úvod
homepage

PIHA 2010 vytisknout článek

Přidáno: 18. října 2010  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 6142x

aneb Prague International Homebrew Award. Trochu honosně nazvaná degustační soutěž domovarníků. O čem letos bude, jak bude probíhat, na co se můžou těšit autoři nejlepších piv?

Člověk něco plánuje, život pak plány mění.

Původně měla degustační soutěž vloni navazovat na předloňský sraz domovarníků v potravinářské průmyslovce Podskalské ulici v Praze. Tehdy to byla nejen degustační soutěž, ale i semináře, živé diskuze na různá témata, degustace donesených vzorků. Vzhledem k tomu(ale i nejen proto), že se sešlo na sto zájemců o domácí vaření piva, dala se tato akce považovat za úspěšnou.

Vloni jsem chtěl na tuto akci navázat pokračováním na stejném místě ve stejnou dobu. Pracovní vytížení a jiné časové události ale tomu chtěly jinak. Proto se jevila možnost vyhlášení degustační soutěže v rámci pivního festivalu v Letňanech v květnu jako zajímavou volbou. Podmínky na místě ale nakonec ukázaly, že rozhodnutí posunout akci na konec června s vyhlášením výsledků v pivovaru Kocour jako dobrá volba. S čím se nepočítalo byl fakt, že probíhající rekonstrukce nabere takový skluz. Takže další skluz a čekání, jak to celé pojmout.

Rekonstrukce pivovaru Kocour je sice před dokončením, ale časový posun nahrává vrátit vše tam, kde to začalo. Do Prahy do Podskalské. A se vší parádou, jak tomu bylo předloni. Místo je zajištěné a tudíž kdo se zajímá o homebrewing a chtěl by se dozvědět něco nového, určitě neprohloupí, když se první prosincovou sobotu zajde podívat do průmyslovky v Podskalské ulici. Najde zde stejně smýšlející domovarníky, může se přiučit něco nového během seminářů, případně i může přihlásit vzorky do soutěže. A pokud byste se ještě na soutěžní klání necítili být dostatečně zkušení, stačí přinést výdobytky vašeho snažení na místo akce. Ostatní vám dozajista rádi řeknou svůj názor na výtvory vašeho pivosnažení.

O tom, jak celý Den D českého homebrewingu bude probíhat, se dozvíte v nejbližší době v samostatném článku. Zatím je podstatné datum – sobota 4. prosince 2010.

A teď k degustační soutěži.

Jak jsem uvedl výše, degustační soutěž byla vyhlášená s uzávěrkou v červnu. Zde, toto vlastně první kolo, bylo vyhodnoceno a výsledky se započtou do kola druhého, které se vyhlašuje nyní. Svá piva můžete přihlásit do následujících kategorií: světlý ležák, světlý speciál českého typu, polotmavé a tmavé pivo českého typu bez rozdílu stupňovitosti, ostatní kategorie spodně kvašených piv, pšeničná piva bavorského typu a ostatní kategorie svrchně kvašených piv. Přihlásit můžete piva vařená jak ze základních surovin, tak z koncentrátů.

Cena za přihlášení vzorků zůstává stejná. Zápisné do soutěže činí 150Kč za první vzorek, 250,- Kč za první tři značky, 400,- Kč za vyšší počet.

A co získají ti nejlepší? První tři nejlepší v každé kategorii dostanou diplom, první místo v každé kategorii pak obdrží věcný dar od partnera akce v podobě jednoho kilogramu granulovaného chmele dle vlastního výběru. Novinkou je vyhlášení vítěze vítězů, kdy na konci degustační soutěže se proti sobě utkají nejlepší piva jednotlivých kategorií. Nejlepší z nejlepších pak bude mít možnost si uvařit várku svého piva v pivovaru Kocour do Apríla následujícího roku. Vše podstatné se dozvíte z přiložených stanov soutěže.

A kdo vlastně umožnil uskutečnění této soutěže? Jsou následující firmy a jednotlivci:

  • Pivovar Svijany a.s. - chemický rozbor vzorků

  • Bohemia Hop – cena pro vítěze jednotlivých kategorií

  • Pivo Praha – poradenství a odborný dozor degustační soutěže

  • Mgr. František Frantík – vlastní organizace degustační soutěže

  • Pivovar Kocour Varnsdorf – cena pro hlavního vítěze

  • Vyšší odborná škola ekonomických studií a Střední průmyslová škola potravinářských technologií P r a h a 2 , P o d s k a l s k á 1 0 – prostory pro konání akce určené domovarníkům

Je na místě také poděkovat původním partnerům akce, kterými byly Plzeňský Prazdroj a.s. a VÚPS Praha. Bez jejich pomoci by se první kolo degustační soutěže podařilo zrealizovat jen těžko.

Tak, snad jsem to uvedl vše. Pokud chcete vše detailně, stačí si přečíst stanovy(soubor Word). Doufám, že jsem na nic nezapomněl a že se přes všechny průtahy sejdeme začátkem prosince v Podskalské v hojném počtu.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 27 komentářů, poslední komentář: 14.03.2011 17:59 Komentovat
Re: Re: Re: Re: Re: PIHA 2010 Petr Měrka14.03.2011 17:59
OK díky za info Trpělivost je jednou z mých předností
Re: Re: Re: Re: PIHA 2010 Honza Kočka14.03.2011 00:34
Vysledky ktere jsem mel z pivovaru Svijany, jsem rozeslal. Od par lidi vysledky nemam, nevim cim...
Re: Re: Re: PIHA 2010 Petr Měrka13.03.2011 22:38
No nechcu rýpat, výsledky snad už někde zveřejněný byly. Co ale dodnes splněno nebylo,...
Loskuták? Luděk21.12.2010 13:27
Za nick Loskuták se schovává pěkný ptáček, a sice majitel jedné pivničky na Žižkově...
Re: Rána by byla potřeba, ale někomu do nosu! Marek Mahut21.12.2010 12:46
Ja teda netusim kto ten Loskuták je, ale musim podotknut ze jeho vyjadrovacie schopnosti su na...
Re: Re: Drahé pivo Kocour Dalibor a Adéla Gondíkovi21.12.2010 12:40
Loskutáku, sejdeme se u soudu, protože tohle už přesahuje všechny meze. Nic míň, nic víc!
Rána by byla potřeba, ale někomu do nosu! Henri20.12.2010 08:42
Omlouvám se ostatním, že se do toho vkládám, ale prostě musím a musím už být i...
Re: Drahé pivo Kocour Loskuták19.12.2010 21:04
Koukám že to bude asi rána když nejste schopen odpovědět.
Vyhledávání