úvod
homepage

Ohlédnutí za Kosteleckým Chmelovárkem 2012 vytisknout článek

Přidáno: 7. července 2012  •  Autor: Petr Měrka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 6020x

Ohlédnutí organizátora bohulibé domovarnické akce a zamyšlení nad jejím průběhem.

Je to už více než dva měsíce, co jsme se rozloučili s posledním účastníkem třetího ročníku skromné akce, kterou honosně nazývám mezinárodní konferencí. Ano, celé dva měsíce mi trvalo než jsem zpracoval a dokončil, případně nechal zpracovat a dokončit všechny materiály a výstupy, které jsem nasliboval zveřejnit.

Je tedy nejvyšší čas střízlivým pohledem zhodnotit klady i zápory, jedněch se přidržet a těch druhých pro příště vyvarovat.

Jedno je jasné – Chmelovárek 2013 bude a to v přibližně stejném termínu a na stejném místě. Vše upřesním nejpozději do konce roku a zveřejním obvyklým způsobem.

Servis – možnosti jsou dány prostorem, předpokládám že 10 výčepů, kuchyně s gulášem a gril na nádvoří musí stačit, k pilování tak zůstávají jen detaily.

Degustační soutěž – zde nastal oproti minulým ročníkům asi největší posun a letošní model pravděpodobně zachováme i pro ročníky příští. Opět tedy budou čtyři kategorie a omezený počet vzorků na účastníka.

Doufám že se nám podaří znovu zajistit stejně kvalitní jádro degustační komise, ideálně ve stejném složení. Kombinace degustátorů serveru pivnirecenze.cz a Martina Jaroška doplněných vybranými účastníky akce se ukázala být dobrým řešením.

Druhá rovina degustačního klání – komentovaná ochutnávka samotnými účastníky už tak dobře nedopadla, uvolňování vzorků do oběhu nebylo úplně ideální a ani zájem o vzorky nebyl takový, jaký by si zasloužily. Snad kvůli neobvyklé přízni počasí se ke konci velká část účastníků přesunula na nádvoří, kde se poblíž grilu oddávali diskuzím a volné zábavě.

Přednášky – myslím si, že se letos podařilo zajistit velmi slušné příspěvky. Především ta první (belgická klášterní piva) bude v dalších ročnících hledat konkurenci jen stěží. Na druhou stranu s postupujícím časem zřejmě opět vlivem počasí opadala pozornost a ukázněnost účastníků , takže přednášející měli problém se prosadit přes rostoucí hluk v sále. K tomu se vázalo také nejvíce stížností účastníků, v některých momentech byly poslední přednášky hodně špatně srozumitelné.

Pro příští ročník bude tedy bezpodmínečně nutné upravit program tak, aby se přednášejícím dostalo náležité pozornosti a zvolit vhodnější způsob uvolňování vzorků k volné degustaci.

Dokumentace – protože jsem četné dotazy na seznamy degustovaných vzorků a další podrobnosti odkazoval na pozdější dobu (po jejich zpracování), nezbývá mi než učinit daným slibům zadost.

Na stránkách našeho občanského sdružení http://www.kostelan.mzf.cz/kostelecke-chmelovarek/kostelecke-chmelovarek-2012/ už visí naskenované nejen seznamy vzorků v jednotlivých kategoriích, ale i degustační archy s poznámkami jednotlivých porotců.

Nejlepší z nejlepších
Nejlepší z nejlepších

Jako bonus na stejné stránce najdete s laskavým svolením přednášejících videozáznamy všech přednášek, doplněné originálním zvukem bez rušivého hluku. Zároveň jsou na nich s umístěny odkazy na několik fotogalerií a odkazy na nám známé články o akci.

Děkuji všem za trpělivost, po příštím ročníku se pokusím vše zpracovat o nějaký ten týden dříve a těším se na další setkání na Kosteleckém chmelovárku, nebo na jiném setkání domovarníků

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání