úvod
homepage

PIHA 2012 vytisknout článek

Přidáno: 15. října 2012  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 8319x

Tak i letos se o první prosincovou sobotu sejdou domovarníci z celé republiky na dalším ročníku degustační soutěže jejich doma uvařených piv.

Je tu podzim, kvapem se blíží měsíce zimní a doba zvýšené homebrewářské aktivity. A také pravidelného setkání domovarníků v Praze.

Zachována zůstane tradice prvních prosincových sobot, kdy se již tradiční setkání homebrewářů koná. Ta letos připadá hned na první prosincový den, tedy 1.12.12. I místo zůstává stejné, tedy Vyšší odborná škola ekonomických studií a Střední průmyslová škola potravinářských technologií, zkráceně Podskalská (web).

Nemá cenu měnit i čas zahájení – dverě školy se otevřou kolem deváté hodiny dopolední, zahájení vlastní degustační souteže se plánuje na 10:15. Chystají se pro vás i semináře, kde se ještě čeká na potvrzení některých přednášejících. Jejich seznam a náplň přednášek zde bude v brzké době představen v samostatném článku.

Zůstává i zpoplatnění vstupného a zápisného za vzorek do degustační soutěže a to na úrovni loňského roku – 100Kč za vzorek piva do degustační soutěže, vstupné 100kč pro příchozí, polovinu pro ty, co přihlásili pivo do soutěže. Zůstávají stejné i kategorie, i když jsem měl nutkání vyhlásit kategorii „Bohemia/czedch pale ale/IPA“. Ale co není letos, může být příští rok.

Vypsané kategorie na letošní rok:

 

    • I. světlá piva českého typu do 12,99 % EPM

    • II. světlá piva českého typu nad 13,00 % EPM

    • III. tmavá a polotmavá piva českého typu

    • IV. pšeničné pivo bavorského typu

    • V. svrchně kvašená piva typu ale bez rozdílu pivního stylu

    • VI. ostatní spodně kvašená piva bez rozdílu pivního stylu

Doposud se zde psalo o tom, co funguje či zatím fungovalo. Poučením z loňského roku se zavazujeme k následujícímu:

  • máme domluveno na dvacet degustátorů z růných oborů – sládci, degustátoři, chmelaři, sladovníci. Lidí je dost, neměla by tedy nastat situace z loňského roku, kdy jste se hlásili na poslední chvíli a degustátorů bylo zoufale málo

  • letos dojde i na vloni slibovaný „stůl degustátorů“, kde se můžete mimo soutěž poradit se zkušenými odborníky co vylepšit na svých výtvorech

  • první místa jednotlivých kategorií budou na webu do nedělního večera

  • celkové výsledky rozešleme jednotlivým přihlášeným domovarníkům do týdne od soutěže. Jak již bylo uvedeno, lidí je dost, proto doufám, že budou mít i čas a chuť vaše piva hodnotit nejen číselně, ale i slovně. Minimálně je k tomu budeme intenzívně nabádat:)

  • tak jako v předešlých ročnících i letos nejlepší tři domovarníci v kategorii obdrží diplom, první v dané kategorii pak kilo chmele dle svého výběru od firmy Bohemia Hop

  • i letos Pivovar Svijany nabídl analytické hodnocení vašich vzorků.

 

Aby setkání domovarníků i vlastní degustační soutěž měla hladký průběh, chtěl bych vás požádat o následující:

    • uzávěrka přihlášek bude týden před vlastní soutěží, to jest sobota 24.11. Samotné vzorky můžete nosit do středy 28.11. do pivotéky Pivní rozmanitost na Žižkově. Kdo nebude chtít vzorky poslat poštou nebo přinést do pivotéky, může je přivézt v sobotu s sebou přímo na akci. Předat je bude možné do 9:45. Pak bude přebírka uzavřená. Samozřejmě za vzorky donesené v sobotu si ručíte sami. Ostatní vzorky budou přivezeny z našeho skladu s chladícím boxem v sobotu ráno.

    • přihlášky na degustační soutěž se posílají emailem na piha@homebrewing.cz. Zde uveďte své jméno a příjmení (pokud v případě umístění chcete uvést na diplom více jmen, napište je do přihlášky), kategori a jméno piva
    • letos nebude možné vzorky měnit. Vyhneme se tím zbytečným průtahům při zahájení vlastní degustace. Myslím si, že už týden předem musíte vědět, jestli se vám povedl lépe ležák než například weizen

    • v sobotu už nebude možné piva nejen měnit, ale ani přihlašovat. Co nebude přihlášeno do soboty 24.11., nebude bráno v potaz

    • každá láhev musí být označena hůlkovým písmem, kde bude uvedena kategorie, kam přihlašujete své pivo, vaše příjmení a jméno/ název piva. Vaše etikety jsou sice většinou velmi povedené, nicméně je občas velice složité luštit název piva:)

    • Žádám všechny, kdo vzorky pošlou nebo je přinesou, aby jednu lahev označili krom kategorie a jména i heslem Svijany. Právě tato láhev bude odvezena do pivovaru Svijany na analýzu

    • k vlastnímu průběhu soutěže – prosím o zachování klidu v budově – pořád se jedná o školu a nejspíš zde bude souběžně probíhat i další výuka či kurz

    • domovarníci vykazující známky podnapilosti budou požádáni, aby opustili prostory školy. Je hloupé, když někteří z vás, a opravdu se pár takových vloni našlo, kteří již v jedenáct hodin nebyli schopni v důsledku konzumace doneseného piva komunikovat. Chápu, že někteří se shledáte po roce, ale beret vše prosím s mírou

    • vyhlášení výsledků proběhne po zevrubném úklidu prostor prvního patra školy, kde celá akce proběhne. Po nás se již neuklízí, tudíž v pondělí studenti nastoupí do takových prostor, jaké jim v sobotu odpoledne zanecháme. Ideální stav by byl, kdyby si každý odnesl to,co si s sebou přinesl. K dispozici vám budou opět plastové pytle pro jednodušší manipulaci s odpady

    • Jako vloni, tak i letos platí zákaz vstupu do učebny, kde se budou připravovat vzorky na degustační soutěž. Letos s tím rozdílem, že soutěž bude opravdu ukončena, jestli bude tento zákaz porušen. Zbylé vzorky budou nabídnuty po skončení soutěže k vypití a rozebrání domů.

Myslím, že jsem se poučil z loňského roku a budu se snažit napravit to, co se vloni nepovedlo. Doufám, že mi s tím pomůžete a to nejen morálně, ale jak se někdo vloni nabízel, tak i pomocnou rukou. Každá „ruka a noha“ bude dobrá:).

To by tedy bylo k základním informacím. Ostatní věci a informace jako jsou přednášky, degustující a dalí podrobnosti o akci a degustační soutěži se budou zveřejňovat postupně tak, jak buidou známy. Tak nezbývá než popřát všem šťastnou ruku při vaření a těším se na setkání první prosincovou sobotu na stejném místě jako v letech předešlých.

Dej Bůh štěstí.

PS: Stanovy soutěže (soubor Word, otevře se v novém okně).

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 7 komentářů, poslední komentář: 09.11.2012 19:11 Komentovat
Re: vzorek pro analytiku pivař09.11.2012 19:11
Přesně, radši si pívo vychutnam a kolik má přesně EBC a % alkoholu mě už tolik nezajímá.
vzorek pro analytiku Fenol08.11.2012 23:48
Pokusím se rozdmýchat diskuzi na téma analytického vzorku vyžadovaného stanovami soutěže....
Re: Objem vzorků Luděk20.10.2012 12:50
Stanovy soutěže PIHA 2012, bod 12 (je to ve wordovské příloze na konci článku, ale asi...
objem vzorků Strejda19.10.2012 18:25
Kolik a jaký celkový objem budeme muset dodat? Bude to jako minule aspoň 2 láhve a nejmíň...
Re: Pomoc Honza Kočka18.10.2012 17:19
diky moc:) Muzete mi napsat na piha@homebrewing.cz? Jeste jednou diky...
+ bobo wbm16.10.2012 19:48
V neposlednom rade aj propagácia akcie medzi slovenskými domovaričmi :)
Pomoc bobo wbm16.10.2012 19:46
Tak, ako som deklaroval minulý rok, som ochotný pomôcť nie len morálne, ale aj prakticky,...
Vyhledávání