úvod
homepage

Živé kvasnice vytisknout článek

Přidáno: 7. října 2008  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 9677x

Jedna z nejvíce žádaných položek ze seznamu českých homebrewářů, živé kvasnice, zdá se být vyřešena.

Tedy problém s jejich obtížným sháněním. Ne každý má známého v pivovaru, aby se mu dostálo pravidelně živých kvasnic. Ti ostatní jsou odkázáni na nákup kvasnic lisovaných pro český typ piva nebo sušených pro svrchně kvašená piva.


Ne že by na lisovaných kvasnicích bylo něco špatného. V podstatě se jedná o živé kvasnice, navíc trvanlivost, dá-li se použít tento termín, je až jeden měsíc, skladujete-li je v chladném prostředí. V poslední době i příznivci piv „ales“ a ostatních svrchně kvašených piv měli o trochu více důvodů k radosti. To proto, že firma Eurobach, na českém trhu prodávající mladinové koncentráty značky Muntons zařadila do svého portfolia i produkty firmy Wyeast. Ta nabízí na americkém trhu společně s firmou White Labs jako jediné živé kvasničné kmeny nejen pro velké pivovary, ale i pro homebrewáře. Firma Eurobach, homebrewářům známá spíše jako Mr. Sládek, má pak v nabídce sedm kmenů svrchně kvašených piv.


A tak zbýval poslední krok, tedy kvasnice, alespoň psychologicky vzato, ty nejlepší, přímo z pivovaru. A protože poptávka mezi vámi čtenáři byla velká, byl jen krůček od toho, aby se i na tomto poli začalo u nás něco dít.


A pak už jen „stačilo“ obvolávat pivovary a v případě jejich vstřícnosti pak dojednat termíny a způsoby dodávek jejich kvasnic. A výsledek je takový, že v současné době je možné zájemcům o kvasnice přímo z pivovarů nabídnout tři kmeny českých pivovarů a eventuálně i dle možností i kvasnice pro piva svrchně kvašená.


U českých kmenů se jedná o následující pivovary: Bernard, Budvar a Pivovarský dům v Praze(firma Pivo Praha). U svrchně kvašených piv pak opět Pivo Praha, zástupně Kocour ve Varnsdorfu nebo Richter Pub u Bulovky v Praze.


Vlastní prodej těchto kvasnic vychází z jejich limitované životnosti. Nedoporučuje se skladovat tyto kvasnice déle než tři dny. Proto jejich prodej, přesněji řečeno výdej, bude realizován v Podskalské ulici v Praze, kde pro vás připravujeme „homebrewářské doupě“, o kterém jsem zde již dříve psal.

Prodej bude probíhat následovně:

  • typ kvasnice a zdroj(pivovar), bude oznámen v sekci Aktuality(zde) minimálně týden dopředu

  • vzhledem k nabídce několika pivovarů budou jednotlivé kmeny rotovat a v daný týden se bude pro začátek nabízet jen jeden kmen. Podle zájmu se samozřejmě může přejít i na více kmenů v pravidelné nabídce

  • s tím souvisí i výdejní den. Zatím pevný termín výdeje(prodeje) surovin je stanoven na úterý, protože se v potravinářské průmyslovce, kde je prostor pronajat, v úterý učí dálkaři. A Ruda Lach a David Staněk, které nejspíš znáte z tohoto serveru či osobního setkání, a kteří právě v úterý do školy docházejí, vám po výuce suroviny vydají. Druhý den v týdnu, nejspíš čtvrtek, pátek a případně středa, záleží na našem volném čase, kde se budeme ještě s Petrem Buriánkem střídat o druhý výdejní den čtyři. A právě v tento den se budou nabízet i kvasnice

  • nejlepší je využít tyto kvasnice do tří dnů od zakoupení

  • cena bude stanovena později. V potaz se musí vzít i skleněný obal, který se musí nejen nejdřív vyvařit, ale i následně autoklávovat. Tudíž dost práce. Celkově by však cena živých kvasnic neměla, alespoň u spodně kvašených kmenů, překročit cenu kvasnic lisovaných.

  • Zatím se neuvažuje o posílání kvasnice přes PPL

  • kvasnice bude nutné si předplatit, nebudou „skladem“

  • Pokud takto výše popsané vypadá složitě, zkusím to popsat z druhé strany, z vašeho pohledu: pokud si budete plánovat várku piva, budou minimálně na týden dopředu vypsané kvasnice, které ten daný týden budou k mání. Vzhledem k tomu, že jsou prozatím tři druhy, nejspíš budou rozepsány na celý měsíc dopředu, kupříkladu: Pivo Praha, Bernard, Budvar, svrchní Pivo Praha. Jejich výdej bude jen v Podskalské ulici v Praze, po předchozím zaplacení a to v den, kdy nám to umožní volný čas. To také bude oznámeno minimálně s týdenním předstihem.


Je jasné, že optimální by bylo mít otevřeno každý den a v nabídce mít stále všechny kmeny v dostatečném množství. Ale nejsem sebevrah:) Začít se nějak musí a výše popsaný způsob se mi zdál přijatelný pro obě strany. Podle vašeho zájmu se dá nabídka kvasnic rozšiřovat, případně i frekvence jejich nabídky.


A odkdy to vše začne? Doufám, že se nám podaří sklep v Podskalské připravit do konce října. Tudíž již v listopadu byste měli mít poprvé možnost si zakoupit kvasnice přímo od zdroje. A protože kromě živých kvasnic budou v nabídce i kvasnice sušené, lisované a ty od firem Weyast a White Labs, dá se říct, že do konce roku si budete moci vybrat z více jak dvaceti kmenů. Sice to bude mít pořád daleko například do nabídky firmy White Labs, která jich v Americe čítá na pětatřicet, ale myslím si, že každý homebrewář si u nás tu svojí najde.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 10 komentářů, poslední komentář: 15.11.2008 13:50 Komentovat
Tak už ani ve Starobrnu kvasnice neprodají... Zbyněk Vašíček15.11.2008 13:50
Žel, ani Starobrno na Mendláku už nemůže s kvasinkami sloužit. Dřív to prý šlo, lidi...
Re: Re: spodní kvasnice Daniel11.11.2008 17:12
Ako to momentalne vyzera s ponukou, prosim ? zatial som v aktualitach ziadnu ponuku nenasiel....
Re: reakce Honza Kočka15.10.2008 22:49
Jenze posilat kvasnice jen tak ve sklenici nejde. Specialni obal, ktery se roztahuje pri cinnosti...
reakce Petrp15.10.2008 21:26
Trochu mne mrzí, že se neuvažuje se zasíláním kvasnic. Mám za to, že prodejní místo v...
Re: Kvasnice pravidelně v distribuci i v Brně? Honza Kočka07.10.2008 16:31
Pokud se nekdo rozhodne v Brne neco pro homebreware organizovat, s pivovary se urcite dohodne....
Kvasnice pravidelně v distribuci i v Brně? Vašíček07.10.2008 16:13
Jak to vidíte v Brně ? Přece jenom Podskalská, při vší úctě, je krapet bokem, z...
Re: spodní kvasnice Honza Kočka07.10.2008 16:08
JAk jsem psal v clanku, zuive budou z pivovaru(Pivo Praha, Bernard, Budvar), lisovane z VUPS a...
Re: kvasnice Honza Kočka07.10.2008 16:07
Ano, tzv. zakladni slady a chmel budou od listopadu. Ostatni dle zajmu a realnych moznosti.
Vyhledávání