úvod
homepage

Zařízení pro domácí vaření piva vytisknout článek

Přidáno: 31. ledna 2008  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 35174x



Že by se homebrewáři mohli dočkat malé varny vhodné pro vaření piva ve stísněných prostorách, nás ve svém článku informoval pan Rufer.

Úvodem několik slov o nás. Jsme z firmy, která se zabývá výrobou a dodávkami strojů pro výrobu nápojů. Vyrábíme a dodáváme jednotlivé stroje nebo linky na výrobu a stáčení sycených nápojů od výkonů 250 l/h, horní hranice výkonu není ohraničena. Mezi naše výrobky patří např. stroj CW 250M pro výrobu a stáčení sycených nápojů, přičemž nápojem mohou být jak voda nebo nealkoholické nápoje s obsahem sirupu (obsah oxidu uhličitého je možné nastavit /zvolit/). Tento stroj může být rovněž použit pro stáčení např. piva pod atmosférou oxidu uhličitého. Samozřejmě při své činnosti sledujeme, co se děje v oblasti výroby nápojů a sledujeme také, co se děje v kuchyních, sklepích a garážích našich homebrewářů. Během minulého roku jsme začali uskutečňovat náš dlouholetý sen, kterým byl návrh a výroba mikropivovaru. Naše představa byla, aby každý, kdo bude mít zájem o výrobu vlastního nápoje „pivního“ typu měl k dispozici zařízení, které by mu umožnilo uvaření určitého množství piva, podle klasické receptury. Toto zařízení by mělo být jednoduché, aby ho bylo možno provozovat v každé garáži, případně s určitým omezením i v panelákovém bytě. Tím navazujeme na článek na pokračování přítele Jiřího Vinopala Vaření v paneláku I-III. Jeho přečtení bylo posledním impulsem k popsání našich zkušeností.

Rozhodli jsme se navrhnout a vyrobit zařízení, které by mohlo sloužit bez dalších úprav domácím vařičům k výrobě piva, splňovalo požadavky na jeho domácí vaření, bylo cenově přijatelné a umožňovalo dostatečně uplatňovat nápady homebrewářů. Základní technické parametry jsme stanovili tak, aby bylo možno využít i některé běžně dostupné prvky, např. KEG sudy. Tedy: objem varné nádoby 50 l, ohřev el.proudem, napětí 3x400 V (v krajním případě 230 V), instalovaný příkon cca 3,2 kW s možností jeho regulace, míchání jednoduchým míchadlem poháněným el.motorkem

Vzhledem k tomu, že není možné navrhovat zařízení bez znalosti technologie, ke které je určeno, byla vyrobena nádrž pro vaření, ve které bylo během roku provedeno několik varů. Ty měly za úkol vyzkoušet a ověřit, zda nádrž a další části zařízení (topení, míchání aj.) vyhovují svému určení. Výsledkem je zařízení, které můžeme nabídnout zájemcům o domácí vaření jako celek, s nímž mohou ihned začít pracovat.

Základem je nerezová nádrž o objemu 50 l (průměr 400 mm, výška 480 mm), která má na vnější straně dna připevněna 4 plochá topná tělesa, každé o příkonu asi 800 W. To umožňuje jejich řazením měnit topný příkon v podstatě od 0 do 3200 W, což je dostatečné pro uvedení náplně nádoby do varu a posléze udržování varu sníženým příkonem. Míchání je zajištěno trojlistým míchadlem, poháněným motorkem. Jeho otáčky se dají do určité, plně postačující míry, měnit. Scezování se provádí přes scezovací nerezové síto, které se do nádoby vkládá jen při scezování. Obsah varné nádoby se vypouští klapkou Js 25, umístěnou ve dně nádoby. Pro měření teploty ve varné nádobě je používán přenosný teploměr, který slouží rovněž pro kontrolu teploty v kvasných nádobách. Varná nádoba je opatřena odnímatelnou izolační vrstvou, která snižuje tepelné ztráty při vaření a tím šetří i energii potřebnou pro výrobu. Pro první část výrobního procesu je nádoba zakryta nerezovým víkem. Celkový pohled na varnou nádobu a umístění topných těles je na konci tohoto příspěvku a odpovídá stavu asi v polovině minulého roku. Popis průběhu vaření je poněkud zdlouhavější, ale v zásadě je používán klasický recept podle ing. Šuráně. Samozřejmě základní zařízení je doplněno dalšími nádobami (1 až 2, objem 20 – 30 l) z libovolného materiálu, které slouží pro manipulaci s vodou nebo dílem během výroby. Pro dokvášení (ležení) mohou být použity buď PET nádoby různých objemů nebo nerezové KEG sudy o objemu odpovídající vsázce (30 nebo 50 l).

Cena základního zařízení (varná nádoba s krytem, odnímatelný izolační plášť, scezovací síto, teploměr, míchadlo) vychází do 30.000 Kč.


Varna

Varna - topné těleso
vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 25 komentářů, poslední komentář: 25.01.2013 12:50 Komentovat
Re: Zarizeni pro pivovar Alexandra Jakubcová25.01.2013 12:50
Dobrý den, je-li Váš zájem o domácí pivovar ještě aktuální, mohu Vám nabídnout...
Re: Zarizeni pro pivovar Honza Had29.05.2012 08:26
nebo tady:...
Re: Zarizeni pro pivovar Honza Had29.05.2012 08:25
1000l je už docela dost ale zkuste to např. tady...
Zarizeni pro pivovar Kozlov28.05.2012 14:59
Hledam,zarizani pro pivovar : varna obj. 10 Hl a zcezovaci kad tel +420 608875566
Re: Re: inspirace ??? Ha-ry30.09.2009 16:26
Samozřejmě že při 200l vaření se to bude pohybovat někde jinde, ale nám co vaříme 30-50...
Re: inspirace ??? Honza Kočka30.09.2009 07:42
Jo jo, vypada to hezky. Jenze varna na 200l stoji 8 tisic Euro. To je levnejsi koupit podobne...
inspirace ??? Ha-ry30.09.2009 07:29
Našel jsem na webu tento odkaz možná by to posloužilo jako inspirace. 3koda že nemají...
Re: Re: Pivovárek od MEVA Honza Kočka09.01.2009 17:46
Zustal jediny prototyp, pro nezajem se nezacal vyrabet. Podminak byla pet kusu rocne...
Vyhledávání