úvod
homepage

Zařízení pro domácí vaření piva II. vytisknout článek

Přidáno: 8. února 2008  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 7690x

Dnes vám přinášíme druho část článku – představení firmy a reakci pana Rufera na vaše diskusní příspěvky.

Představení firmy: Počátek naší činnosti v oboru je v r. 1992, kdy jsme se postavili na vlastní nohy a začali podnikat v oboru konstrukce a výroba strojů pro nápojový průmysl. Souviselo to s původní spoluprací našeho zaměstnavatele s CHS (Chotěbořské strojírny), NATE (Nápojová technika) a dalšími. Za roky od založení firmy až do dnešních dob došlo v našich řadách i v organizačním uspořádání k mnoha změnám, v současné době je veškerá činnost provozována v rámci firmy LATECH (Lahvárenská technika). Hlavním předmětem činnosti jsou dodávky strojů pro výrobu nápojů a všechno, co s tím souvisí (sanitační stanice aj.). Vždy se však jedná o kusovou výrobu z nerezu, na základě požadavků odběratele.

Okruh výrobků je trojí. Jednak jsou to stroje malých výkonů (do 250 l/hod), které umožňují výrobu a stáčení sycených nápojů do lahví (PET, sklo), dosycování nápojů nebo jejich kvalitní plnění pod atmosférou CO2. Strojem této skupiny je např. CW 250A, který umožňuje automaticky řízenou výrobu nápoje a poloautomatické plnění dvou lahví současně. Jeho obrázek je níže. Další skupinou jsou výrobníky sodové vody (VSV) nebo výrobníky ochucených sycených nápojů (MIX). U těchto strojů je ekonomicky únosná nejnižší výkonnost asi 2000 l/hod, horní hranice výkonu není omezena a byly již vyrobeny a dodány stroje o výkonu 22.000 /hod. Většina námi vyrobených strojů pracuje v zahraničí, český trh je pro tyto stroje malý. Obrázek tohoto typu stroje o výkonu 8000 l/hod je dole. Uváděné informace jsou jenom základní, pro Vaši informaci, ale není problém se sejít a vzájemně se informovat. Třetí skupinu tvoří zakázková výroba strojů a zařízení pro použití v potravinářském a nápojovém průmyslu. Jsou to např. zásobníky, nádrže, sanitační stanice, sirupárny, potrubní rozvody aj., vše v nerezu a v provedení vhodném pro potravinářské provozy.

Záměry s homebrewingem: Z uvedeného snad trochu také vyplývá naše zaměření a úmysly v oblasti homebrewingu, jak již bylo také uvedeno v příspěvku. Jen pro Vaši informaci uvádím, že jsme v uplynulém roce uskutečnili asi 9 varů a poslední výsledky podle sdělení našich kamarádů snad nejsou špatné. Samozřejmě spolupracujeme s odborníky, náš dík patří p. Hoškovi (Antéňákovi), který nám vždy vyšel nezištně vstříc ať radou nebo poskytnutím surovin, ing. Šuráňovi za jeho rady v začátcích a dalším. Po panu Hoškovi jsme poslali dva vzorky na degustaci Homebrew 07, zatím bez výraznějšího úspěchu. Nyní máme vyrobené dva vary (světlý ležák a medový černý ležák), které budou ke konzumaci v únoru a likviduje se pomalu černý a světlý ležák z prosince. Pokud budete mít zájem poznat blíže naši činnost (konstrukční i další), není problém se dohodnout na setkání a ochutnávce.

Reakce na diskusní příspěvky čtenářů: Jako výrobci strojů máme představu, že zájemcům poskytneme profesionálně udělané, vyzkoušené zařízení, které jim umožní ve standardních podmínkách vyrábět a experimentovat s výrobou piva. Chtěli bychom tím oslovit tu skupinu homebrewařů, kteří nechtějí ztrácet čas sháněním komponent a sestavováním zařízení pro vaření, přičemž aniž to vědí, často se pohybují na hranici nebo dokonce za hranicí, při které je ohroženo jejich zdraví, majetek nebo dokonce život. Je možné vařit ve smaltovaném nebo pozinkovaném hrnci na plynovém hořáku v kuchyni, míchat vařečkou a zcezovat přes síto s tkaninou. Také jsme některé postupy vyzkoušeli, ale připadá nám, že je to mnoho experimentování najednou.

Nejvíce připomínek bylo k ceně zařízení. Je možné a budeme se samozřejmě snažit cenu snížit (uvedená cena byla stanovena jako maximální). Určitě bude solidnější cenu snižovat, než potom s odkazem na různé doplňky nutné pro činnost zařízení ji nenápadně povyšovat. Protože popisovaný výrobek byl prvním a na něm jsme si ověřovali možnosti výroby a technogii vaření, byla cena odhadnuta. V každém případě však všechny části zařízení, které přicházejí do styku s výrobkem, budou zhotoveny z nerezového materiálu, umožňujícího kromě standardních výrobních podmínek také dodržování potřebné hygieny. Pro informaci rovněž uvádíme, že připravujeme variantu varničky s plynovým ohřevem. Již teď je však možno říct, že provozní náklady na var vycházejí přibližně stejně, pořizovací náklady jsou mírně vyšší u elektroohřevu (je možno použít napětí 230 i 3x400 V), komfort je vyšší u elektroohřevu (odpadá pořizování a výměna lahví).

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 3 komentáře, poslední komentář: 16.02.2008 21:31 Komentovat
Takže za kolik? Evžen16.02.2008 21:31
Z vás to taky leze jak z chlupatý deky, člověče...
taky chci vařit Laďa16.02.2008 19:53
pivko doma. Nechoďme kolem horké kaše a vyložme karty na stůl. My chceme vařit, vy chcete...
... Tomáš Beneš12.02.2008 10:19
V podstatě se neustále opakuje již vyřčené (a to i několikrát). Takže co napsat a...
Vyhledávání