úvod
homepage

Konkurs piw domowych 2008 vytisknout článek

Přidáno: 15. června 2008  •  Autor: Jan Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 3652x

Ano, dnešní název článku je v polštině, tudíž dává tušit, že se podíváme k severním sousedům. A to na jejich degustační soutěž homebrewingu, kterou u nás hned tak neuvidíme.

Tak jako se server Homebrewing.cz snaží dát dohromady degustační soutěž českých homebrewářů(oficiální vyhodnocení loňského ročníku se uskuteční v rámci semináře, jehož datum bude zveřejněno), tak i ostatní pivně vyspělé státy mají svá klání. A nutno dodat, že se jim to daří líp. Například ve Spojených státech se musí kvůli počtu přihlášených vzorků pořádat deset předkol, ale na druhou stranu je tato soutěž s počtem více jak pěti tisíc piv největší degustační soutěží na světě. I taková Itálie, kterou u nás málokdo považuje za pivní velmoc, má každoročně na sto přihlášených homebrewářů. Podobné je tomu v Anglii či Dánsku. Kolik je přihlášených v Polsku nevím. Píši zde o této soutěži proto, že jsme byli s Honzou Šuráněm, spolumajitelem firmy Pivo Praha, která provozuje restaurační pivovar Pivovarský dům v Ječné a prodejnu piv Pivovarský klub v Karlíně, jako degustátoři tamní soutěže homebrewingu. Ta se koná tento pátek a sobotu v pivovaru Žywiec nedaleko česko-slovenských hranic.

Co mě ale zaujalo hned na první pohled, jsou pivní kategorie, v kterých polští homebrewáři soutěží. Mají jich šest, a ani jedno není čistě „plzeňské“: baltic porter, maibock, foreign extra stout, oktoberfestbier, wit, bitter. Abych se přiznal, výběr kategorií mě překvapil. Určitě se nejedná o jednoduchá piva, ale na druhou stranu je výběr surovin pro homebrewáře v Polsku mnohem větší než u nás a celková povědomost veřejnosti o pivních druzích též. Uvidíme, s čím se vytasí. Druhá záležitost, která rozhodla, že nakonec do Polska jedeme, je fakt, že zde mají být k ochutnání vzorky piv grodziskie, což je styl, který se u Poznaně vařil ještě v polovině devadesátých let. Jedná se v podstatě o pivo kategorie rauchweizen (sto procent nakuřované pšenice), výrazně chmelené a s nízkou stupňovitostí(většinou devítka). Příznivci tohoto piva pořádají v srpnu degustační soutěž spojenou s burzou sběratelů. Více informací v polštině najdete na serveru grodziskie.pl. A jen malé připomenutí na závěr – degustační soutěž českého homebrewingu se opět připravuje k letošnímu vánočnímu pivnímu trhu (datum bude ještě upřesněno) a bude mít opět dvě kategorie – světlý ležák českého typu bez rozdílu stupňovitosti a open kategorie, kam spadá vše ostatní. Tak trénujte, abyste se později nevymlouvali, že jste o ničem nevěděli:) Zprávu o degustační soutěži polských homebrewářů vám přineseme začátkem července. PS: pokud někdo máte vzorky výše uvedených pivních kategorií a měli byste zájem se této degustační soutěže přímo zúčastnit, stačí dopravit vaše pivo na adresu Pivovarského domu v Ječné ulici v Praze do čtvrtečního poledne na jméno Ing. Šuráně. My potom vaše vzorky odvezeme do Polska na soutěž. A jak to tak vypadá, už máme přihlášený první vzorek:)
vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání