úvod
homepage

Pivovarské slavnosti v Lounech vytisknout článek

Přidáno: 6. června 2004  •  Autor: Jiří Kaňa
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,83 hodnotících Hodnotících: 11 počet zobrazení Zobrazeno: 7333x

V sobotu 15. května proběhly v Lounech pivovarské slavnosti. Protože mám rád lounské pivo a místní pivovar jsem dosud nenavštívil, nechal jsem se zlákat.

Nepříjemné překvapení čekalo hned u vstupu do areálu pivovaru. Věděl jsem předem, že se za vstup bude platit 60 Kč. U pivních slavností pořádaných společností Drinks Union (DU) v minulých letech však bývalo dobrým zvykem, že v ceně bylo několik piv „zdarma“, k tomu případně drobný suvenýr. Tak třeba loni jsme ve Velkém Březně dostali 3 piva plus odznáček. Letos v Lounech překvapivě nic. Ne že bych se neobešel bez tří piv a nějaké té klíčenky, přijde mi ale přece jen zvláštní platit vstupné na propagační akci. Dovedete si představit nějakou jinou továrnu, za jejíž návštěvu v rámci reklamní akce věrní zákazníci rádi zaplatí? Kolikrát jste takhle byli v nějaké slévárně, cukrovaru, čokoládovně nebo mlékárně? A tam si radostně za o něco mírnější cenu koupili kupříkladu ještě teplý odlitek, homoli cukru, sáček pralinek, případně sklenici neodstředěného mléka? U pivovaru to ale překvapivě funguje. My pivaři budeme zřejmě přeci jen trochu nestandardní.
 Vstup na slavnosti.
Vstup na slavnosti.

My, co máme k pivu a věcem kolem něj nestandardní vztah, si také občas rádi koupíme půllitr s logem, případně jiný upomínkový předmět. Z pohledu přísně racionálně uvažujícího člověka je to leckdy až na hranici fetišismu. V Lounech se mi zpočátku zdálo, že si od pivních fetišistů zachovávají zdravý odstup. Stánek se suvenýry jsem totiž nikde neviděl. „No jo, my jsme zapomněli na propagaci. To je chyba...“, pravil překvapeně jeden z pořadatelů, když jsem se sháněl po skle. Takže jsem si půllitr nekoupil, což bohužel znamenalo spokojit se s pivem z kelímku.

Další zklamání mi způsobila absence kvasnicového piva. Je ale pravda, že čepování kvasnicového piva nebylo nikde inzerováno. Takže mě spíš zklamaly mé nenaplněné představy. Škoda, kvasnicové lounské pivo bude jistě neobyčejně lahodné.

Jinak ale akci považuji za zdařilou. V prostoru před pivovarem byl dostatečný počet výčepních míst, nikde nebylo třeba stát delší frontu. Když kolem 15. hodiny začalo mírně pršet, bylo k dispozici dost lavic pod plátěnými přístřešky. Také bych rád pochválil hygienické zázemí. Počet chemických záchodků byl dostatečný, zákoutí s nimi bylo doplněno i mobilní umývárnou. Novinkou, tedy alespoň pro mne, byly mobilní pisoáry. Zejména pro pivní slavnosti je to velmi praktické zařízení.

 Zájemci o exkursi se shromažďují.
Zájemci o exkursi se shromažďují.

Líbila se mi také organizace exkurze. Hosteska vodila menší skupinky návštěvníků po jednotlivých provozech, kde si je přebírali místní zaměstnanci, tedy lidé, kteří své práci rozumí a dovedou zasvěceně zodpovědět nejeden dotaz. Ani mi příliš nevadilo, že nám neukázali spilku a stáčírnu.

 Když je žízeň větší než ty, je načase vyhledat odbornou pomoc...
Když je žízeň větší než ty, je načase vyhledat odbornou pomoc...
 Současná vizuální prezentace lounského piva mi připadá velmi zdařilá. I slogan
Současná vizuální prezentace lounského piva mi připadá velmi zdařilá. I slogan

Bylo postaráno i o kulturní vyžití a zábavu. Zábava se bohužel většinou omezila na tradiční „nápadité“ soutěže typu „největší pivní břich“. Nechyběla tradiční atrakce akcí pořádaných DU, totiž cyklista Šimůnek.

 Mírně paranoidně viděno to tady vypadá na výchovu budoucích konzumentů. V kelímku je samozřejmě limonáda
Mírně paranoidně viděno to tady vypadá na výchovu budoucích konzumentů. V kelímku je samozřejmě limonáda

Produkce umělkyně, která si říká „Verona“, mě nijak neoslovila, stejně tak jako kapela přehrávající tzv. „osvědčené hity“. Nutno ovšem uznat, že je alespoň nijak výrazně neprznila. A lidé vypadali s hudbou spokojení. Zajímavé bylo vystoupení kapely „Točílas“, která předvedla svěží, odvázaný a poněkud nekonvenční bigbít. Její produkce byla bohužel po půlhodině přerušena kvůli soutěži v rychlosti pití piva. Po soutěži jsem se již nedočkal. Škoda. I když uznávám, že většině návštěvníků možná ani příliš nechyběla...

 Točílas. V pozadí chmelnice.
Točílas. V pozadí chmelnice.

Je načase zmínit se o pivu. To bylo samozřejmě skvělé. Z produkce lounského pivovaru bylo možné ochutnat světlou a tmavou desítku (10 Kč) a světlý i tmavý ležák (12 Kč). Za velmi chvályhodné považuji představení i jiných piv koncernu DU. 11% Zlatopramen určitě nebyl pro většinu návštěvníků ničím novým, zato s kutnohorským ležákem se v Lounech nejspíš běžně setkat nelze. Chyběl jen Březňák. Přiznám se, že mi Dačický chutnal přece jen o maličko víc, než Louny. Ty byly ale také vynikající.

 Místa k sezení bylo dost.
Místa k sezení bylo dost.

Na pivovarských slavnostech jsem se znovu přesvědčil o tom, že koncern DU disponuje mnoha výbornými pivy. A byla by velká škoda, kdyby jedno z nich (byť chutné) bezhlavě prosazoval na úkor ostatních. Nebo snad máte nějaké závažné signály, že se tak děje? Případně jsou vaše dojmy z lounských pivovarských slavností jiné, než autorovy? Budeme rádi, když se o ně s námi podělíte v diskusi.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 6 komentářů, poslední komentář: 22.06.2004 09:21 Komentovat
Odpovědi na otázky položené v reakcích na článek Jiří Štesl, ředitel marketingu pivovarnické skupiny Drinsk Union22.06.2004 09:21
Zlatopramen 11 se v kutnohorském pivovaru nevaří. Vaří se a vždy se vařil pouze v pivovaru...
k pohledu pořadatele Jiří Kaňa16.06.2004 15:44
Děkuji za reakci. Těší mě, že se můj příspěvek k lounským slavnostem dostal až k těm...
Zhodnocení Pivovarských slavností v Lounech z pohledu pořadatele Jiří Štesl, ředitel marketingu pivovarnické skupiny Drinks Union16.06.2004 15:12
Chtěl bych reagovat na recenzi Pivovarských slavností v Lounech. V úvodu mého příspěvku...
Louny Jedenáctka světlý ležák Petr Sitař08.06.2004 10:21
Tu to neděli (6.6) jsem se s mojí drobotinou podíval na pouť v Třebízi nedaleko Loun....
14% Březňák Jiří Kaňa07.06.2004 15:12
Mě by zas zajímalo, jak je to s kutnohorským pivovarem a 14% Březňákem. Podle tvaru etiket...
Drinks Union a pivo Roman Holoubek07.06.2004 07:36
Lounské je skvělé, jen mne mrzí, že kvůli Zlatopramenu přestali vyrábět svou báječnou...
Vyhledávání