnu. Jestli to nebude těma pivečkama co jsem...
Kdy a kde? Adam06.03.2006 15:20
Kdy a kde se koná soutěž? Rád bych se přišel podívat a ochutnat. Děkuji Adam
Mám já to smůůlu ....(( PX12.04.2005 14:18
Zrovna jedu na celý výkend na Moravu, na pro mě velice důležitou akci. Kdyby se to konalo...
Vyhledávání