úvod
homepage

Kam v září na zahraniční pivní festivaly vytisknout článek

Přidáno: 19. srpna 2004  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,11 hodnotících Hodnotících: 10 počet zobrazení Zobrazeno: 5402x

Prázdniny jsou pomalu za námi, ale i září je měsíc vhodný k poznávání jak domácích, tak i zahraničních míst. Pro ty co vyjedou za hranice naší země máme pár typů, jak nezůstat bez svého oblíbeného piva.

Přednost dostane severoamerický kontinent. A to z jednoho prostého důvodu - tamní pivní trh je našimi pivaři ještě více opomíjený a opovrhovaný než ten evropský.

11.-12.9. Great Canadian Beer Festival
Kvůli počasí byl tento největší kanadský pivní festival přesunut na dřívější termín (dříve až konec listopadu). GCBF nabízí to nejlepší, co Kanada může pivnímu světu nabídnout. A že toho není málo, o tom vás může přesvědčit článek o kanadském pivu, který budeme publikovat zítra.

25.9. World Beer Festival
jednodenní akce, kde si za jednorázové vstupné 25 USD můžete ochutnat na 300 piv z celého světa. Pokud tedy cestujete po Východním pobřeží Spojených států a nemáte to daleko do Severní Karolíny, ani na chvilku neváhejte. Tuto akci totiž organizuje jeden z nejrespektovanějších periodik v pivovarnické branži - časopis All About Beer.

30.9-2.10. Great American Beer Festival
Před více jak dvaceti roky jen 8 pivovarů a na 800 návštěvníků. Nyní přes 300 pivovarů a na 40 tisíc pivopoznání chtivých zájemců. Řeč je o ničem menším, než o největším americkém in-door pivním festivalu v USA v Denveru. "Mile High City" má s nadmořskou výškou 1 600 metrů v září velice příznivé klimatické podmínky, takže volné místo v kufru, kde budete mít jen kraťasy a trika, můžete v pohodě zaplnit speciály z celého světa. Jednotné vstupné 30 vám umožní ochutnat na stovky piv - ať už podle regionu,nebo podle pivních kategorií. K dispozici dostanete sice jen plastovou degustační skleničku a potom 1 dcl od jednotlivého piva, ale i tak vzhledem k velkému množství vzorků budete rádi, pokud zvládnete dvě tři kategorie.

Ani Evropa však nechce zůstat pozadu. Podle časové posloupnosti můžete navštívit Brusel, Stockholm a Mnichov. Každá přehlídka má svá kouzla, ale i věci, které mohou odradit.

3.-5.9. Brusel BeerWeekend
Tento festival naláká kromě milců belgických pivních speciálů i příznivce architektury. Pivní přehlídka se totiž koná v samotném centru Bruselu na náměstí Grand Place, v téměř až kýčovitě krásném prostředí okolních historických budov. Doporučuji shlédnout zejména páteční přijímání nových členů do stavu pivovarského.

19.-21.9. + 26.-28.9. Stockholm
SBF má zase tu výhodu, že se tu kromě pivní přehlídky zároveň koná i přehlídka whisek. A komu by snad nezachutnala široká paleta skandinávských pivovarů, může skončit u stánků českých pivovarů, kterých každoročně najdete několik.

18.9-3.10. Oktoberfest
Největší z největších s tradicí již od roku 1810, kdy se ženil Korunní Princ Ludwig. A kdy bujará oslava probíhala za branou města, která dala vzniknout pivním slavnostem. Tato má však pramálo společného s pivní kulturou. Několik obrovských pivních stanů pro tisíce lidí, kožené "padací" kraťasy a nezbytná hučka, hlasitý zpěv (či pokus o něj), litrové tupláky ( místní číšnice jsou pověstné svojí silou a šikovností - naráz unesou až deset takových tupláků), 6 miliónů návštěvníků, 6 Euro za pivo a 6 prezentovaných pivovarů (podle tradice smí být přítomny jen pivovary z Mnichova a okolí).
Úchvatná akce pro ty, kteří si nastřádali nějaké to Euro a hodlají se vrátit do dob socialistického bohapustého chlastání. Pro pivní fajnšmekry pouhá pivní zhůvěřilost, která nemá s pivem moc co do činění. A pro ty, co si chtějí u piva procvičit němčinu, ztráta času. To si spíše zajděte ke Flekům v Praze. V době letních měsíců umějí němečtí turisté navodit podobnou atmosféru a možná vás to vyjde i levněji.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 1 komentář, poslední komentář: 26.08.2004 16:11 Komentovat
Bierbörse Borowiec26.08.2004 16:11
Kdo si chce udělat lepší představu o německém pivu a nechce projezdit tisíce kilometrů...
Vyhledávání