úvod
homepage

WLP001 – California Ale Yeast vytisknout článek

Přidáno: 18. listopadu 2008  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 7536x


Receptury pro kvasnice White Labs WLP001 California Ale.

WLP001 – California Ale Yeast

Tyto kvasnice jsou známé svou čistou chutí, vyvážeností a možností je použít pro téměř jakýkoli druh piva typu “ale”. Zvýrazňují chuť a aroma chmele a jsou velmi univerzální.

Stupeň prokvašení: 73-80%

Schopnost sedimentace: střední

Optimální teplota kvašení: 20,0°C - 22,5°C

Abigail Adams Amber Ale

Slad:

4 kg slad pale ale (např. Weyermann nebo Muntons)

200 g karamelový slad tmavý (např. Weyermann CaraMunich IIII

425 g čokoládový slad (např. sladovna Litovel nebo Muntons)

100 g melanoidní slad Weyermann

15 g slad Weyermann Carafa

Chmel:

14 g chmel Perle granulovaný (7,1% αhk) 75 min

7 g chmel Hallertau granulovaný (5,4% αhk) 25 min

28 g chmel Liberty granulovaný (3,8% αhk) 10 min

28 g chmel Liberty granulovaný (po skončení chmelovaru)

21 g chmel Hallertau granulovaný (po skončení chmelovaru)

Kvasnice: White Labs WLP001, California Ale Yeast

Vystřete všechny slady při teplotě 67ºC a zařaďte odpočinek 50 min. Zahřejte na odrmutovací teplotu 75°C a nechte 10 min odpočinout. Vyslazujte vodou o teplotě 75°C. Celková doba chmelovaru 90 min, chmele přidávejte dle rozpisu. 15 min před koncem chmelovaru přidejte irský mech pro vyčeření mladiny. Zchlaďte mladinu na 19ºC a zakvašte, nechte kvasit při teplotě 19-20ºC. Když je kvašení u konce, zchlaďte mladé pivo na 7°C a nechte dozrát 3 dny.

Původní stupňovitost: 13,5°Plato (1.055)

Hořkost v jednotkách IBU: 24

Fitzpatrick's Celtic Stout

Recepturu poskytl Mark Duchow z Iowa City, ve státě Iowa. Toto pivo získalo stříbrnou medaily v kategorii Classic Irish-Style Dry Stout na festivalu Great American Beer festival v r. 2001.

Slad

2,3 kg slad pale ale (např. Weyermann nebo Muntons)

400 g pražený ječmen

310 g čokoládový slad (např. sladovna Litovel nebo Muntons)

140 g barvící slad

Nejprve si ohřeji vodu (26 až 30 litrů) na 75°C. Teplota nálevu a vyslazovací vody by neměla překročit 76°C ani klesnout pod 74°C. Používám poměr vody ke sladu 4:1 (4 litry na 1 kilogram).

Vystřu a držím teplotu vystírky na 64-66°C po dobu jedné hodiny. Vyslazuji tak dlouho, až získám přibližně 22 litrů sladiny.

Vařím tak dlouho, až se mi odpaří 10 - 15 % mladiny (přibližně 90 minut). Cílem je získat stupňovitost mladiny 9 až 10% (1.036 - 1.040).

Chmelení Kent Goldings at 30 IBU's

(60 minut před koncem chmelovaru)

Mladinu ochladím na teplotu mezi 18 a 21°C a zakvasím kvasnicemi WLP001. Když se kvašení rozjede, snažím se udržet teplotu na 18°C. Po kvašení stočím pivo z kvasnic a nechám ho dozrát týden až 10 dní, nebo až se kvasnice úplně usadí. Před lahvováním přidám 125 ml sladového extraktu a nechám pivo zrát ještě 1 nebo 2 týdny.

John Brown Pale Ale

Recepturu na klasického představitele piva typu American pale ale poskytl Robert Davis z pivovaru Great Adirondack Brewing Company.

Slad

2,5 kg slad pale ale

425 g karamelový slad

425 g pšeničný slad

225 g lehce opražený ječmen

Chmel

28 g Pearl (německý)

30 g Mt. Hood

28 g Cascade

Kvasnice

WLP001, California Ale Yeast

Vystřete všechny slady při teplotě 67ºC a zařaďte odpočinek 70 minut. Při scezování přidejte do předku chmel Pearl, vyslazujte vodou o teplotě 77°C. Vyslazujte tak dlouho, aby sladina pohromadě měla stupňovitost 12%. Sladinu vařte hodinu a půl, měla by pak mít stupňovitost 13,3-13,5%. 10 minut před koncem chmelovaru přidejte 1/3 chmele Mt. Hood, druhou třetinu 2 minuty před koncem, a zbývající třetinu v samém závěru chmelovaru. Mladinu ochlaďte na 20°C, zakvašte kvasnicemi WLP001 a přidejte 28 g chmelu Cascade.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 7 komentářů, poslední komentář: 21.11.2008 09:48 Komentovat
Re: Re: Obsah várky Kulda21.11.2008 09:48
Dík moc
Re: Obsah várky Honza Kočka21.11.2008 08:23
Ve Spojenych statech se recepty delaji na 20 litru
Obsah várky Kulda20.11.2008 17:29
Na jaký výsledný obsah várky jsou psány ingredience?
Re: Re: Re: Tyto kvasnice Honza Kočka20.11.2008 00:43
Nejpozdeji v den D, tedy 13.12.. Ale rad bych t ozkousel jeste pred timto datem...
Re: Re: Tyto kvasnice Jiří19.11.2008 20:44
Kdy bude možné koupit suroviny v Podskalské?
Re: Tyto kvasnice Honza Kočka19.11.2008 16:46
Ano, vetsina by tam mela byt k sehnani. Vsechno se asi nepovede, ale je snaha to poridit co...
Tyto kvasnice Zbyněk Vašíček19.11.2008 12:04
Tyto kvasnice a jiné složky/přísady by měly jít sehnat v Pze na té Podskalské ? Z.V.
Vyhledávání