úvod
homepage

White labs vytisknout článek

Přidáno: 16. srpna 2012  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 6270x

Návštěva jednoho ze tří největších producentů pivovarských kvasnic ve Spojených státech.

Účast na degustačních akcích člověku krom diskuzí s degustátory z celého světa dává možnost i během doprovodných akcí poznat místní nejen pivovary, ale třeba i výrobce kvasnic, jak tomu bylo nedávno v San Diegu.

Tam se začátkem května konala největší letošní pivní degustační akce pod názvem Světový pivní pohár, které se zúčastnilo několik set pivovarů z celého světa. Ty dodaly na tři tisíce vzorků(jak to dopadlo, si můžete přečíst ZDE). Akci pořádá americká organizace Brewers Association každé dva roky ve velkém americkém městě, předloni to bylo v Chicagu a skládá se ze tří částí – degustační soutěže, Brew Expa(něco na způsob bývalého Pivexu, jen větší:) ) a Craft Brewers Conference.

Doprovodný program čítá mnoho akcí, zde například úvodní party konaná v místní ZOO, nebo návštěvy regionálních pivovarů a s pivem spjatých míst. Tím bylo právě krom jiných i již zmíněné sídlo firmy White Labs.

Firmu založil Chris White, který se v mládí věnoval homebrewingu. Po kurzu, který vedl Yuseff Cherney, vrchní sládek pivovaru Ballast Point (a kterého čtenáři serveru můžou znát jako autora piv Sumeček a Quarterback(PivovarKocour Varnsdorf)) se dohodli, že zkusí připravit první kmen, California ale.

Dílo se zdařilo, Yusuff se pak dál věnoval sládkování a Chris se opřel do kvasnic. Několik pětiletek později stojím před moderní budovou nedaleko San Diega, kde již velká firma White labs pořádá party. Na uvítanou nás čeká bar s mnoha kohouty, z kterých se čepují piva rozličných stylů a kdy u některých piv je vícero variant s použitím různých kvsnic. Takže můžete vesele srovnávat a ochutnávat, jak se který kvasný kmen hodí k dané pivní kategorii.

Pak už následují laboratoře, sklady a obrovské klimatizované prostory, kde si vesele kvasí desítky kvasných kmenů, které má firma white Labs běžně v nabídce. Krom těchto vám však na objednávku připraví i mnoho(když se zde řekne mnoho, myslí se stovky) dalších variant, ostatně stačí se podívat na jejich WEB.

Malinkatý výsek z této záplavy rozličných kmenů si nyní můžete koupit u pivotéky Pivní rozmanitost. Doufáme, že budou v nabídce dlouhodobě, problém je však logistika a vysoká cena dopravy. Mnozí z vás si už tyto kvasnice objednáváte u zahraničích serverů, kde se díky odbytu nemusí bát objednávat velká množství kvasnic a tím srazit cenu dopravy na přijatelnou úroveň.

Další alternativou je pak nákup živých kvasnic v provedení Petra Šlezara, který má v nabídce krom ležákých kvasnic i základní ejlové, stoutové a pšeničné. Třeba se jednou o něm bude mluvit a psát jako o největším výrobci kvasnic Východního bloku nejen pro homebrewáře:). Do té doby si domovarník musí vystačit s občasnou dodávkou zahraničních výrobků(White Labs, Wyeast) či objednávkou v zahraničí, případně bude muset vzít za vděk i sušenými kvasnicemi.

Ale díky vzrůstající základně homebrewářů se dá očekávat, že se i u nás najde firm, která bude živé kvanice nabízet nejen pivovarům. Bylo už hůř, snad může být jen líp. Chris White asi také na začátku netušiil, že jednou z něj bude firma s mnoha zaměstnanci a honosným sídlem.

A jak potřebu živých kvasnic nejen pro ležáky řešíte vy?

PS: Fotek je spousta, jen nemůžu najít foťák.

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání