PIHA 2011 Aneb jak to vše dopadlo
Hodnocení: 1 Hodnotících: 1 Zobrazeno: 7725x
Když by člověk bral v potaz zájem o degustační soutěž domovarníků, musel by nabýt dojmu, že příští rok bude Rokem D.
Nejspíš se tomu tak nestane, ale vzorky které jsem měl možnost ochutnat, ve mně vyvolávají naděje a optimismus. Jak se dá v mém případě předpokládat, jedná se zejména o kategorii svrchně kvašených piv, která letos byla opět „celoobjímající“, tedy že zahrnovala všechny možné kategorie – od stoutů přes piva IPA až po já nevím co. Optimismus proto, že do soutěže dodané vzorky byly více než dobré. A pokud se objeví vícero minipivovarů ochotných a odvážných ke spolupráci s domovarníky jako je tomu ve spojení Petr Buriánek/Zlý časy a Chýně, případně Antéňák a Žamberský kanec, můžeme se těšit na explozi chuťových vjemů a dojmů v našich končinách zatím neokoukaných.
Dojmů z degustačního klání domovarníků je samozřejmě víc, ale dovolte mi nejdřív omluvu.
Omluvu těm, kteří zaslali vzorky do soutěže a ještě neobdrželi výsledky. Není to samozřejmě úmysl, jen si život občas s námi tropí žerty a to co bylo léta zaběhnuté, najednou není a jedinec se musí přizpůsobovat realitě. To mě samozřejmě neomlouvá, jen se snažím naznačit, že okolnosti bývají občas silnější.
Ale zpátky k soutěži. Jak jsme uvedl v perexu, zájem o soutěž mě překvapil. Zejména kvůli tomu, že týden před uzávěrkou bylo přihlášených nějakých dvacet vzorků, aby se konečné číslo přehouplo přes stovku. A to bylo ještě odmítnuto několik zájemců z rozličných důvodů, číslo mohl o být o minimálně desítku vyšší.
Mé v podstatě podcenění, respektive neodhadnutí vašeho zájmu způsobilo málem kolaps celé degustace, neboť jsem nechtěl zvát příliš mnoho degustátorů na malý počet vzorků. Věřím, že deset odvážlivců nakonec soutěž oddegustovalo se ctí, i když to byl časově náročný program.
Věřím, že se semináře setkaly u vás se zájmem a ohlasem. Můj dík patří opět Petrovi Buriánkovi za přednášku o ochucených pivech, Petrovi Šlezarovi za téma kvasnice a dvojici Petrovi Fraňkovi (nakuřovaná piva) a Chrisovi Baerwaldtovi (Czech ale) nejen za seminář, ale i za připravené vzorky piv vlastní výroby k danému tématu. Přeci jen se poslouchá a diskutuje líp, pokud máte možnost i danou kategorii ochutnat.
Také bych chtěl všem poděkovat za větší disciplinovanost při ukončování letošní akce, kdy valná část z vás si dokázala po sobě i uklidit, což napomohlo k rychlejšímu opuštění pronajatých prostor potravinářské průmyslovky a doufám že i klidný návrat studentů do tříd na pondělní výuku. Bohužel i letos se stalo, že pár z vás již kolem jedenácté hodiny nebylo schopno komunikovat, což se dá vzhledem k převelikému množství lákadel v podobě vašich vlastních výtvorů pochopit, ale vzhledem k probíhajícím testům SCIO na jiném patře to vyvolává nevoli vedení školy do budoucna prostory na akce domovarníků pronajímat.
A jak to celé dopadlo?
Soutěžilo se v šesti kategoriích a jak se dalo očekávat, nejvíce nadupané byly kategorie světlý ležák českého typu a svrchně kvašená piva. Ale i o ostatní kategorie byl zájem a žádná se nemusela rušit.
Piva se hodnotila stupnicí 0 až 50 bodů, kdy 50 bodů bylo maximum. Číslo na konci řádku udává součet tří hodnotitelů daného piva.
I. Světlá ČS do12,99
1 Šidla Antonín Moč paní Hraběnky 107
2 Lopatka Václav St. Lopés světlé pivo 105
3 Salaba Jiří Zahradník 8% 97
Kraus Ondřej Ondráš 97
Zimmermann Jan Kobra 11° 97
II. Světlá piva ČS nad 13,00
1 Zimmermann Jan Chřestýš 13° 97
1 Černý Miroslav Leštinská 13° (letošní chmel) 97
3 Černý Miroslav Leštinská 13° (loňský chmel) 92
III. Tmavá a polotmavá piva ČS typu
1 Oppelt Jan Přívozský Šušťur tm. ležák 12° 95
2 Kružic Ľuboš Bystrický špeciál 16° 93
2 Kořínek Petr Pivkor tmavá 11° 93
IV. Pšeničná piva bavorského typu
1 Alexiu Chris a Alex Pšeničná Michaela 109
2 Vakula Ivan Vintoperk Weizen 13 98
3 Hanzel Dalibor Rauchweizen 13 94
V. Svrchně kvašená ALE
1 Fencl Tomáš Bambus Lemur IPA II 130
2 Lopata Agnieszka AIPA 15,5 Blg.6,4alg 124
3 Rail Evan Bohemia Oak-Aged Imperial Stout 122
VI. Ostatní spodně kvašená piva
1 Franěk Petr Icebok 118
2 Hudák Peter Zázvor 102
3 Franěk Petr Rauchbier 13° 87
ABSOLUTNÍ VÍTĚZ :
Fencl Tomáš Bambus Lemur IPA II 130
Doufám, že se vám i letošní ročník líbil a že se v houfném počtu přihlásíte i do ročníku dalšího. Samozřejmě se nebráním ani konstruktivním návrhům na vylepšení celé akce. Nebráním se ani případné pomoci z vaší strany s organizováním soutěže:).
Přihlášení domovarníci obdrží výsledky svých piv a celé kategorie, kam pivo nahlásili. Firmě Bohemia Hop zašlu emailové kontakty vítězů kategorií, budete následně osloveni s nabídkou vývěru kilogramu českého chmelu dle vašeho výběru. Výsledky analýzy vám zašlu po jejich obdržení z pivovaru Svijany.
Závěrem mi dovolte poděkovat firmám Bohemia Hop a Pivovaru Svijany za dodání cen, pivovaru Kocour za umožnění várky nejlépe hodnoceného piva napříč kategoriemi, Frantovi Frantíkovi za přípravu systému degustací vzorků, degustátorům za jejich heroický výkon a samozřejmě i
Vyšší odborné škole ekonomických studií a Střední průmyslové škole potravinářských technologií za umožnění pronájmu prostor.
Dej Bůh štěstí.
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 35 komentářů, poslední komentář: 10.10.2012 19:32 | Komentovat |
Re: PIHA 2012 Petr Měrka | 10.10.2012 19:32 |
---|---|
Špica doufám jenom že uchráním nějakou tu lahvinku, abych nepřijel s prázdnou... | |
PIHA 2012 Luděk | 10.10.2012 10:14 |
Protože se mě už několik domácích sládků ptalo (mailem, telefonem, per huba), dává se... | |
diky a omluva Honza Kočka | 23.03.2012 09:30 |
diky vsem a omluva Tomasovi... | |
Re: Re: Opravte někdo konečně název vítězného piva Tomáše Fencla Luděk | 22.03.2012 11:41 |
Jirko, ještě název piva prosím oprav v kategorii Absolutní vítěz. | |
Re: Opravte někdo konečně název vítězného piva Tomáše Fencla Jiří Kaňa | 22.03.2012 09:05 |
Opraveno. | |
Opravte někdo konečně název vítězného piva Tomáše Fencla Vincent | 21.03.2012 16:28 |
Je to přece LEMUR a ne nějakej Lemus. Díky :] | |
Vysledky laborator petr chalupny | 16.03.2012 11:49 |
Zdravim, chtel jsem se zeptat jak to vypada s vysledky z laboratore ze zaslanych vzorku.... | |
Re: Re: Re: zapisky ci nahravka prednasek dannyy | 13.02.2012 12:32 |
nikdo nema zapisky nebo nahravky ? |